Autor Wątek: Zakup ekspresu do 3000zł  (Przeczytany 9960 razy)

Offline yendrzei

• Ekspres: Lelit PL62
  • Młynek: Ceado E5P
Odp: Zakup ekspresu do 3000zł
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:31:31 »
@3DSK teraz weź jeszcze raz przeczytaj co napisałeś i przepisz to bez złośliwości. Idź na forum home barista i porównaj poziom dyskusji. Każdy może mieć swoje zdanie i dla każdego inny aspekt może być ważniejszy. Nikt nie pisał ze NS Oscar jest złym ekspresem, ale widać, ze Ty chcesz bardzo się wywyższyć.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:52:11 »
@3DSK Na szczęście Twoje wypowiedzi mają tak dużo sensu, że moje już nie muszą  :).
Kupujesz samochód elektryczny dlatego że nie trzeba w nim wymieniać oleju? Ja nie.

PS - dobrze, że cytujesz każdą moją wypowiedź - nawet mimo tego, że Twoja odpowiedź jest następną wiadomością.  W takim układzie ma to oczywiście więcej sensu.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:53:35 »
Nie chcę się wywyższyć, staram się prowadzić merytoryczną dyskusję i nie porównuję ekspresów do samochodów. Nie piszę też, że jak jakiś ekspres wymaga więcej konserwacji niż inny to jest to bez znaczenia bo przecież i tak trzeba konserwować.
Na home barista jestem aktywny, nie muszę specjalnie patrzeć.
Oscara II miałem dawno temu.

Yendrzei, weź jeszcze raz przeczytaj to co napisałeś o autach i eskpresach i przepisz to jeszcze raz, ale z z sensem, a najlepiej skasuj bo nie wiem, czy tam jakiś sens znajdziesz.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Sierpień 2020, 13:55:39 »
Mnie się, aż tak nie nudzi w życiu żeby  poświęcał czas na rzeczy, których robić nie muszę.
Doceniam, że tak zajęty i inteligentny człowiek ma czas i chęć udzielać cennych rad "ciemnocie" na forum! Dzięki że jesteś @3DSK !

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Sierpień 2020, 14:02:15 »
Doceniam, że tak zajęty i inteligentny człowiek ma czas i chęć udzielać cennych rad "ciemnocie" na forum! Dzięki że jesteś @3DSK !
Jestem człowiekiem z natury skromnym i nie oczekuję pochwał, ale to jednak zawsze miło jak ktoś doceni. Dziękuję.
Szczególnie, że na forach coraz więcej troli i pustej pisaniny, zniechęca to ludzi z wiedzą  do pisania, nie chcą się bić z koniem.

Offline oscar

« Odpowiedź #50 dnia: 27 Sierpień 2020, 14:05:07 »
Nie piszę też, że jak jakiś ekspres wymaga więcej konserwacji niż inny to jest to bez znaczenia bo przecież i tak trzeba konserwować.
Przyznam, że jest to dla mnie dość istotne aby ekspres nie wymagał "dodatkowej" konserwacji zbyt często. Rozumiem, że każdy wymaga, czyszczenia odkamieniania etc, jednakże wolałbym aby opierało się to na prostym użyciu środków do czyszczenia bez konieczności rozkładania sprzętu.
Z drugiej strony nie lubię też modyfikować czegokolwiek bez bardzo mocnego uzasadnienia. Tym bardziej, że ostatni ekspres w dość spektakularny sposób poparzył mi rękę. Co też w przypadku "Oscara" najprawdopodobniej spowoduje, że nie będę go modyfikował.

Offline yendrzei

• Ekspres: Lelit PL62
  • Młynek: Ceado E5P
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Sierpień 2020, 14:05:17 »
 @3DSK ja nie pisałem nic o samochodach tylko o swoich odczuciach na temat konkretnego ekspresu. Nie widziałem, aby na home bariście odnosili się do innych użytkowników per dziewczyna - to jest ten brak wywyższanie się i merytoryczna dyskusja? Dla mnie EOT. Szkoda mi czasu na dyskusje z człowiekiem, który przelewa swoje frustracje na forum.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Sierpień 2020, 14:15:32 »
Z drugiej strony nie lubię też modyfikować czegokolwiek bez bardzo mocnego uzasadnienia. Tym bardziej, że ostatni ekspres w dość spektakularny sposób poparzył mi rękę. Co też w przypadku "Oscara" najprawdopodobniej spowoduje, że nie będę go modyfikował.
Rozumiem argument, też nie lubię grzebać w sprzęcie... jeżeli nie muszę :). W Oscar II musiałem bo to naprawdę świetny eskpres za niewielkie pieniądze. Żeby uzyskać skok w jakości kawy trzeba wydać ze dwa razy więcej niż za Oscar II, ale spokojnie można z nim zostać na zawsze jak ktoś nie mam nerwicy na zmienianie sprzętu. :)
Jedyną opcją w Twoim przypadku byłoby zamówienie Oscara w Elektros z zamontowanym opv, mój kolega tak zrobił. Nie bardzo rozumiem politykę NS w odniesieniu do Oscara, czemu oni tam tego opv nie zamontowali, pewnie byłby wtedy konkurencją dla Musica.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2020, 14:19:03 wysłana przez 3DSK »

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Sierpień 2020, 20:43:21 »
Jeśli mogę, zadam pytanie poboczne.
Czy taki Oscar II to krok do przodu vs Ascaso Steel Uno Prof. Wersja jeszcze z boilerem.  W zestawie z młynkiem i steel od dłuższego czasu daje mi posmak spalonej kawy. Już idzie do mnie Eureka E65, ale co jeśli to ekspres?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

skansen

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Sierpień 2020, 21:39:08 »
Pomocny może być ten post Ascaso Steel Uno Prof Pid vs Nuova Simonelli Musica. Opisana w nim przesiadka nie dotyczy identycznych, ale jednak podobnych maszyn. Musica to model wyższy niż Oscar II ale korzystający m.in. z tego samego bojlera, grupy kawowej itp. 

Offline oscar

« Odpowiedź #55 dnia: 28 Sierpień 2020, 16:00:40 »
Kochani, najmocniej dziękuję wszystkim i każdemu osobna za poradę. Potrzebuje jeszcze zapytać, czy gdzieś indziej jestem w stanie kupić ekspres Oscar II z wspomnianymi wielokrotnie przez was modyfikacjami. Na Elektrosie, obecnie zestaw nie jest dostępny.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Sierpień 2020, 16:24:37 »
Na ten moment może być ciężko. Nie przypominam sobie, żeby ktoś oferował taką opcję w Polsce.
Z tego co wiem to trwają prace nad tym, by taka opcja (Oscar w dobrej cenie z OPV) była dostępna w Polsce  :diabelek:

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Sierpień 2020, 17:24:27 »
Jak będziesz kupował z opv w innym miejscu niż Elektros to najpierw niech Ci wyślą zdjęcie montażu. Nie pamietam, ale chyba  bellabarista z UK też sprzedawali Oscara z opv i wyglądało to niezbyt schudnie. Elektros robi opv na częściach NS, w Musica chyba jest takie samo opv. Założenie Opv do Oscara to nie jest jakas skomplikowana praca, na Elektros masz dokładną instrukcję jak to zrobić.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi