Autor Wątek: Promac Club ME częściej się dogrzewa  (Przeczytany 1662 razy)

Offline Derper Mężczyzna

• Ekspres: Promac Club ME
  • Młynek: Fiorenzato F83
Promac Club ME częściej się dogrzewa
« dnia: 17 Lipiec 2020, 01:52:53 »
Cześć, mam problem z HXem, jakoś czas temu zaczął się częściej dogrzewać.

Jak go kupiłem (używka) to dogrzewał się raz na jakieś 10-15 min, pamiętam bo wyraźnie słychać pykanie przekaźnika od grzałki i kiedyś ekspres tak przypominał o sobie kilka razy na godzinę, co skłaniało mnie do przemyśleń związanych z nabijanym rachunkiem za prąd...

Po paru miesiącach zauważyłem, że dogrzewa się zdecydowanie częściej, bo co jakieś 5min. Na dodatek każda czynność redukująca ciśnienie bojlera prawie natychmiast prowadzi do włączenia grzałki, też pamiętam, że wcześniej miał zapas pary by zrobić kawę i spienić mleko zanim musiał się dogrzać.

• Nie jest to kwestia zimowych temperatur, w ciepły dzień zmierzyłem, że praktycznie równo co 5min się dogrzewa.
  • Zdjąłem obudowę, osłuchałem, nie stwierdziłem syczenia podczas stygnięcia, słychać jedynie dźwięk pracującego metalu.
  • Opukałem zawór do próżni i chyba działa ok. Nie bardzo wiem jak sprawdzić. Parę minut po pierwszym włączeniu zaczyna się kręcić, spuszcza trochę pary i zamyka.
  • Po włączeniu i wstępnym nagrzaniu wskaźnik pokazuje "fałszywe" ciśnienie, spuszczenie odrobiny pary powoduje spadek do prawie zera na skali, po tym maszyna już się poprawnie nagrzewa - tak na pewno nie było.
  • Spróbowałem podkręcić ciśnienie boilera z 0.9bar na 1.0bar, nie wpłynęło to zbytnio na zachowanie maszyny.
  • Ciśnieniomierz pokazuje, że po dogrzaniu osiąga 1.1bar i dość szybko spada do 1.0bar, po czym kilka minut utrzymuje ten wynik, mniej więcej w czwartej minucie ciśnienie zaczyna szybko spadać aż do załączenia grzałki.

Macie pomysł jak to dalej zdiagnozować?

Offline Derper Mężczyzna

Odp: Promac Club ME częściej się dogrzewa
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpień 2020, 16:56:16 »
Nikt nic?

Offline opad83 Mężczyzna

• Ekspres: QuickMill Vetrano, Aeropress, V60, Kawiarki Bialetti
  • Młynek: Ceado e5p, Commandante C40 mk3
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpień 2020, 20:33:31 »
Też mam hx vetrano z drugiej ręki i dogrzewa się co kilka chwil, ciśnienie z 1.5 bara spada do 1 bara w ciągu około 2 minut. Później załącza się grzałka i proces zaczyna się od nowa. Trochę słychać
jak ucieka ciśnienie przez zawór ciśnienia na górze bojlera. Nawet nie przypuszczałem że może bez dogrzania wytrzymać 10-15 minut.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpień 2020, 20:35:55 wysłana przez opad83 »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpień 2020, 00:04:59 »
@Derper : Nie widzę problemu w częstym dogrzewaniu. Jeśli sprzęt jest szczelny to nie "nabije" kosmicznego rachunku za prąd, przecież nie będzie się rozgrzewał do czerwoności  :ogien:
Jeśli chcesz możesz sprawdzić zużycie prądu za pomocą inteligentnej wtyczki.
Częstsze a krótsze dogrzewanie byłoby nawet korzystne, wahania temperatury w bojlerze byłyby mniejsze.
Co prawda dziwne wydaje mi się, żeby presostat nagle się sam "poprawił", ale może wykonywałeś jakieś czynności które poprawiły jego działanie? Odkamieniałeś bojler?
Można oczywiście sprawdzić presostat, ale czy jest sens? Ja bym dał sobie spokój.

Offline Derper Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpień 2020, 20:11:56 »
Dzięki za sugestie.

Też się zastanawiałem, czy przypadkiem nie jest tak, że dopiero teraz działa tak jak powinno. Z tego co znalazłem, a sporo szukałem bo lubię tę maszynę, to nietypowe jest tak rzadkie dogrzewanie jak przedtem.

Nie odkamieniałem bojlera, po krótkim sprawdzeniu na kranówce czy maszyna w ogóle działa kupiłem zestaw do odwróconej osmozy, także raczej nie jest to problem z kamieniem. Po zdjęciu obudowy wszystko wygląda bardzo dobrze, żadnych wykwitów kamienia czy śladów nieszczelności.

Najbardziej zastanawia mnie to, że teraz po pierwszym uruchomieniu muszę wypuścić trochę pary aby uzyskać robocze ciśnienie, nawet jak maszyna już była włączona godzinę. Przedtem na pewno tak nie było. Chyba, że presostat wcześniej był tak zatkany, że to też dopiero teraz działa jak powinno. Gdzieś czytałem, że w niektórych HXach zwyczajnie tak trzeba po włączeniu.

Czy ktoś z maszyną o podobnej konstrukcji (Rancillio S27 albo Epoca) może się wypowiedzieć?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpień 2020, 20:16:19 »
Sprawdź połączenie presostatu z bojlerem. Czasem wewnątrz bojera tworzy się delikatna kamienna łuska, może to powodować fiksację presostatu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi