Autor Wątek: Eureka Atom Specialty 65E - problemy przy pierwszym uruchomieniu  (Przeczytany 7227 razy)

Offline Nihil Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca 162T, Aeropress
  • Młynek: Nietzsche Zero, Kinu M47 Phoenix
Właśnie przyszła do mnie paczka z Eureka Atom 65E uruchomiłem i mam wrażenie, że coś jest mocno nie tak. Po pierwsze jest ogromna retencja, wsypuję 20 gram wylatuje 7, ziarna nie chcą przelatywać nawet z tym blow up hopperem, odblokowuje się dopiero jak ustawię grubość taką, że espresso przelatuje w 10 sekund. Dodatkowo przy włączeniu młynka szarpie nim na boki, jest takie charakterystyczne bujanie. Nie pasuje mi to do sprzętu tej klasy. Ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi? Czy to jakieś uszkodzenie, czy to ja coś źle robię?
Poniżej trzy filmiki, próba przemiału z blow up hopperem, przemiał z hopperem pełnym który dochodzi do skutku dopiero bo zwiększeniu grubości i trzeci to espresso jakie wychodzi z tą grubością.
(niestety widzę że z jakichś powodów nie można postować linków, ktoś może wie dlaczego, dlatego przesyłam same końcówki do wpisania po youtube.com/)
/watch?v=sM5T4TGlQas
/watch?v=gduCFe9PXKE
/watch?v=7THCA7yq37g
« Ostatnia zmiana: 15 Lipiec 2020, 18:53:30 wysłana przez Nihil »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Eureka Atom Specialty 65E - problemy przy pierwszym uruchomieniu
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipiec 2020, 20:08:52 »
To fajny młynek do kawiarni, średni do domu.
Może skoro nie działa skorzystaj z okazji i zwróć.
Jeżeli chcesz jednak testować to pracuj tylko na zasypanym hopperze.
Zasyp do końca, dobierz dozę, sprawdź ekstrakcję. Jak za szybka, na włączonym młynku reguluj w stronę drobnego przemiału.
Potem wyrzuć 5-10 gram kawy i sprawdź ponownie. W końcu dojdziesz do poprawnego przemiału. Zaprogramuj czas aby mieć odpowiednią dozę, zaprogramuj drugi program aby przemielić 3-5 gram do wywalenia pomiędzy shotami.

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipiec 2020, 20:47:36 »
Kiedyś rozważałem zakup Atom'a 75 i czytając na zagranicznych forach pamiętam że:
- Atom 65 ma większą retencję niż Atom 75
- Przy włączaniu szarpie młynek, szczególnie na śliskich powierzchniach (prawdopodobnie mocny moment obrotowy i mała waga)
- Blow-Up nie działa tak jak powinien, szkoda zachodu
- Młynek działa najlepiej z zasypanym co najmniej 1/3 hopperem

@pj.w to jest właśnie młynek dedykowany do domu :) do kawiarni jest Zenith/Olympus i inne.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipiec 2020, 21:00:14 »
to jest właśnie młynek dedykowany do domu
Nie zgodzę się. To typowy kawiarniany młynek on-demand. Z naciskiem na szybkość pracy.
Te młynek linii Pro - Professional, high productivity, for large quantities of grounded coffee.

Oczywiście da się go zmusić do pracy w domu, ale jak widać na załączonym obrazku, nie jest to takie proste i oczywiste. Nie bez powodu kupiłeś ostatecznie Niche Zero ;)

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipiec 2020, 21:26:43 »
No rzeczywiście charakterystyka pracy może bardziej jest pod kawiarnię.
Aczkolwiek jego mniejsze wymiary (w porównaniu np do zenith/olympus) oraz cicha praca, to są cechy które często są mile widziane w domu :)

Eureka w manualu Atoma podaje, że po zmianie grubości mielenia, najlepiej przemielić 2-3 dozy (to jest 36 - 54g kawy!) żeby przemiał się w pełni zmienił.
No i oczywiście przed każdą sesją espresso, trzeba przemielić co najmniej połowę dozy. To są całkiem spore straty kawy. Dlatego Niche Zero :)

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipiec 2020, 21:44:04 »
Nawet Olympus się dobrze w domu sprawdza, ale faktycznie trzeba się liczyć ze stratami kawy, idzie tego trochę. Jeśli zacząć kombinować z przemiałem to może zaboleć 😉 Nie ma sensu kupować małych paczek kawy.

Mój młyn też ma kopa przy starcie, chociaż w moim przypadku waga robi swoje.

Antyzbrylacz można usunąć co polecam zrobić od razu 😉

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipiec 2020, 21:49:49 »
Wbrew pozorom Mythos czy Olympus chyba mają mniejsze problemy z retencją i mniejsze straty przy regulacji przemiału niż 65.
Z serii Atom, chyba Atom Pro najlepiej by sprawdził się w domu.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lipiec 2020, 22:01:41 »
Ale widzieliście drugi film? Hoper zasypany, młyn sie kreci i nic nie wylatuje, dopiero zwiększenie grubości przemiału powoduje, że zaczyna mielić b. szybko. Dla mnie to niezrozumiałe. Jak hoper jest zasypany to nieważne jak ciasno skręcisz sarna młyn powinien mielić, nawet na mąkę. Tak działał mój wiekowy MSJ... dziwne to.

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipiec 2020, 22:12:19 »
Na tym filmie to prawdziwa ciekawostka jest... Sprzedawcy bym to pokazał i poprosił o wymianę młynka bo tu coś nie gra.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lipiec 2020, 22:13:01 »
Teraz idąc w stronę drobniejszego przemiału prawdopodobnie będzie wszystko OK.
A jak nie to trzeba reklamować.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lipiec 2020, 22:17:11 »
Wbrew pozorom Mythos czy Olympus chyba mają mniejsze problemy z retencją i mniejsze straty przy regulacji przemiału niż 65.
Olympus ma ogromną retencję, bez wyjętego antyzbrylacza nie nadaje się do domu, Mythos ma niewielką retencję, do domu mjód młynek :)

Offline Nihil Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca 162T, Aeropress
  • Młynek: Nietzsche Zero, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lipiec 2020, 22:26:24 »
No właśnie próbuję coś wskórać od paru godzin i chyba jednak coś jest nie tak. Zauważyłem mały błąd, że gumę od blow up hoppera zainstalowałem odwrotnie i teraz mocniej dmucha, ale nadal spora retencja i brak jakiejkolwiek logicznego związku między ustawieniami przemiału a czasem ekstrakcji. Raz kapie z wylewki i espresso się robi w 50 sekund, zmiana o dwa numerki na skali (przy chodzącym młynku, żeby nie było) i filiżanka pełna w 10 sekund. Z tego co widzę na filmikach z youtuba to facet na Zenicie ma retencję 0,4 g /watch?v=QJdVmHAgFQo a na Atomie 75 praktycznie zerową /watch?v=iCRyELe8-7o więc chyba u mnie faktycznie coś nie halo.

« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lipiec 2020, 22:33:53 »
Panie, 2 numerki to jest przepaść. Te zmiany to raczej takie minimalne trzeba robić. U siebie poruszam się w zakresie może 0,5

Ważysz dozę i uzysk?

Offline stary

• Ekspres: Londinium R24
  • Młynek: Etzmax, Titus
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Lipiec 2020, 10:45:19 »
Na filmiku jest bardzo grubo mielona i dość długo jak na 16 gr, dlatego łatwiej uzyskać małą retencję, mieleąc po espresso oscylowałęm pomiędzy 1-2 na skali, 16 gr w ok 5sek retencja  była zdecydowanie większa powyżej 2 gr, każda regulacja przynosiła efekt w 2-3 mieleniu.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Lipiec 2020, 23:48:57 »
Ja w swoim Nuova Simonelli MDX On Demand (też żarna 65) miałem podobny problem. Pisałem o tym już na forum : "Ustawienia młynka Nuova Simonelli MDX On Demand". To był problem clump crushera (antyzbrylacza). Jak tylko próbowałem zmniejszyć stopień mielenia młynek się zapychał. Espresso było w 10 sekund. Zdejmij ten Clump Crusher i zobacz czy będziesz mógł schodzić do drobniejszego mielenia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi