Autor Wątek: Ekspres do 6 tys.  (Przeczytany 10389 razy)

Offline Tomsyk

• Ekspres: Bezzera Magica S PID
  • Młynek: Fiorenzato Allground
Ekspres do 6 tys.
« dnia: 19 Czerwiec 2020, 09:37:37 »
Witam,
Poszukuje ekspresu- budżet to 6 tys. Przygodę z kawą zacząłem 2 lata temu więc proszę o wyrozumiałość jeśli zadaje pytania - które wydają się dla Państwa oczywiste.
W domu pijamy z żoną głównie kawy mleczne, (średnio 5-10 kaw dziennie, czasem są goście więc troche więcej). Obecnie mam zestaw Ascaso Dream i Młynek Ascaso iI . Myślałem nad Ascaso DUO Pid, wyczytałem jednak na forum, że termoblok nie da mi tyle pary ile prawdopodobnie bym potrzebował. Ktoś na forum pisał o BEZZERA Magica S PID, zacząłem zastanawiać się nad nią. Martwi mnie trochę, że BEZZERA będzie musiała uruchomić się o 6 rano i pozostanie ciągle włączona do 17, pytanie więc jak wtedy jest ze zużyciem prądu - bo ciagle musi grzać tą wodę w bojlerze. Samo dłuższe nagrzewanie nie stanowi takiego problemu ponieważ podłączyłbym ekspres do programatora czasowego i zacznie się grzać zanim wstanę. W Bazzerze na plus jest też wygląd zewnętrzny (podoba sie żonie). No i pytanie czy kupowanie takiego ekspresu i pozostanie przynajmniej na razie na tym młynku (Ascaso i1 mini) nie jest bez sensu- mógłbym go wymienić ale wolałbym poczekać z kolejnymi wydatkami na swoje zabawki (żona ;) )
Pozdrawiam i bardzo dziękuje za pomoc.

P.S. Prawdopodobnie po zakupie bede chętny sprzedać swojego Ascaso Dream (Gdyby ktoś był zainteresowany)

skansen

• Gość
Odp: Ekspres do 6 tys.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Czerwiec 2020, 09:53:33 »
BEZZERA będzie musiała uruchomić się o 6 rano i pozostanie ciągle włączona do 17, pytanie więc jak wtedy jest ze zużyciem prądu

Możesz przyjąć około 1,5kWh dziennie przy takiej pracy. Ostatnio zebrałem dane od zużyciu prądu (częściowo z forum, częściowo od znajomych) we wpisie na blogu Ile prądu zużywa ekspres do kawy?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwiec 2020, 09:53:45 »
Ekspres DUO PID PROF da Ci więcej pary niż każdy inny domowy HX. W ekspresie HX para jest nagromadzona pod ciśnieniem w określonej objętości nad powierzchnią wody. Im mniejszy bojler tym mniejsza pojemność tej przestrzeni na parę. Owszem - po otwarciu zaworu para wylatuje pod dużym ciśnieniem i spienianie mleka jest szybkie. Jeśli jednak spienić trzeba kilka dzbanków pod rząd to w pewnym momencie musi tej pary zabraknąć. Wówczas następuje uzupełnienie wody w bojlerze i musi ona zostać podgrzana. Jest przerwa w produkcji pary. Inaczej zachowuje się ekspres z termoblokiem do produkcji pary. Woda do produkcji pary jest dostarczana non stop przez pompę a jej dopływ jest sterowany elektronicznie w zależności od temperatury. Można więc spieniać jeden dzbanek po drugim i tej pary nie zabraknie w pewnym momencie. Wypływ pary jest jednak pod mniejszym ciśnieniem i spienianie dzbanka mleka trwa dłużej niż w ekspresie z HX. Jeśli więc chodzi o to aby pary nie zabrakło to w przypadku DUO PID PROF nie ma obaw. Da on tyle pary ile potrzeba a nawet więcej niż potrzeba. Jest tylko równica w strumieniu pary, czasie spieniania i technice spieniania.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwiec 2020, 09:56:51 »
W pierwszej kolejności wymieniłbym młynek, najlepiej na docelowy, dopiero później ekspres. Dlaczego? Bo zmiana młynka da już lepszą z Twojego Ascaso i będziesz miał więcej czasu na uzbieranie budżetu do wymiany ekspresu. Można oczywiście zrobić odwrotnie, ale pod warunkiem że kupisz młynek w dość krótkim czasie - inaczej możesz popaść w frustrację, że zmiana ekspresu nie dała aż tak dużej poprawy (najwięcej, wg mnie, daje jednak młynek).

Kawy mleczne - szukaj ekspresu HX (jak wspomniana Bezzera, są też inne), lub 2B (osobny bojler parowy). Te ekspresy nie grzeją ciągle tylko dogrzewają. Przykładowo Rocket EVO zużywa 0,35-0,45kWh (przy 1200W mocy), nie pamiętam już dokładnie. Jedne zużyją więcej, inne mniej.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwiec 2020, 10:02:31 »
Dla DB/HX pracującego +/-12 godzin można przyjąć zużycie w przedziale 1-2,5kWh dziennie. Tak wynika z pomiarów Forumowiczów.

0,35-0,45kWh (przy 1200W mocy)
To raczej nie przy całodziennej pracy? W pierwszej godzinie może rzeczywiście tyle zużyć, potem zużycie spada jak ekspres jest już rozgrzany i jest jedynie dogrzewany.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2020, 10:13:51 wysłana przez skansen »

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwiec 2020, 10:02:44 »
@Janusz z tym wyczerpaniem pary w HXach tak do konca nie jest. Tutaj test otwarcia zaworu pary na 5 minut. Przy bojlerze 2 litry jest taki zapas ze nie trzeba dopompowywac wody w trakcie. W praktyce nikt raczej nie bedzie spienial non stop przez tak dlugi czas.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwiec 2020, 10:09:51 »
Z tym nie dyskutuję. Ilość pary będzie jednak zależała od wielkości bojlera.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Czerwiec 2020, 10:11:06 »
@Janusz, z całym szacunkiem, ale nie demonizuj proszę braku pary HX w domowych warunkach. Być może są jakieś HXy z malutkimi zbiornikami, ale w cenie 6k złotówek to mały zbiorników raczej nie ma? Jeśli np mowa o cappuccino, latte itp to w systemie dwie kawy + spienianie można jechać w kółko (prędzej skończy się woda do robienia kawy, ale ciśnienie do spienienia będzie cały czas). Chyba że chcemy zrobić 10 flat white'w pod rząd i dopiero wtedy spienić dla wszystkich, no to ok, nie starczy pary (ale już takiej kawy bym nie chciał ;)). Jedyny problem mogę widzieć w przygotowaniu latte macchiato (gdzie najpierw spieniamy mleko, a później robimy kawę) - spienienie 2 dzbanków po 250ml mleka pod rząd nie stanowi problemu, 3ci dałoby radę, czwartego na pewno nie (w moim ekspresie, ale znów, gościom nie przygotowałbym od razu 4 szklanek ze spienionym mlekiem, bo zanim zrobię drugą podwójną kawę, to struktura spienionego mleka się zmieni).

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Czerwiec 2020, 10:15:46 »
@Janusz Jeśli np mowa o cappuccino, latte itp to w systemie dwie kawy + spienianie można jechać w kółko (prędzej skończy się woda do robienia kawy, ale ciśnienie do spienienia będzie cały czas). Chyba że chcemy zrobić 10 flat white'w pod rząd i dopiero wtedy spienić dla wszystkich, no to ok, nie starczy pary (ale już takiej kawy bym nie chciał ;)). Jedyny problem mogę widzieć w przygotowaniu latte macchiato (gdzie najpierw spieniamy mleko, a później robimy kawę) - spienienie 2 dzbanków po 250ml mleka pod rząd nie stanowi problemu, 3ci dałoby radę, czwartego na pewno nie (w moim ekspresie, ale znów, gościom nie przygotowałbym od razu 4 szklanek ze spienionym mlekiem, bo zanim zrobię drugą podwójną kawę, to struktura spienionego mleka się zmieni).

W systemie dwie kawy + spienianie to nie jest potrzebny ani HX ani DB ani 2T. Wystarczy jeden układ grzewczy. A reszta potwierdza moją tezę. I kto tu demonizuje ?
PS. W cenie ok. 6k masz np. VBM Domobar Junior HX z bojlerem 1,450 l. I pary po dwóch dzbankach brakuje.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2020, 10:26:14 wysłana przez Janusz »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Czerwiec 2020, 10:20:30 »
Na tygodniu robię 1-2 kawy mleczne. W życiu nie zrezygnowałbym z DB. Mimo stosunkowo niedużego bojlera parowego nigdy nie zabrakło mi pary nawet gdy robiłem dużą ilość kaw dla gości. Wydając taką kwotę chce się po prostu mieć jak najlepsze parametry. Na forum jest kilku użytkowników HXów którzy robią niemal wyłącznie espresso i nie zamierzają zrezygnować z posiadanych ekspresów.  HX to świetne rozwiązanie nawet tylko do espresso. 
Jest jeszcze jeden argument za zmianą na HX - możliwość spróbowania czegoś zupełnie nowego.

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwiec 2020, 10:52:52 »
W systemie dwie kawy + spienianie to nie jest potrzebny ani HX ani DB ani 2T. Wystarczy jeden układ grzewczy. A reszta potwierdza moją tezę. I kto tu demonizuje ?
W pięknie dobranych słowach wskazujesz na jeden tylko słuszny wybór, taki przekaz podprogowy. Potrzeba ciągłej, 'nieskończonej' pary - piszesz byle nie HX czy DB. Potrzeba tylko pary do dwóch kaw - piszesz że nie trzeba HX czy DB. Nie neguję Twoich propozycji, ale też nie zgadzam się z jednoznacznym stwierdzeniem że HX to nie jest dobry wybór.

PS. W cenie ok. 6k masz np. VBM Domobar Junior HX z bojlerem 1,450 l. I pary po dwóch dzbankach brakuje.
A przywołana Bezzera na 2l. Więc chyba wystarczy i na trzeci dzbanek, prawda?

@Tomsyk, skąd jesteś? Może masz w pobliżu sklep lub kawiarnię, w której mógłbyś przyjrzeć się pracy różnym typom ekspresu i wtedy zdecydować. Niemniej dalej uważam, że teraz kupić docelowy młynek, a w czasie zbierania budżetu na ekspres rozglądać się, pobawić się różnymi...
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2020, 10:56:40 wysłana przez kulka »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:05:16 »
@kulka  Nigdzie nie napisałem, że HX to nie jest dobry wybór. To jest wyłącznie Twoja interpretacja. Ja tylko wskazywałem na różnice w pracy każdego z tych urządzeń. Po to aby nieco zrównoważyć panujące tu sugerowanie za każdym razem  HXa. Wybór pozostawiam tym którzy szukają dla siebie rozwiązania. I wbrew pozorom często wybór ten jest dokonywany z zupełnie innych powodów niż tu tak szeroko opisywane. Każdy z tych ekspresów spełni swoje zadanie ale różnic w konstrukcji, wyglądzie i funkcjonalności jest w nich znacznie więcej niż wyłącznie kwestia pary.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2020, 11:07:29 wysłana przez Janusz »

Offline Tomsyk

• Ekspres: Bezzera Magica S PID
  • Młynek: Fiorenzato Allground
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:07:06 »
Mieszkam w Bieszczadach, ciężko tu o sklep czy kawiarnie :) (za to jest pięknie i spokojnie- polecam region ;) )
Jeśli młynek do tego ekspresu, to jaki byłby przyzwoitym wyborem ? Jak bardzo Ascaso i1 mini jest niewystarczający do takiej Bezzery ?
Ekspres z DB, może to też byłoby ciekawą opcją, sam jednak nie trafiłem na jakiś konkretny model.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:07:51 »
Jesli chodzi o ilosc pary i wydajnosc, to pewnie pojemnosc bojlera + moc grzalki sa kluczowe.
Ja u siebie spieniam 250ml mleka, i po 10 sekundach cisnienie wraca do wyjsciowego i moge spieniac kolejny kubek. Jak cwicze na wodzie z plynem do naczyn to po kolei moze z dziesiec razy spieniam, i zazwyczaj to ja nie wyrabiam z napelnieniem kolejnego kubka.
Wydaje mi sie ze to dzieki dogrzewaniu ciaglym wody podczas spieniania, potem jest mniej do dogrzania.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Czerwiec 2020, 11:09:18 »
@Tomsyk Zajrzyj przy okazji do Hipisówki i do Schroniska na Małej Rawce. I pozdrów ich od nas. W przyszłym tygodniu wybieramy się tam na serwis ekspresu BAR 2GR.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi