Autor Wątek: Dalla Corte Studio czy La Marzocco Linea Mini  (Przeczytany 12047 razy)

pawel890

• Gość
Odp: Dalla Corte Studio czy La Marzocco Linea Mini
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Wrzesień 2020, 20:25:06 »
@untoldex Zaciekawiła mnie Twoja lista plusów Linea Mini, poniważ napisaleś, że ma dość mały bojler, a jednocześnie dobrą stabilność temperaturową. Z czego to wynika? Skoro jak mantra jest powtarzane, że im większy bojler tym lepsza stabilność.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Wrzesień 2020, 20:35:47 »
Masa samego bojlera (@WS kilkukrotnie o tym wspominał np. w kontekście La Spaziale), konstrukcja bojlera, systemy wstępnie podgrzewające wodę (np. wymiennik w bojlerze parowym), dodatkowe grzałki w grupie, elektronika sterująca, oprogramowanie itp. to tylko niektóre czynniki mające wpływ na stabilność temperaturową. To tylko ogólne przykłady nie odnoszące się tylko do LM LM. 

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Wrzesień 2020, 21:20:14 »
Przede wszystkim czujnik temperatury do PID'a jest blisko wylotu wody na ciastko kawowe. W innych konstrukcjach domowych sensor często jest w bojlerze kawowym i wtedy potrzebny jest większy offset, no i możliwe większe wahania temperatury.
Druga kwestia to ścieżka ślimakowa (czy jak to fachowo się nazywa) na wyjściu wody, dzięki temperatura ma czas na stabilizację.

Tutaj jest to fajnie zilustrowane:

Przeklejony opis:
Cytuj (zaznaczone)
Water enters the machine and splits two ways:

1) Water is heated by the steam boiler element and becomes your steam, exiting through the steam wand.

2) The water goes to the coffee boiler, but first it passes through a pre-heater inside the steam boiler, creating better thermal stability. The water exits the steam boilder at a very high temperature thus it is first mixed with cold water in a mixing valve to reach the perfect temperature, then enters the brew boiler just below the brewing temperature.

The brew boiler on the Linea Mini consists of a mass of stainless steel, kept warm by two heating cartridges. Once the paddle is moved left and the brewing is started, the water is pushed by the pump to go through the brew valve and flow through a spyral water path, which is located right in the middle of the two cartridges, bringing the water to the right brewing temperature.

Ultimately, the temperature probe, located few millimiters from the shower screen, allows for an ultimate check of the water temperature.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Wrzesień 2020, 21:33:35 »
Cena ważna rzecz w wyborze ekspresu. Taki banał :)  Dla mnie LM LM jest overpriced jak to piszą na forach.
Zamiast LM LM wolałbym np Victoria Arduino Theresia, te same patenty co w używanych na WBC  Black Eagle. No i piękny wygląd, ale to już rzec gustu oczywiście. Dla mnie kawa z każdego ekspresu jaki miałem smakowała inaczej, a miałem mały bojler, HX, DB, teraz kolej na dużą dźwignie. Jestem w stanie zrozumieć czyjś wybór HX zamiast DB, czy odwrotnie, dla małych bojlerów z pompami jestem mniej wyrozumiały, ale jeżeli nie kosztują kroci to czemu nie, tylko to nie są te „poważne” ekspresy.

« Odpowiedź #49 dnia: 04 Wrzesień 2020, 21:41:13 »
No kawał ekspresu z VA Theresii :) Jednak dla mnie za dużo... "lusterek"...

Co do LM, to możliwe, że dzięki właśnie wysokiej cenie paradoksalnie sprzedaje się więcej tych ekspresów ;)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Wrzesień 2020, 21:42:03 »
Dzięki za wyjaśnienie odnośnie tej stabilności temperatury w LM, to ciekawy temat, niedługo będę montować auber PID w Rancilio Silvia,
postaram się zrobić kilka testów z termoparą w kolbie, żeby sprawdzić wiarygodność producenta.

Auber gwarantuje temperaturę na poziomie +-1 stopień, to bardzo dobry wynik i to bez patentów z LM LM, chociaż jak podejrzewam, może bardziej chodzić
o testy bardziej "laboratoryjne" niż realia.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Wrzesień 2020, 00:15:26 »
Jak technologicznie wypada Rocket R9 One do LM LM - chyba cenowo najbliższy konkurent, mam wrażenie że trochę poza głównym nurtem popularności.

« Odpowiedź #52 dnia: 05 Wrzesień 2020, 07:15:23 »
Ten Rocket to inna liga. Bojler kawowy 1.9litra, waga prawie 50kg.
No i cena bardziej w okolicy GS3 anizeli LM.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Wrzesień 2020, 12:19:38 »
Jak technologicznie wypada Rocket R9 One do LM LM
Technologicznie to dwie zupełnie inne maszyny. LM LM z założenia jest maszyną prostą - tam tylko włączasz i wyłączasz ekstrakcje. Teraz dołożyli możliwość preinfuzji.
Rocket R9 One technologicznie jest bardziej GS3, bo ma profilowanie, którym możesz się bawić, ale możesz też ustawić sobie sam wartości jakie chcesz i po prostu naciskać przycisk do ekstrakcji. Na plus dla tego rozwiązania jest powtarzalność, że zrobisz szot manualnie, zapisujesz go sobie w systemie i później możesz go powtórzyć, modyfikować.
Na minus na forach zagranicznych trochę narzekają na lag w ekranie i słabą responsywność.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Wrzesień 2020, 12:27:36 »
A Appia do domu? Jej bojler porównując z bojlerami GS3 czy nawet LM LM nie wydaje się jakoś kosmicznie duży.
Czy są jakieś przeciwwskazania (oprócz trochę większego zużycia prądu)? Czy jakoś może jej "zaszkodzić" zbyt mały przerób? 

« Odpowiedź #55 dnia: 05 Wrzesień 2020, 13:39:25 »
@skansen naprawdę wstawiłbyś appie do domu? :)

To jest ekspres projektowany i zoptymalizowany pod gastronomię o przerobie 100 kaw dziennie. Tak jakby kupić Fiata Doblo na codzienne dojazdy do pracy.
« Ostatnia zmiana: 05 Wrzesień 2020, 13:42:08 wysłana przez untoldex »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Wrzesień 2020, 13:46:14 »
Nigdy wcześniej o tym nie myślałem ale dlaczego nie? Jakoś myślałem zawsze, że to jednak sporo droższa maszyna...
Wiem, że jest zoptymalizowany na dużą ilośc kaw, ale czy mu to zaszkodzi jak będzie mały przerób? Ludzie kupują używane ekspresy gastronomiczne i sobie chwalą :)

A Doblo do codziennego użytku nadaje się całkiem dobrze :) Sam kiedyś nawet tak Doblo jeździłem :)

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Wrzesień 2020, 14:08:59 »
@skansen naprawdę wstawiłbyś appie do domu? :)

To jest ekspres projektowany i zoptymalizowany pod gastronomię o przerobie 100 kaw dziennie. Tak jakby kupić Fiata Doblo na codzienne dojazdy do pracy.

Bez bicia przyznam sam się zastanawiałem na appia zamiast musica fajny solidny konkretny dość duży sprzęt  ale odpadło z dwóch powodów,  5 l bojler to pewnie kolejne 15 minut dłużej grzania, i zabrakło mi miejsca na postawieniem gdzie zrobiłem blat pod ekspres ,no i w sumie trzeci powód jak kobiet zobaczyła wielkość to uznała że będzie dużo miejsca pod mostem dla mnie i ekspresu jeżeli będę chciał to "bydlę" wstawić do jej kuchni ... .:) ale jako tako dwa pierwsze czynniki zadecydowały.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 05 Wrzesień 2020, 20:21:07 »
NS Musica fajny ekspres. Do tego NS MDJ, albo żeby było ładniej Victoria Arduino MDJ w chromie i można z takim zestawem zostać.

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #59 dnia: 06 Wrzesień 2020, 08:59:50 »
- Stabilnosc temperaturowa
Skopiowane nieprawdy z broszurek reklamowych.
A pisanie, że rozgrzewa się się w 15-20 min, to wierutne kłamstwo.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi