Autor Wątek: Czym czyścić obudowę - stal  (Przeczytany 16451 razy)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Czym czyścić obudowę - stal
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Lipiec 2014, 21:44:45 »
Janusz co Ty na to?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Lipiec 2014, 22:12:51 »
@manfred - z ciekawości, pewnie nie zaznaczyłeś sobie jakoś konkretnego miejsca tych plam/plamek? Pytam bo jeśli to kawa to na bank nie wrócą w tym samym miejscu. A jeśli to zła jakość stali - to raczej powrócą dokładnie w tych samych - jak i mogą pojawić się nowe.

Może to lekka paranoja ale ja bym sobie takie plamki fotografował łapiąc jakoś wymiar od charakterystycznych punktów ekspresu. Będzie w tym samym miejscu - to problem.  Będzie schodzić przy normalnym czyszczeniu Besterylem - to kawa. Tak na mój chłopski rozum.
LMWDP #469

« Odpowiedź #32 dnia: 19 Lipiec 2014, 22:51:15 »
Dałem sobie spokój czyszczenie nie jest najważniejsze owszem musi być ład i porządek ale nie pogadam w paranoję. Czyszczenie cifem jest szybkie i przyjemne dodatkowo poprawiam pulem i to się sprawdza.

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Marzec 2015, 00:25:06 »
Trochę odgrzewam temat.

Co do czyszczenia, mam takie pytanko, bo sam nie jestem za dobry w chemicznych sprawach. Kupiłem sobie scierki nasączane (do szyb, monitorów itp.) bo ekspres stoi na blacie przykrytym szybą i przy okazji stwierdziłem, że może spróbuję wyczyścić po 2 tyg. użytkowania wszystkie te zachlapania itp.

I muszę powiedzieć, że te ściereczki sprawdzają się super, bez smug łatwo ścierają plamy po wodzie i kawie.

Tylko zacząłem się zastanawiać i tutaj właśnie ta kwestia, o którą chcę zapytać. Czy te ściereczki nie będą miały negatywnego wpływu na stal. Jakby ktoś znał odpowiedź to byłbym wdzięczny.

« Odpowiedź #34 dnia: 14 Marzec 2015, 03:57:34 »
Nie wiem czy ktoś korzysta z takiego sposobu. Ja póki co nie zauważyłem żadnych destrukcji w obudowie spowodowanej używania mleczka dedykowanego do blachy nierdzewnej. Jeśli te ściereczki są do tego to nie ma się co martwić

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Marzec 2015, 12:02:06 »
Są do szkła / ekranów. Szkło generalnie z niczym nie reaguje, więc może tam być wszystko, a niestety stal jako stop metali jest wrażliwszy na środki chemiczne. Stąd moje pytanie. Od tego jednego przetarcia nic na obudowie nie widać, ale to było raz i jeszcze na gorącym ekspresie, więc błyskawicznie wysychały ślady.

Jeśli nie ma przeciwwskazań to sposób polecam. Kupiłem tani produkt tesco i działa ;)

Offline Jacek Mężczyzna

• Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Marzec 2015, 21:28:33 »
Ja używam Cif-a  do stali nierdzewnej.
W sklepach tego nie widziałem, w makro nabyłem droga kupna. :D :D
U mnie sprawdza się to świetnie.

Mój kumpel (właściciel palarni kawy) kupuje coś do czyszczenia pieca (a ten ma cały w chromie), jakiś środek w  castoramie bodajże.
Zapytam jak będę u niego za niedługo. 

If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi