Autor Wątek: Dalla Corte Studio czy La Marzocco Linea Mini  (Przeczytany 11991 razy)

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Dalla Corte Studio czy La Marzocco Linea Mini
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Wrzesień 2020, 10:01:36 »
@hi_aro pierwszy raz słyszę, że coś jest nie tak ze stabilnością LM.
Dałbyś radę napisać kilka słów na ten temat?

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #61 dnia: 06 Wrzesień 2020, 12:38:58 »
Poszukaj na forum, zrobiłem bojler kawowy wzorowany na LM. Z większą wydajnością cieplną i całkiem rozbudowanym układem sterowania. LM jest znacząco prostsze konstrukcyjnie, dodatkowo sterowane zwykłym sterowaniem on-off, z histerezą 0.5-1 st.C. 

To że gaśnie lampa od grzania, nie znaczy że ekspres jest gotowy to pracy. LM min 40-50 min do prawidłowego nagrzania. Poczytaj dokładniem na HB opisy i opinie użytkowników.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Wrzesień 2020, 13:51:49 »

To że gaśnie lampa od grzania, nie znaczy że ekspres jest gotowy to pracy. LM min 40-50 min do prawidłowego nagrzania. Poczytaj dokładniem na HB opisy i opinie użytkowników.

Nie wiem na jakim LMLM się wzorowales i jakie pomiary robiłeś .
U mnie ( w prywatnym , użytkowanym 3 lata ekspresie ) lampka nie gaśnie ,tylko zaczyna świecić światłem stałym po 12-12,5 min od włączenia ekspresu.
Całość jest rozgrzana tak samo bądź bardzo podobnie ( wartości mierzone ) po 18, 25 i 35 min od włączenia ekspresu.Temperatura wody w dwóch bojlerach i temperatura  na grupie.
Wiec zakładam czas rozgrzania  ok 18 min.
Zupełnie nie wiem skąd te Teoje pomiary 40-50 min? Może ekspres niesprawny?

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #63 dnia: 06 Wrzesień 2020, 14:01:30 »
@skansen

Nie deprecjonuje hot-hatchy. :D
Nawet jednym i to raczej cool -hatchem jeździłem  do niedawna i byłem bardzo zadowolony.
Mam uśmiech na twarzy jak oglądam na yt porównanie  z amerykańskich sklepów . Gdzie wg sprzedawców BDB smialo ma konkurować z LMLM czy nawet GS3.
Co byś wybrał zdecyduj sam  ;)
Jeśli o Porsche już piszemy to zawsze wybralbym  Porsche z boxerem między tylnymi kołami .
Dla mnie Cayenne to takie porsze-ciężarówka i bez boxera czyli nie Porsche  ;)
Tak już mam.
Wiec jeśli LM jest odpowiednikiem Porsche to fajnym ,mocnym  Caymanem np Gt4  [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 06 Wrzesień 2020, 14:09:12 wysłana przez PiotrekBM »

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 06 Wrzesień 2020, 15:53:37 »

https://www.home-barista.com/advice/la-marzocco-linea-mini-vs-other-flagship-dual-boiler-espresso-machines-t67258.html
Tutaj jest fajnie podsumowane LM LM

„I have a LMLM. I used to have an Alex Duetto II, another dual boiler.

Objectively, the steam is much better, and the structure of the machine is much more solid (doesn't flex when i insert portafilter) on the LMLM. The Duetto had some thin sheetmetal to support front group.

In my heart, i'd hoped that the espresso would be better, more consistent. I'm honestly not sure whether it is or not.

But if you ask me whether i'm happy that i paid premium $$ over a less expensive machine, i would say definitely Yes. The reason is because i enjoy the feel of using it, I like the way it looks. I also don't really have that nagging feeling that maybe my espresso is held back by the machine. I don't really worry about that anymore. You can buy a car that's just as fast in a straight line as a Porsche or Ferrari. Like a Camaro, for example. But would you be happier with the Porsche and Ferrari? I guess it's a personal decision.”

Chociaż jak widać też nie uniknięto porównań motoryzacyjnych :) Tylko, że jadąc porsche, czy lamborghini, które ma niewiele mniej do setki niż taki Seat Cupra ST różnica raczej nie będzie z kategorii „
”I'm honestly not sure whether it is or not” :)
« Ostatnia zmiana: 06 Wrzesień 2020, 16:00:29 wysłana przez 3DSK »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Wrzesień 2020, 15:58:29 »
Mam uśmiech na twarzy jak oglądam na yt porównanie  z amerykańskich sklepów . Gdzie wg sprzedawców BDB smialo ma konkurować z LMLM czy nawet GS3.
Na HB jest sporo porównań BDB vs LM LM czy GS3, każdy może sam przeczytać i wyrobić sobie zdanie. 

Dajcie już spokój z tymi bezsensownymi porównaniami motoryzacyjnymi.
(..)
You can buy a car that's just as fast in a straight line as a Porsche or Ferrari.
:picardpalm:

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Wrzesień 2020, 16:09:53 »
Poszukaj na forum, zrobiłem bojler kawowy wzorowany na LM. Z większą wydajnością cieplną i całkiem rozbudowanym układem sterowania.
No okej, ale czy miałeś okazję pracować na Linea Mini i pić z niej kawę?

To że gaśnie lampa od grzania, nie znaczy że ekspres jest gotowy to pracy. LM min 40-50 min do prawidłowego nagrzania.
Jak wyżej.

Poczytaj dokładniem na HB opisy i opinie użytkowników.
Kiedyś sporo czytałem jak wybierałem ekspres. I spostrzeżenie miałem takie, że posiadacze LM ją zachwalali, a większość osób które nia miało styczności z LM to krytykowali.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi