Autor Wątek: Ekspres do 6 tys.  (Przeczytany 10360 razy)

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
Odp: Ekspres do 6 tys.
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Czerwiec 2020, 15:02:21 »
Pytanie czy autor chce młynek SD czy jednak z hopperem.

Offline Tomsyk

• Ekspres: Bezzera Magica S PID
  • Młynek: Fiorenzato Allground
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Czerwiec 2020, 17:22:41 »
Jakie są różnice w użytkowaniu ?
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2020, 17:45:11 wysłana przez Tomsyk »

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Czerwiec 2020, 17:48:58 »
Cytat: ArtiW w Dzisiaj o 15:02:21
Hm a co to znaczy? ?

SD (z rosyjska Single Dose - pojedyncza doza), czyli sypiesz tyle, ile potrzebujesz. Zazwyczaj na jedną lub dwie dozy (7-20 gram). Przykładem jest Niche Zero.
Taki z hopperem, to taki kawowy klasyk, czyli z pojemnikiem na kawę w górnej części. Zazwyczaj mieści od 300 do 1000 gram. Hopper, czyli pojemnik często jest zdejmowany. Przykładami są Ceado E6P lub Eureka Mignon Specialita.

Różnice w użytkowaniu dość istotne. W SD musisz odmierzyć każdą porcję za każdym razem przed zmieceniem. W tym klasycznym, zasypujesz hopper i mielisz ile chcesz. Najlepiej wtedy ważyć porcję po zmieleniu, ale to zazwyczaj raz lub dwa na konkretne ziarno. Oczywiście możesz ważyć każdą porcję albo wierzyć znacznikom na sitku. Możesz też wybrać model ekspresu z wagą, np. Baratza Sette Wi (mnie bardzo się podoba, ale zrezygnowałem ze względu na zbyt wiele plastików w środku).

Ps. Waga to wydatek rzędu 12-100 zł. Ja na razie kupiłem tą najtańszą (dokładność do 0,1g).
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2020, 17:56:48 wysłana przez ArtiW »

Offline Tomsyk

« Odpowiedź #48 dnia: 19 Czerwiec 2020, 18:02:56 »
Cytat: ArtiW w Dzisiaj o 15:02:21
Hm a co to znaczy? ?

SD (z rosyjska Single Dose - pojedyncza doza), czyli sypiesz tyle, ile potrzebujesz. Zazwyczaj na jedną lub dwie dozy (7-20 gram). Przykładem jest Niche Zero.
Taki z hopperem, to taki kawowy klasyk, czyli z pojemnikiem na kawę w górnej części. Zazwyczaj mieści od 300 do 1000 gram. Hopper, czyli pojemnik często jest zdejmowany. Przykładami są Ceado E6P lub Eureka Mignon Specialita.

Różnice w użytkowaniu dość istotne. W SD musisz odmierzyć każdą porcję za każdym razem przed zmieceniem. W tym klasycznym, zasypujesz hopper i mielisz ile chcesz. Najlepiej wtedy ważyć porcję po zmieleniu, ale to zazwyczaj raz lub dwa na konkretne ziarno. Oczywiście możesz ważyć każdą porcję albo wierzyć znacznikom na sitku. Możesz też wybrać model ekspresu z wagą, np. Baratza Sette Wi (mnie bardzo się podoba, ale zrezygnowałem ze względu na zbyt wiele plastików w środku).

Ps. Waga to wydatek rzędu 12-100 zł. Ja na razie kupiłem tą najtańszą (dokładność do 0,1g).
Dziki ArtiW za wyjaśnienie. Wagę kupiłem całkiem nie dawno Hario Steel (ta niby nowa wersja) za 330 zł, powiem szczerze, że nie bardzo jestem z niej zadowolony, wolałbym przyciski manualne a nie dotykowe, lekka wilgoć i przycisk nie działa...czasem 3 razy musze dotknąć żeby włączyć stoper, a największy problem pojawia się żeby wyzerować stoper lub licznik, prawie zawsze musze to robić kilkakrotnie.

Panie @Janusz - a czy ten młynek DF64 który Pan proponował byłby już odpowiedni do tej Bezzery? Jest sporo tańszy niż wspomniane przez kolegów "młynki-minimum 2 tys".

Offline Quech

« Odpowiedź #49 dnia: 19 Czerwiec 2020, 21:08:55 »
@Tomsyk idziemy podobną drogą. Ja również startowałem 2 lata temu od zestawu Ascaso (Basic + I-2) i od kilku miesięcy głowiłem się jaki ekspres wybrać na kolejny krok- przecież to on robi kawę...
Postanowiłem zaufać kolegom z forum i plany o kupnie ekspresu odłożyłem na później, a w moje ręce trafił Ceado E5SD. Już przy pierwszej kawie z odpowiednim przemiałem pogratulujesz sobie takiej decyzji i spokojnie będziesz odkładał pieniądze na docelowy ekspres ciesząc się znacznie lepszą kawą.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Czerwiec 2020, 21:17:24 »
Młynek z żarnami 64mm to jest absolutne minimum. Taki zestaw pracuje w tandemie, ale lepszy młynek pozwoli na zrobienie lepszej kawy na podstawowym ekspresie. W drugą stronę to już nie działa, ekspres wyciągnie słabości młynka... Ja bym na Twoim miejscu zaczął do zmiany młynka, różnica będzie wyczuwalna już w Dreamie, a potem będziesz miał więcej czasu do namysłu jeśli chodzi o ekspres ;) O ile nie zmienisz zdania i nie zostaniesz przy obecnym ekspresie, bo z porządnym młynkiem to już całkiem sensowny zestaw do domu ;) Miałem Basica i Mazzera Super Jolly, przy próbach z jakimiś tańszymi młynkami różnica była znaczna.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Czerwiec 2020, 18:15:21 »
Panie @Janusz - a czy ten młynek DF64 który Pan proponował byłby już odpowiedni do tej Bezzery? Jest sporo tańszy niż wspomniane przez kolegów "młynki-minimum 2 tys".

Sądzę, że będzie aż nadto odpowiedni do Bezzery. I nie tylko do niej.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Czerwiec 2020, 22:51:14 »
Ja mam młynek Nuova Simonelli MDX On Demand z żarnami 64 mm i bardzo sobie chwalę. I wspomniany ekspres Bezzera Magica S PID. Ale to u mnie on pracuje od 9 do 17. Ale tylko dlatego, że u mnie domu pijamy bardzo duże ilości kawy. 1 kg kary schodzi w 5-7 dni. Pijamy tak ok. 6 podwójnych cappu (z podwójnego espresso) i chyba z 5-6 espresso. A często i więcej. Dwójka dorosłych dzieci też "nie zasypia gruszek w popiele" i pija kawę. Tak, że daje to ze 150-200 gr. kawy dziennie.
Więc ekspres rzeczywiście jest włączony cały dzień.
Ale po 4 latach rok temu pojechał do Coffeesite na przegląd i wymianę różnych uszczelek i odkamienianiu. Raczej kamienia dużo nie było. Używam wody Żywiec Zdrój przepuszczonej przez britę.
W sumie używany jest dużo jak na warunki domowe.
W zależności ile pijesz kawy i w jakich godzinach to wtedy ekspres nie musi chodzić cały dzień.
Jednak po całym dniu włączenia uszczelki dostają mocno w kość.
Pary nigdy nie brakowało.
W sumie zestaw mam taki docelowy, że mało się już udzielam na forum i bardziej tylko czytam posty z ciekawości i miłości do kawy.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 22:53:21 wysłana przez hlary »

Offline Tomsyk

« Odpowiedź #53 dnia: 21 Czerwiec 2020, 08:26:51 »
Hmm, ale jeśli pierwszą kawę wypije o 7:00 po czym ekspres wyłącze i bede chciał wypić kolejną o 12 to o 11 pasuje go włączyć ? Bo chyba znowu musi się nagrzewać prawda ? Ewentualnie ile czasu po wyłączeniu on jeszcze trzyma temperaturę ?
@hlary a jaką kawę pijecie ? Mniemam że jeśli pije tyle osób to jest to jakaś uniwersalna w smaku, żeby każdy był zadowolony. U mnie dość często pojawiają się goście więc też chciałbym dogodzić „większości”- teraz sypie Intercontinental z ETNO Cafe

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Czerwiec 2020, 11:43:35 »
Hmm, ale jeśli pierwszą kawę wypije o 7:00 po czym ekspres wyłącze i bede chciał wypić kolejną o 12 to o 11 pasuje go włączyć ?

Przeważnie wystarczy o 11.30, ekspres był wcześniej rozgrzany.

Offline Tomsyk

« Odpowiedź #55 dnia: 21 Czerwiec 2020, 13:11:22 »
@Quech do zmiany ekspresu a nie młynka, bardziej motywuje mnie to że przy dreamie i malutkim bojlerze ciagle musze przechodzić z pary na kawę co wydłuża cały proces robienia kawy. Bardzo często musze zrobić np 5-6 pod rząd i w rodzinie śmieją się że jeden już skończył pić, a ostatni jeszcze nie dostał :D Druga sprawa wygląda tak że mój Dream ma 10 lat, ostatnio zaczął przeciekać zawór od pary (leci woda ciurkiem jak robię kawę). Bojler rozbierałem sam i na nowo kleiłem, trzyma szczelność ale widziałem już małe wżery i boję się że to też może być kwestią czasu. Wszystko można serwisować i naprawiać, wiem o tym, ale przy 10 letnim sprzęcie boję się że może nie mieć to sensu. Młynek za to kupiłem nowy dwa lata temu, ewentualnie mogę go sprzedać, dołożyć i kupić lepszy ( pewnie tak zrobię )

Offline Avanti

• brak
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R
  • Młynek: Ceado E37J
« Odpowiedź #56 dnia: 21 Czerwiec 2020, 22:45:38 »
@Tomsyk miałem ten sam problem z przełączaniem woda/para ale znacznie mniej cierpliwości Do tego jeszcze nie uzyskiwałem odpowiedniej aksamitnosci mleka do capu. Po dwóch latach (i poradach z tego, zacnego Forum) wybralem HX Rocket Mozzafiato Evo R, a co zaważyło? Miedziany boiler izolowany termicznie, cicha pompa rotacyjna + podłączenie do wodociągu (w moim przypadku odwrócona osmoza + mineralizator), gabaryty (wąski) no i pid. I to nic, że współpracuje z Macap M2M. Zmiana maszyny - to była rewolucja smaku espresso a w przypadku mleka, to kosmos. Teraz spokojnie czekam na dobrą cenę  Ceado  E37j
Moim zdaniem, przy Twojej ilości kawy dziennie, warto rozważyć podłączenie do wodociągu z jakimś filtrem. Oprócz cichej pracy, dostajesz: brak kamienia i komfort nie do przecenienia [emoji106]

Offline Tomsyk

« Odpowiedź #57 dnia: 22 Czerwiec 2020, 12:17:43 »
Zdecydowałem się na zakup Bezzery ze sklepu Cafe Silesia, prawdopodobnie już jutro będzie u mnie, opisze wrażenia kiedy przyjdzie ;)

Offline Tomsyk

« Odpowiedź #58 dnia: 23 Czerwiec 2020, 22:15:23 »
BEZZERA jest u mnie, wszystko gra, smak kawy już jest wyczuwalny- lepszy, spienianie to kosmos w porównaniu do DREAMA, trochę zdziwiłem się że prawie wszystkie elementy są gorące, łatwo się oparzyć, nawet obudowa z boku jest bardzo ciepła, jest jeden istotny problem, mam wagę Hario która ma dokładność do 0,1g ale tylko w zakresie 0-500 g. Kolba Bezzery waży więcej, więc żeby zważyć dozę muszę wyjmować sitko. Kolba z dreama była lekka i mniejsza, ta jest ogromna , nie mieści się nawet na wadze hario :/ myślałem ze coś tam na niej postawie żeby zwiększyć „podstawkę”, ale masa samej kolby przekracza 500 g i waga wchodzi na mniejszą dokładność :/ macie jakieś pomysły co zrobić żeby było wygodnie ? Kupiłem taką wagę specjalnie z myślą o tym że nie bede musiał wyjmować sitka :/
Ekspres ogólnie robi wrażenie.. chromonikiel się swieci, że można się w nim przejrzeć... :) Zmiana młynka na lepszy na pewno dałaby jeszcze większy efekt, ale nawet z ascaso i1 łatwo wyczuć poprawę. Najbardziej podoba mi się, że ekspres nie ogranicza mnie czasowo w przygotowaniu kawy (kawa-mleko- jednocześnie)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Czerwiec 2020, 22:42:07 »
No to teraz dla równo - wagi trzeba dokupić ZF64W.  :)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi