Autor Wątek: Ekspres do 6 tys.  (Przeczytany 10381 razy)

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Ekspres do 6 tys.
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Czerwiec 2020, 12:19:23 »
110*C może sobie mieć ale w układzie zamkniętym w podwyższonym ciśnieniu. W momencie opuszczeniu układu, w ciśnieniu atmosferycznym w jakim żyjemy, taka woda przyjmuje stan gazowy. W ekspresach z wylewkami wody tak jednak do końca nie jest. Coś tam sobie popryska ale maksymalnie będzie mieć temperaturę mniej więcej 100*C, w zależności od ciśnienia atmosferycznego wynikającego najczęściej z wysokości nad poziomem morza. Po wlaniu do kubka czy filiżanki temperatura spadnie jeszcze do poziomu akceptowalnego.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

skansen

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Czerwiec 2020, 12:19:48 »
Im lepszy/droższy młynek tym (...)
Dodam jeszcze: (...) zbliżenie się do zero retention,
Bardzo dobre uzupełnienie. Dodam tylko w kwestii retencji, że nie zawsze droższy młynek będzie miał mniejszą retencje. Więc jeśli komuś zależy na niskiej retencji powinien na nią zwrócić uwagę a nie zakładać w ciemno.

Offline Tomsyk

• Ekspres: Bezzera Magica S PID
  • Młynek: Fiorenzato Allground
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Czerwiec 2020, 12:24:30 »
110*C może sobie mieć ale w układzie zamkniętym w podwyższonym ciśnieniu. W momencie opuszczeniu układu, w ciśnieniu atmosferycznym w jakim żyjemy, taka woda przyjmuje stan gazowy. W ekspresach z wylewkami wody tak jednak do końca nie jest. Coś tam sobie popryska ale maksymalnie będzie mieć temperaturę mniej więcej 100*C, w zależności od ciśnienia atmosferycznego wynikającego najczęściej z wysokości nad poziomem morza. Po wlaniu do kubka czy filiżanki temperatura spadnie jeszcze do poziomu akceptowalnego.
A jak wtedy z właściwościami tej wody do herbaty  ? Słyszałem że taka woda z ekspresu jest „za bardzo/za mało„ ? Utleniona do herbaty ?

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Czerwiec 2020, 12:57:55 »
Cytat: ArtiW w Dzisiaj o 12:04:41
Cytat: skansen w Dzisiaj o 11:42:04
Im lepszy/droższy młynek tym (...)
Dodam jeszcze: (...) zbliżenie się do zero retention,
Bardzo dobre uzupełnienie. Dodam tylko w kwestii retencji, że nie zawsze droższy młynek będzie miał mniejszą retencje. Więc jeśli komuś zależy na niskiej retencji powinien na nią zwrócić uwagę a nie zakładać w ciemno.

To jeszcze utrudnię. Wsypanie 18g ziarna i uzyskanie 18g zmielonej kawy nie musi oznaczać „zero retention” ;)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Czerwiec 2020, 13:04:09 »
A jak wtedy z właściwościami tej wody do herbaty  ? Słyszałem że taka woda z ekspresu jest „za bardzo/za mało„ ? Utleniona do herbaty ?
Woda z wylewki HXa (z bojlera parowego) to woda wielokrotnie podgrzewana. Poprzez częste opróżnianie HXa (i dopełnianie bojlera świeżą wodą) przyspiesza się jego zakamienienie. Do tego jej wypływ często pozostawia wiele do życzenia ("prychanie"). Są jednak użytkownicy którzy czerpią wodę z ekspresu HXa i się tym w ogóle nie przejmują.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Czerwiec 2020, 13:08:43 »
Są przecież Hx-y, które wodę do wylewki wrzątku biorą prosto ze zbiornika, z pominięciem bojlera.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Czerwiec 2020, 13:12:40 »
Zgadza się - wspominałem o tym rozwiązaniu w poście #24:
Niektóre ekspresy mają (...) oddzielne wymienniki do wrzątku

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Czerwiec 2020, 13:13:39 »
Ja kupiłem młynek używany i jestem bardzo zadowolony. Śmiga jak zły ;) Zastanawiam się czy go kiedyś zajadę...

Co do ekspresu - to ile głosów tutaj, tyle opinii. Zarówno DB jak i HX spełni Twoje oczekiwania. Komfort pracy będzie w obu przypadkach bardzo dobry. Osobiście robię 1-2 kawy mleczne dziennie i dogrzanie thermoblocku mi w ogóle nie przeszkadza - w tym czasie czyszczę kolbę (ok 30 sekund). Sam zastanawiałem się nad DB - budżet okroiłem bo to był pierwszy ekspres i w ogóle chciałem podjąć decyzję czy to dla mnie (dla nas tak naprawdę). Jakbym szukał czegoś w okolicy 6 tys to nie wiem, ale może jest coś z podłączeniem do wody.
Komfort na HX i DB byłby dużo większy - kawa się robi i jednocześnie się pieni mleko.

U nas w domu z czasem wyszło, że ja wolę jasne arabici, a żona z domieszką robusty. Dlatego wygląda, że nadszedł czas na drugi młynek. Szybko... po miesiącu  :ogien:

Dodam tylko, że z Dream przesiadałbym się na DB albo HX. Będzie przeskok na pewno.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2020, 13:28:25 wysłana przez MajkJaro »

Offline Tomsyk

« Odpowiedź #38 dnia: 19 Czerwiec 2020, 13:36:24 »
Ja kupiłem młynek używany i jestem bardzo zadowolony. Śmiga jak zły ;) Zastanawiam się czy go kiedyś zajadę...

Co do ekspresu - to ile głosów tutaj, tyle opinii. Zarówno DB jak i HX spełni Twoje oczekiwania. Komfort pracy będzie w obu przypadkach bardzo dobry. Osobiście robię 1-2 kawy mleczne dziennie i dogrzanie thermoblocku mi w ogóle nie przeszkadza - w tym czasie czyszczę kolbę (ok 30 sekund). Sam zastanawiałem się nad DB - budżet okroiłem bo to był pierwszy ekspres i w ogóle chciałem podjąć decyzję czy to dla mnie (dla nas tak naprawdę). Jakbym szukał czegoś w okolicy 6 tys to nie wiem, ale może jest coś z podłączeniem do wody.
Komfort na HX i DB byłby dużo większy - kawa się robi i jednocześnie się pieni mleko.

U nas w domu z czasem wyszło, że ja wolę jasne arabici, a żona z domieszką robusty. Dlatego wygląda, że nadszedł czas na drugi młynek. Szybko... po miesiącu  :ogien:

Dodam tylko, że z Dream przesiadałbym się na DB albo HX. Będzie przeskok na pewno.
No i chce właśnie się przesiąść na HXa Bezzere, ale pozostać jeszcze z pol roku na młynku ascaso i1mini, pytanie czy młynek aż tak mnie ograniczy ze nie poczuje różnicy w smaku kawy ? Bo na pewno ekspres umili proces przygotowania kawy.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Czerwiec 2020, 13:46:13 »
Na forum dominuje pogląd, że młynek jest najważniejszy. Kupując ekspres możesz dostać bardzo dobry rabat na zakup zestawu. Dlatego też, jak już wybierzesz ekspres, zapytaj o cenę w zestawie z młynkiem. Możesz być mile zaskoczony. Na tyle, że kupisz od razu zestaw :) 

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Czerwiec 2020, 13:50:29 »
No i chce właśnie się przesiąść na HXa Bezzere, ale pozostać jeszcze z pol roku na młynku ascaso i1mini, pytanie czy młynek aż tak mnie ograniczy ze nie poczuje różnicy w smaku kawy ? Bo na pewno ekspres umili proces przygotowania kawy.
Zaufaj doświadczonym kolegom. Mnie ciężko powiedzieć. Moje jedyne doświadczenie z młynkiem to z Mazzerem i jego dwie wady to rozmiar i fakt, że rano po 6 jak robię kawę przy otwartym balkonie to pewnie budzi pół osiedla. Ja bym szukał czegoś z PIDem. Za 6 tysięcy wybór ogromny, ale chyba młynek musiałby być solidniejszy. Może lepiej młynek lepszy teraz i pozbierać na ekspres... a może potrzebujesz zmiany młynka, a nie ekspresu? I Ci namieszałem....

Bo równie dobrze można powiedzieć, że skoro pijecie kawy "w ratach" po 2 kawy na raz to wystarczy jeden bojler :). I tak w kółko. Kup co Ci też serce podpowie :)

Tak jak pisze skansen - odezwij się w PW do forumowych sprzedawców wszelkich marek i porównaj. Co Ci szkodzi, a oferta może być korzystna. Aaaa - po pierwszym rabacie spytaj czy jeszcze się da zejść i się znowu zdziwisz :) :diabelek:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Czerwiec 2020, 14:04:06 »
Albo z młynkiem zaczekaj na DF64... ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Tomsyk

« Odpowiedź #42 dnia: 19 Czerwiec 2020, 14:13:07 »
To jakieś nowe cudo które ma być niebawem dostępne ? :)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Czerwiec 2020, 14:16:33 »
To jakieś nowe cudo które ma być niebawem dostępne ? :)
Dostępne u @Janusz. Pierwsze opinie tutaj.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Czerwiec 2020, 14:23:32 »
@kulka Ja pisałem o DF64 jako o znacznie tańszym rozwiązaniu. Ty podałeś link do ZF64W. Prawidłowy link tu:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9296.0
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi