Autor Wątek: najlepsza mała kolba do kaw mlecznych  (Przeczytany 5868 razy)

Offline Dukezpol

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Ceado E37S
najlepsza mała kolba do kaw mlecznych
« dnia: 15 Lipiec 2020, 14:48:01 »
Cześć, priorytety:
- jakość, długowieczność, trwalość, łatwość obsługi
- szybki czas nagrzewania
- duża moc pary
- 2-3 kawy dziennie
- cena nie gra roli zasadnicznej, liczy się JAKOŚĆ

Do pary mam już mlynek Caedo z żarnami 83mm, nie chciałbym ograniczać jego możliwości zbyt kiepskim expresem a z drugiej strony nie chce iść w wielkie krowy semi-gastro...
tak sobie patrzę na ACS Minima - da radę? Jakie ma minusy? Jakie są dla niego alternatywy?

Ps. teraz (od 15 alt uzywam jakiegos małego AEG kolbowego za jakies 500 pln (wówczas) i za cholerę nie chce się zepsuć. To czas mu chyba pomóc i wyslać na emeryturę...:)

Dzięki z góry

skansen

• Gość
Odp: najlepsza mała kolba do kaw mlecznych
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipiec 2020, 15:14:21 »
Przy tej ilości kaw szedłbym w kierunku jakiegoś małego DB (Profitec Pro 300, Lelit Elizabeth, Sage Dual Boiler) lub HXa (NS Musica, Lelit Mara-X, Profitec Pro 500). 
Wspomniana ACS Minima też oczywiście da radę, przy czym nie jest ona już taka mała-bojlery są spore jak na jej rozmiar.
ACS Minima ma swój wątek na forum.
Niedaleko masz do Coffe Site w Nadarzynie - pojedź i zobacz. Mają część z wymienionych ekspresów w ofercie.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipiec 2020, 15:48:12 »
bojlery są spore jak na jej rozmiar
To zaleta, nie wada :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipiec 2020, 15:53:58 »
Jak najbardziej jest to zaleta :) Wspomniałem o tym jedynie w kontekście małej kolby której szuka Autor wątku. Można to interpretować jako oczekiwanie kompaktowych rozmiarów, niewielkich bojlerów czy też małej grupy.  Dopiszmy więc do listy Dalla Corte Studio :)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipiec 2020, 16:15:44 »
No to jak małe to dorzućmy Decent Espresso DE1+

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipiec 2020, 17:02:57 »
No to jak małe to dorzućmy Decent Espresso DE1+

Wspaniała maszyna ale raczej jest przeciwieństwem prostego w obsłudze i trwałego ekspresu do mleka ;)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipiec 2020, 17:55:09 »
Ja bym poszedł w HX.
Coś z wolumetrycznym dozowaniem espresso, żeby po włączeniu ekstrakcji można się było skupić na spienianiu mleka, a w tym czasie espresso się zrobi do filiżanki.

Ze sprzętów które używałem, na pewno NS Musica dałaby radę.
Z obrazka i czytania specyfikacji fajnie może się sprawdzić: Bezzera CREMA DE PID lub BZ16 S DE (http://www.bezzera.it/?p=articoli&id=37&lang=en, http://www.bezzera.it/?p=articoli&id=13&lang=en) .

Offline Dukezpol

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipiec 2020, 00:44:34 »
Ale czy DB Z duzym zbionikiem na pare nie bedzie mial tu wyrazniej przewagi nad HX w kwestii Spieniania mleka?
Czy moglby sie ktos odniesc do tego ACS Minima? Jakie tu widzicie wady?
Moze warto dolozyc pare pln do Lelit Bianca i od razu miec cicha rotopompe?

W nic wiekszego juz na pewno nie pojde bo i potrzeby kawowe mam niewielkie, i nie zamierzam ich rozwijac szczerze mowiac...

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lipiec 2020, 07:34:06 »
Ale czy DB Z duzym zbionikiem na pare nie bedzie mial tu wyrazniej przewagi nad HX w kwestii Spieniania mleka?

W nic wiekszego juz na pewno nie pojde bo i potrzeby kawowe mam niewielkie, i nie zamierzam ich rozwijac szczerze mowiac...

Obejrzyj ten filmik , myśle że Ci sporo wyjaśni.

Jeżeli cena nie gra roli zdecydowanie dołóż do pompy rotacyjnej. Pompy wibracyjne są bardzo małe i dużo mniej wydajne.
Ma to zasadnicze znaczenie w "przepompowaniu " wody przez ubitą dozę kawy.
Poza tym są głośniejsze i mają mniej przyjemny dźwięk.
Wada tej pompy, to rozmiar, jest duża. Nie wejdzie do najmniejszych ekspresów.

W filmie masz wyjaśnione zalety jednego i drugiego.
DB gdzie temp w bojlerze kawowym jest kontrolowana przez PID to precyzja przy każdym szocie espresso. Na podstawie dobrego/ powtarzalnego w smaku espresso zrobisz kawę z dodatkiem mlekiem ( na dobrym espresso i ze świeżym mlekiem  z pewnością będzie smakowała)
Przy liczbie 2-3 kaw dziennie bojler pary o pojemności ok 1-1,5 spokojnie Ci wystarczy.
W przypadku HX bez PID szoty espresso będą mniej powtarzalne. Przy każdorazowym dodatku mleka nie będzie to aż tak wyczuwalne.  Ale kto wie czy z czasem nie zasmakujesz w espresso.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2020, 08:08:05 wysłana przez PiotrekBM »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lipiec 2020, 07:56:29 »
DB Z duzym zbionikiem na pare nie bedzie mial tu wyrazniej przewagi
Minima ma bardzo duży bojler parowy jak na ekspres domowy, 2,3 litra. Para będzie wzorowa.
Ale podane wyżej HX mają bojlery 2 l, więc óżnica minimalna. Musica to był parowóz. Na początku będziesz i tak miał problemy z opanowaniem takiej mocy pary.
Co do Minima, dostałeś link ze świetną recenzją. Nikt Ci tu lepiej ekspresu nie opisze.
I tak jak pisałem łatwiej Ci będzie pracować z ekrpesem w którym możesz zaprogramować uzysk kawy.

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lipiec 2020, 08:27:43 »

Wszystko zależy co masz na myśli  DB z dużym bojlerem pary.
DB z 7-10 litrowym bojlerem z pewnością mają tej pary więcej . Tylko Ty nie potrzebujesz tyle. Bo nie robisz na szybko kawy dla 50 osób.
DB z 1,5 litrowym bojlerem pary i Hx który ma bojler 1,5 litrowy mają podobną  "moc spieniającą " mleko.
W zupełności Ci wystarczą.
Nie samą parą człowiek żyje. 
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2020, 08:35:19 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lipiec 2020, 09:07:30 »
Jeśli chodzi o podpowiedzi konkretnych marek, modeli to spróbuj zawęzić trochę kryteria rozmiaru, ceny, masy/ciężaru ekspresu.
"Najlepsza mała kolba"  to pojęcie względne. Dla niektórych to La Marzocco GS3 ( bo powiedzmy LM Strada, Leva  czy Slayer są  odrobinę za duże i za ciężkie ;)  Wszystkie są  kosmicznie drogie.
Dla innych  będzie to ekspres który ma rozmiary ok  15 cm szerokości i po 25 cm głebokosci i wysokości. I kosztuje do 2 tys.
Inaczej ciężko będzie  z podpowiedziami albo będą mocno rozstrzelone jakościowo i cenowo.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2020, 09:14:07 wysłana przez PiotrekBM »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lipiec 2020, 09:20:27 »
Skoro cena nie gra roli to może LM LM? Myślę, że @PiotrekBM jako użytkownik może pomóc zwłaszcza w dwóch poniższych kwestiach.
Czy nie będzie to overkill przy 2-3 kawach?
Czy nie będzie to sprzęt trudny do opanowania po przesiadce z prostej kolby?

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Lipiec 2020, 09:34:07 »
Ja robię podobne ilości kawy, codziennie 2 x podwójne espresso, dla żony spieniam mleko, ze swojej wypijam ~pół i do reszty dolewam trochę mleka (sporadycznie dwa razy na dzień).
Do tego czasem jesteśmy w Krk, czasem na wsi. Wg mnie do tak małych ilości HX jest lepszy od DB. Niby woda w bojlerze się gotuje, ale jakoś wolę pić świeżą, a opróżnianie bojlera co kilka dni to dla mnie zbyt dużo zabawy. Dlatego mam aktualnie dwa HX. Zdarza się, że u mnie ekspres stoi 2-3 tygodnie nieużywany, wlewam świeżą wodę, z bojlera biorę parę, czyli (prawie) wodę destylowaną ;)

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Lipiec 2020, 09:34:57 »

Jeśli potrzeby masz niewielkie i nie zamierzasz ich rozwijać, to kupno Bianki będzie jak kupowanie półciężarówki, żeby podjechać po gazety. Sedno tego ekspresu leży w tym, że kombinujesz na nim do woli z profilami ciśnienia, przepływu i, automatycznie, smaków, jakie chcesz uzyskać. Z drugiej strony - taki zakup na pewno zabezpieczałby cię na przyszłość, gdyby jednak ciągnęło cię rozwijanie tematu.

Inna praktyczna kwestia - jeśli chodzi o trzy kawy dziennie i niezawracanie sobie głowy, to im prostsza konstrukcja, tym mniej kombinowania np. z samodzielnym czyszczeniem. Więc może jednak nieduży HX z PIDem, niekoniecznie z e61.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi