Autor Wątek: Zakup ekspresu do 3000zł  (Przeczytany 9981 razy)

Offline oscar

Zakup ekspresu do 3000zł
« dnia: 29 Czerwiec 2020, 14:49:47 »
Witam serdecznie,

od pewnego czasu zamierzam zmienić swój obecny marketowy eskpres do kawy na coś fajniejszego i przez to chciałbym was zapytać o kilka propozycji, które przykuły moją uwagę.
Ekspres Lelit Grace PL81T
Lelit Anita PL042TEMD z młynkiem
Sage BES875BSS

Młynek, który obecnie posiadam to: Graef CM 702, kupiony 5 lat temu, przez ten czas myślę, że przerobił około 10kg kawy.
Najprawdopodobniej to co w tym momencie zakupie będzie u mnie trwało przez kolejne 5 do 7 lat bez żadnej zmiany (niezbyt też jestem chętny na zakup ekspressu a później za kilka miesięcy również nowego młynka), dlatego też tu z mojej perspektywy wydaje się kluczowe, czy kupić coś bez młynka (bo ten będzie wystarczający) czy kupić cały zestaw z młynkiem.
Kawy pijam głównie mleczne. :)

Z góry wszystkim zainteresowanym dziękuję za pomoc

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Zakup ekspresu do 3000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipiec 2020, 00:31:48 »
Graef CM 702, kupiony 5 lat temu, przez ten czas myślę, że przerobił około 10kg kawy.
To 2 kg kawy na rok, czyli 167 gr na miesiąc, czyli 5,50 gr na dzień. To co ty pijałeś ? 1 espresso na 2 dni ?

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipiec 2020, 00:49:03 »
Nie zawracaj sobie głowy zakupem osobno. Jeśli kupisz sam ekspres, to zepsujesz sobie luksus picia espresso. Aha, mleczne jak mniemam będziesz chciał robić na bazie... espresso?  :)

Poczytaj forum i na pewno dowiesz się, że młynek ważniejszy.

Jeśli nie masz budżetu ok. 5500-6000 na nowy komplet, to pomyśl o używkach. Na targu czasem pojawiają się sprzęty kawoszy forumowych w bardzo dobrych cenach.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipiec 2020, 08:35:48 »
od pewnego czasu zamierzam zmienić swój obecny marketowy eskpres do kawy na coś fajniejszego i przez to chciałbym was zapytać o kilka propozycji, które przykuły moją uwagę.
Ekspres Lelit Grace PL81T
Lelit Anita PL042TEMD z młynkiem
Sage BES875BSS

Młynek, który obecnie posiadam to: Graef CM 702, kupiony 5 lat temu, przez ten czas myślę, że przerobił około 10kg kawy.
Dobrze by było pomyśleć jednak o lepszym młynku. Jeśli jego zakup nie wchodzi w grę, wówczas z powyższej listy wziąłby Lelit Grace lub inny w podobnej kwocie. Wymienione ekspresy z wbudowanym młynkiem bym odrzucił, ponieważ znajdujący się w nich młynek będzie mielił na zbliżonym poziomie do Twojego aktualnego, więc zmiana nie będzie odczuwalna.

Offline oscar

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lipiec 2020, 11:43:03 »
Na wstępie pragnę podziękować wszystkim za zainteresowanie i pomoc,
Lelit Grace lub inny w podobnej kwocie
Pozwolisz, że zapytam o inne alternatywy? znalazłem jeszcze Lelit Victoria PL91T i po rabatach mieści się niejako w kwocie, którą założyłem do zakupu zastanawiam się jednak czy jest jest sens dopłacać?
Dodatkowo, jeżeli byłbyś na tyle uprzejmy polecić mi młynek? Jeżeli znajdzie się jakiś w miarę przyzwoitej cenie, to bardzo możliwe, że w przyszłości kupie go.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipiec 2020, 22:13:00 »
Biorąc pod uwagę twojego nicka, możesz jeszcze popatrzeć na OSCAR II NUOVA SIMONELLI. On jest dostępny za 678EUR z Włoch a jak dobrze potargujesz to i w Polsce w podobnej cenie pewnie kupisz.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipiec 2020, 23:37:43 »
Lelit Grace lub inny w podobnej kwocie
Pozwolisz, że zapytam o inne alternatywy? znalazłem jeszcze Lelit Victoria PL91T i po rabatach mieści się niejako w kwocie, którą założyłem do zakupu zastanawiam się jednak czy jest jest sens dopłacać?
Wg mnie warto dopłacić. Co prawda różnica pomiędzy Grace a Victoria sprowadza się do lepszego "zespołu bojlera" (większa pojemność, mocniejsza grzałka, dużo większa masa bojlera a co za tym idzie lepsza stabilność układu).
Pozwolisz, że zapytam o inne alternatywy?
Alternatywą może też być polecany przez @kafcia Nuova Simonelli Oscar II. Oscar to świetny ekspres, najlepszy chyba na rynku stosunek ceny do funkcjonalności. Zaletą Oscara jest m.in. możliwość naprzemiennego lub nawet jednoczesnego parzenia kawy i pienienia mleka bez czekania aż układ ostygnie/nagrzeje się. Nuova Simonelli to producent znany przede wszystkim z maszyn gastronomicznych. Możemy sobie zrobić kawiarnie w domu. Bardziej profesjonalną maszynę w tej cenie będzie ciężko znaleźć.  Trzeba jednak poświęcić trochę czasu na opanowanie Oscara, ale według mnie warto.

Dodatkowo, jeżeli byłbyś na tyle uprzejmy polecić mi młynek? Jeżeli znajdzie się jakiś w miarę przyzwoitej cenie, to bardzo możliwe, że w przyszłości kupie go.
Wszystko sprowadza się do budżetu... Najkorzystniej młynek kupić razem z ekspresem, uzyskać wówczas można wysoki, sięgający kilkudziesięciu procent rabat na młynek. Jeśli odpowiada Ci Grace/Victoria zapytaj sprzedawców o cenę na zestaw z młynkiem Lelit William PL72. Z kolei na Elektrosie Oscar często jest oferowany z młynkiem Eureka Mignon Specialita, który również jest dobrą propozycją. Oczywiście te młynki oferowane są również osobno.

Offline oscar

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lipiec 2020, 16:05:29 »
Dziękuje wam niezmiernie za pomoc. Jeżeli chodzi o tego "Oscar" to moją wątpliwość budzi brak ciśnieniomierza i jakiegoś timera (zdaje sobie sprawę, że można załatwić to za pomocą zewnętrznych dodatków) niemniej jednak chciałbym coś, co do minimum skróci całe przygotowanie rano kawy jednocześnie nie kupując automatu.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lipiec 2020, 17:58:25 »
Ciśnieniomierz można kupić w aptece i położyć na szafce nocnej ;). Doza wody jest programowalna na pojedyncze i podwójne sitko. Nic więcej w ekspresie kolbowym nie potrzeba, gdy chce się kawę przygotowywać w sposób prosty i szybki.  :) Tak na prawdę ważne żeby kawa Ci smakowała, a czy zaparzysz ją przy takim czy innym ciśnieniu i czasie, to rzecz drugorzędna w domu.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2020, 18:02:03 wysłana przez krystians »

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lipiec 2020, 18:46:27 »
Dziękuje wam niezmiernie za pomoc. Jeżeli chodzi o tego "Oscar" to moją wątpliwość budzi brak ciśnieniomierza i jakiegoś timera

Wiele wskazuje na to, że kombinowaniem z ciśnieniem nie powinieneś się na razie przejmować. Oscar to HX z prostą konstrukcją, bardzo prostą obsługą i komponentami dobrej jakości, które dają dużą powtarzalność shotów. Produkuje też ogromne ilości pary, której mi nigdy nie zabrakło (kiedy go używałem). Gdybyś zamawiał z Electros, mogą na zamówienie zmienić presostat na Sirai. Nic więcej Ci nie trzeba. Timer masz w telefonie, albo jeszcze lepiej - w głowie. Na początek to naprawdę świetna maszyna do nauki. Jeśli będziesz chciał dalej kombinować i uczyć się kawy, zmienisz go za 2 lata na coś lepszego. Jeśli nie - latami będzie robić dobrą kawę.

I nadal pamiętaj, że nie chodzi tylko o ekspres. Młynek jest równie ważny, albo i ważniejszy.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lipiec 2020, 18:59:02 »
Timer masz w telefonie, albo jeszcze lepiej - w głowie.
Albo w wadze :) W niektórych wagach timer startuje automatycznie. I nie trzeba na taką wagę wydawać "miliona monet", wystarczy waga z Aliexpress.

Offline ArtiW Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lipiec 2020, 10:38:02 »
Kupiłem na Allegro za 15 zł (jubilerska z dokładnością do 0,1g, bardzo malutka). Jest bez timera, ale przyznam, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Świetna do małej kuchni.

Offline oscar

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lipiec 2020, 02:31:37 »
Panowie, jeszcze raz dziękuje za zaangażowanie. Zastanawia mnie jednak kwestia, czy jeżeli parzę jedną kawę rano, to potrzebuje urządzenia z boilerem o takiej pojemności oraz, czy jego wielkość nie wydłuża czasu potrzebnego do pełnego nagrzania ekspresu?

Offline ArtiW Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lipiec 2020, 15:07:49 »
Panowie, jeszcze raz dziękuje za zaangażowanie. Zastanawia mnie jednak kwestia, czy jeżeli parzę jedną kawę rano, to potrzebuje urządzenia z boilerem o takiej pojemności oraz, czy jego wielkość nie wydłuża czasu potrzebnego do pełnego nagrzania ekspresu?

Zadaj sobie inne pytanie: czy rano chcesz wypić espresso czy napar kawowy?

Od kiedy mam ekspres, to... napar z kawiarki i AP mniej mi smakuje.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lipiec 2020, 15:18:29 »
czy jeżeli parzę jedną kawę rano, to potrzebuje urządzenia z boilerem o takiej pojemności
Nawet dla jednaj kawy warto. Wymiennik w ekspresie HX jest stosunkowo niewielki (duży jest tylko bojler), więc woda jest w nim zawsze świeża.
Zużycie prądu przez tego typu ekspresy również nie jest bardzo duże, można w przybliżeniu przyjąć, że na same ziarna wyda się jakieś 5-10 razy więcej niż na prąd :) 

czy jego wielkość nie wydłuża czasu potrzebnego do pełnego nagrzania ekspresu?
Każdy ekspres trzeba włączyć chwilę wcześniej, niezależnie od jego konstrukcji. Dlatego też warto zaopatrzyć się we wtyczkę sterującą która zrobi to za nas.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi