Autor Wątek: Ascaso Dream - Remont i kosztobranie  (Przeczytany 1942 razy)

Offline evvil

• Ekspres: Ascaso Dream
Ascaso Dream - Remont i kosztobranie
« dnia: 07 Lipiec 2020, 23:55:22 »
No więc szczęśliwie udało mi się zrobić remoncik Ascaso Dream. Własnie zaparzył pierwsze normalne espresso, pojawiła się crema i w miarę już normalne ciasteczko.

Ekspres kupiłem na OLX. Cena była okazyjna - pinćset złotych. Wiedziałem, że coś będzie do zrobienia, no ale nie spodziewałem się tego co zastanę. Taka okazja.

Po zakupie ekspres podłączyłem żeby sprawdzić jaki mamy stan wyjściowy - kawę wypluł (bo inaczej tego nie nazwę) średnio gorącą i kwaśną. Nie dało się tego pić. Odruch miałem taki że natychmiast to wyplułem. A mielona na świeżo.

Rozebrałem to to i oczom moim ukazał się on - cały system dostarczania wody był w stanie opłakanym. Złączka trójdrożna za pompą klejona, wężyki brudne, wszędzie nacieki wody. Po odpaleniu zobaczyłem że to cieknie gdzie tylko się da. Przy rozkładaniu złączka rozpadła się w rękach. No cóż.

Z pomocą kolegi @wielkik złożyłem nową instalację i założyłem OPV (wąż powrotny do zbiornika na razie). Wywaliłem starą pompę i dałem mocniejszą ARS 65W do 20bar (siedziała ULKA). Termostaty przesmarowałem świeżą pastą termoprzewodzącą. Wywaliłem stary termometr który oczywiście nie działał już, założyłem jakiś kupiony na allegro za 15 złotych (pasuje idealnie, tylko trzeba było dremelem kawałeczek plastiku zeszlifować żeby wskoczył ładnie w blaszkę).

Po odpaleniu..... no cóż... dowiedziałem się jaka jest zasada działania zaworu OPV. Nie puścił ani kropli wody do kolby, całość wystrzeliła przelewem z powrotem do zbiornika. Zapchany na dębowo.

Okazało się, że trzeba ustrojstwo odkamienić, ale jak to ogarnąć skoro pompa nie wpompuje nic więcej do bojlera? Płaska dwunastka, odkręcenie złączki od bojlera i roztwór kwasu mlekowego do bojlera strzykawką. Kwadrans później woda zaczęła kapać, a kolejny kwadrans dalej poleciała.

Po dwóch odkamienianiach i trzech płukaniach mam swoje espresso.

Obok na zdjęciu Delonghi Icona które też remontowałem jakiś czas temu. Tani ekspres, troche upierdliwy w remontowaniu z uwagi na to gdzie jest umieszczona pompa, ale kawę robi naprawdę świetną.

Ekspres: 500 zł
Części zamienne: 230 zł (rurki, złączki, OPV, pompa, oringi).

Dłubanina to już sama frajda.

PS. Który prysznic ILS założyć? Ktoś podpowie coś? Jaki tu jest rozmiar?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi