Autor Wątek: Młynek ręczny do 200zl pod alternatywy  (Przeczytany 5230 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Młynek ręczny do 200zl pod alternatywy
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Lipiec 2020, 23:17:35 »
Jeśli ręczny to w tej cenie tylko Xeoleo. Nic innego nie ma absolutnie żadnego sensu... Chyba że chcesz doprowadzić się do frustracji wiecznymi problemami z ekstrakcją.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline ralph Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lipiec 2020, 14:12:02 »
Ale to jak masz sette 30 to po co ci inny młynek do alternatyw? przecież ten świetnie się nada a przestawianie go tam i z powrotem jest proste.
Dla mnie Sette 30 ap ma świetny przemiał, wiem, wiem zaraz ktoś powie ze za mało ustawień pod espresso ale ja pozwolę sobie się nie zgodzić, na chwilę obecną na moje potrzeby to ideał w cenie do 1k (jak sie kiedyś dorobie przyzwoitej kolby to Baratze zmodyfikuje do 270). Mam jednocześnie świadomość plastikowych bebechów dlatego dbam o nią prawie jak o własnego syna  😎 i dlatego zostawiam go jedynie do kolby, jedno ustawienie, czas dopaswany pod sitko i tyle, tak co by służył mi jak najdłużej, poza tym nie bez powodu są do niego osobne żarna pod przelewy, nie wspomnę już o tym, że zmiana ustawień na drobniejszy przemiał powinna odbywać się na włączonym młynku więc straty na kawie byłyby spore. Odebrałem dziś Severina 3873 i myślę że się sprawdzi jako drugi młynek do alternatywnych metod i nie będzie mi go żal w razie czego bo dałem 140zł (praktycznie nie używany z rocznym przebiegiem)
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2020, 14:53:35 wysłana przez ralph »
...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lipiec 2020, 15:13:18 »
Myślę, że ten Severin, to dobry zakup tym bardziej w tej cenie. Na pewno dużo lepszy przemiał niż z ceramicznych stożków. U mojej siostry już chodzi dwa lata codziennie pod tani ekspres kolbowy i french press. Jak do niej przyjeżdżam, to też czasami używam do przelewów - jest przyzwoicie i smacznie. Moja siostra w każdym razie jest zadowolona z młynka.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Lipiec 2020, 15:27:32 »
Ale to jak masz sette 30 to po co ci inny młynek do alternatyw? przecież ten świetnie się nada a przestawianie go tam i z powrotem jest proste.

Baratza 30AP totalnie nie nadaje się do alternatyw. Ewentualnie jakiś drobny AP, ale to młynek do espresso
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lipiec 2020, 16:12:21 »
@Szczympek ale dlaczego ma totalnie się nie nadawać, no trochę krótką ma te regulację, ale sam dripa zalewałem a i producent tez tak twierdzi, wiem że nie sięgnie gruzu dla niedoparzonego chemexa, ale małe v60 spokojnie

@ralph a żarna nie są w dwóch wersjach dlatego, że mielenie do którejś z metod wymaga jakiejś innej metodologii mielenia niż do innych, to jest tylko optymalizacja i w zakresie regulacji i w kształcie, dobierają, żeby lepiej dopasować się do zastosowania. I super, bo jak cos jest do wszystkiego to wiesz co ;) Tak podkreślam, bo się ostatnio na forum tworzą jakieś kawofilskie wierzenia, że niektóre żarna czy młynki to się tylko i wyłącznie bezwzględnie nie nadają się do czegośtam, bo, jako to rzucił prezydent na "debacie", bo nie :D

zresztą jak już kupiłeś severina to temat masz zamknięty, raczej nie ma co kombinować tylko parzyć a z przesadzaniem w dbaniu o sprzęt się nie martw, nie jesteś jedyny, ja też czasami tak mam :)

Offline tofikt

• prywatna
  • Ekspres: aeropress
  • Młynek: xeoleo
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Lipiec 2020, 20:19:46 »

Offline haka Kobieta

• Ekspres: Kazak Rota, aeropress, clever dripper, V60
  • Młynek: C40, xeoleo
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Sierpień 2020, 16:45:42 »
Jakby się miała komuś ta informacja przydać, to Xeoleo od linkowanego tu na forum sprzedawcy z Ali można teraz kupić z wysyłką z Polski.

Kliknięty w piątek, dziś już u mnie.  Za wersję 45mm wyszło mi  156 złotych (z jakimś kuponem, płacone Revolutem w dolarach). Jutro będzie testowane :)
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2020, 16:55:00 wysłana przez haka »

Offline JarekB

« Odpowiedź #23 dnia: 03 Sierpień 2020, 19:49:01 »
Z kuponem od kumpli (nieco ponad 12zl) i płatności blikiem (taniej o trochę ponad 11zl) wychodzi nawet 145zl.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi