Autor Wątek: Ekspres do 6 tys.  (Przeczytany 10396 razy)

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
Odp: Ekspres do 6 tys.
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:21:56 »
Myślisz o topowym ekspresie, pomyśl o topowym młynku. Wymieniając ekspres, a zostawiając młynek, poszedłbyś w kierunku rakiety bez paliwa rakietowego... Umęczysz siebie, a nowa rakieta (czyt. ekspres) wykorzystasz może w połowie. Nie oderwie się od ziemi...

Pewnie znasz już hasło „najpierw młynek”. Dobre młynki do tego ekspresu to pewnie budżet ok. 2k, bardzo dobre - 3-3,5k.

Offline Tomsyk

• Ekspres: Bezzera Magica S PID
  • Młynek: Fiorenzato Allground
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:36:06 »
Hmm, a co to znaczy dobry młynek ? Czym różnią się żarna w takim za 3 tys. w stosunku do tego za 1 tys. ? Pomijając oczywiście funkcje ustawienia dozy itp. Pytam bo nie wiem. Ekspres wydaje się mi dużo bardziej skomplikowanym urządzeniem i jestem w stanie odróżnić zasady działania różnych. Nie wiem jednak jak to jest z młynkami (Wiem że kręcą się żarna). W droższych są ostrzejsze albo większe ?
Jest jakiś polecany młynek do Bezzery ? Do Ascaso Dream Pan Janusz polecił mi Ascaso i1 mini. Czy np ten młynek już bardziej pasowałby do Duo Pid Prof niż do wspomnianej Bezzery ?

P.S. Do Hipisówki może wybiorę się w weekend to ich pozdrowię :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:40:33 »
To może się spotkamy. :)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:42:04 »
Hmm, a co to znaczy dobry młynek ? Czym różnią się żarna w takim za 3 tys. w stosunku do tego za 1 tys. ? Pomijając oczywiście funkcje ustawienia dozy itp.

Im lepszy/droższy młynek tym przeważnie większe żarna, mocniejszy silnik, lepsza jakość mielenia, krótszy czas mielenia, lepsza możliwość regulacji grubości przemiału i jego ilości. 

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:46:27 »
Pytanie tylko czy jak kolega pija z żoną głównie kawy mleczne to czy niezbędna jest zmiana młynka na taki za ok. 3 tys. zł ? Wymiana młynka byłaby jednak wskazana ze względu na widełki w i-1 mini (nieco nieodpowiednie do dużej kolby prof a odpowiednie do kolby ekspresu DREAM) i lejek wysypu kawy.

Offline Tomsyk

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:48:23 »
A zasada działania ? Zawsze ta sama ? Bo rozumiem, że droższy młynek zmieni mi szybciej, ale najważniejszy ma być równy przemiał, czemu wiec droższy zrobi lepszy przemiał ? Jak duże są żarna w droższych ? No i najważniejsze czy te żarna są po prostu z lepszego materiału ?

Offline Tomsyk

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:49:46 »
Pytanie tylko czy jak kolega pija z żoną głównie kawy mleczne to czy niezbędna jest zmiana młynka na taki za ok. 3 tys. zł ? Wymiana młynka byłaby jednak wskazana ze względu na widełki w i-1 mini (nieco nieodpowiednie do dużej kolby prof a odpowiednie do kolby ekspresu DREAM) i lejek wysypu kawy.
Oo o tym nie pomyślałem, to znaczy ze w ogóle nie podstawie kolby z Bezzery pod swój młynek ?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:52:47 »
Podstawisz i nawet przycisk naciśniesz. Ale widełki nie obejmą dobrze głowicy. Nie jest to uchwyt portafiltra jak w młynkach gastro.

Offline Tomsyk

« Odpowiedź #23 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:57:04 »
A da się je wyjąć ? Te widełki są po to żeby pomagały przytrzymać kolbe ? Jeszcze pytanie jak to jest z wrzątkiem w takich ekspresach ? Można nim zalewać herbatę ?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:58:53 »
Jak duże są żarna w droższych ?
Przyjmując za droższe młynki te od 2000zł to te większe żarna będą miały 64 mm i więcej.

No i najważniejsze czy te żarna są po prostu z lepszego materiału ?
Co do zasady tak powinno być. Oprócz lepszego materiału w droższych młynkach powinny być lepiej wykonane.

Do tego dochodzi chłodzenie w niektórych droższych konstrukcjach które również ma pozytywny wpływ na jakość przemiału (kawa nie jest nagrzewana podczas mielenia).

Mam dwa młynki. Żona jest w stanie w kawie mlecznej wyczuć którym młynkiem mieliłem :)

Wiem, że może ciężko się do tego przekonać, ale młynek na prawdę "robi robotę". Młynek jest na wcześniejszym etapie procesu przygotowywania espresso niż ekspres, więc to co młynek "zepsuje" ekspres już nie nadrobi...  Nie znaczy to, że ekspres jest nieważny, ale młynek po prostu jest ważniejszy :)

Jeszcze pytanie jak to jest z wrzątkiem w takich ekspresach ? Można nim zalewać herbatę ?
Z HXa wrzątek jest przeważnie taki sobie, lepiej korzystać z czajnika. Niektóre ekspresy mają jednak dopracowane wylewki czy nawet oddzielne wymienniki do wrzątku i wtedy jak najbardziej można.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2020, 13:11:46 wysłana przez skansen »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Czerwiec 2020, 12:01:34 »
Widełki w i-mini można wyjąć ale nie ma takiej potrzeby. Jeśli chodzi o wrzątek to te ekspresy podają wodę o temperaturze powyżej 110 st. C. Za wysoka na herbatę. Trzeba przestudzić. Niektóre mogą mieć mieszacz wody i wówczas jest to woda o odpowiedniej temperaturze do zalewania herbaty. Tak będzie miał np. BABY T PLUS.

Offline ArtiW Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 19 Czerwiec 2020, 12:04:41 »
Cytat: Tomsyk w Dzisiaj o 11:36:06
Hmm, a co to znaczy dobry młynek ? Czym różnią się żarna w takim za 3 tys. w stosunku do tego za 1 tys. ? Pomijając oczywiście funkcje ustawienia dozy itp.

Im lepszy/droższy młynek tym przeważnie większe żarna, mocniejszy silnik, lepsza jakość mielenia, krótszy czas mielenia, lepsza możliwość regulacji grubości przemiału i jego ilości. 

Dodam jeszcze: know-how producenta, serwis, precyzja wykonania, łatwość czyszczenia (chyba najlepiej bez kalibracji), lepsza regulacja to także łatwość przestawiania z espresso na np. kawiarkę i vice versa, zbliżenie się do zero retention, mała podatność na elektrostatykę, łatwość czyszczenia, powtarzalność mielenia, trwałość. Kolejność nieistotna.

Pewnie jeszcze więcej, ale nie przychodzi mi teraz do głowy.

Na mojej krótkiej liście były tylko dwa: Eureka Mignon Specialita i Ceado E6P.

Offline Tomsyk

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Czerwiec 2020, 12:04:59 »
Baby T plus kosztuje ponad dwa razy tyle co BEZZERA - ale widziałem ten ekspres i może po bezzerze właśnie taki kupię :) wyglada świetnie no i ma wszystko czego bym chciał. Jeśli woda ma 110 st. to czy nie jest tez za gorąca do Americano ?

Offline ArtiW Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 19 Czerwiec 2020, 12:10:23 »
A zasada działania ? Zawsze ta sama ? Bo rozumiem, że droższy młynek zmieni mi szybciej, ale najważniejszy ma być równy przemiał, czemu wiec droższy zrobi lepszy przemiał ? Jak duże są żarna w droższych ? No i najważniejsze czy te żarna są po prostu z lepszego materiału ?

Te lepsze kręcą się w prawo  :D Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.

Kupując lepszy młynek nie zamkniesz sobie drogi do dobrego espresso. Mając przeciętny młynek, nadal będziesz pił przyzwoite mleczne. Tylko, że dobry ekspres będzie prowokował do eksperymentów. Nie oprzesz się. Gwarantuję! A nie mając dobrego młynka, ekspres nie nadrobi słabości młynka.

Offline Tomsyk

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Czerwiec 2020, 12:18:58 »
Prawdopodnie wiec niedługo po zakupie ekspresu, dokupie młynek ;)
Jak z używanymi ? Czytałem gdzieś tutaj że warto pójść w tą stronę bo można wymienić żarna a nie ma tam się co popsuć.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi