Autor Wątek: Uniwersalny młynek do 2500 zł  (Przeczytany 9461 razy)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Uniwersalny młynek do 2500 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Wrzesień 2020, 15:13:48 »
Albo zamawiać DF64.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Wrzesień 2020, 15:20:21 »
Heh, właśnie o DF64 miałem pisać :D Moim zdaniem chyba najlepsza opcja obecnie jako młynek do espresso single dose. Tani, dobrze wyposażony, retencja powinna być mała, dobre żarna, bezstopniowa regulacja. Co więcej chcieć?

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Wrzesień 2020, 15:21:04 »
A to wiem, szukam czegoś w okolicach 2000zł, głównie do espresso i niekoniecznie sd. Niche niestety ponad budżet, więc pewnie zadowolę się specialitą.
Powiem tak - gdybyś zastanawiał się nad jakąś używką za ok 500-800zł  - to rzeczywiście dopłąta do niche byłaby w zakresie 300-500%
Natomiast przy Eureka - różnica w cenie to tylko 20-25% - i serio nie widzę sensu kupna Eureki ;) chyba, ze na jakiejś wyprzedaży jeszcze z 500zł taniej... ale nawet wtedy ... nadal wolałbym dołożyć ;)
Never Give UP †

Offline Mr. Wobbly Bits

• Ekspres: La Pavoni Pro Pre-Milennium (1986), La Pavoni Pro Milennium (2001), AP, Bialetti Venus 6 tz., V60, FP
  • Młynek: 2 x Timemore
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Wrzesień 2020, 15:56:06 »
Albo zamawiać DF64.

DF64 zapowiada się bardzo ciekawie, ale...
Młynek dopiero debiutuje. Pozwoliłbym najpierw ludziom go poużywać, poczekać aż im minie pierwsza ekscytacja i pojawią się krytyczne komentarze. Zobaczyć jak będą się o nim wypowiadać za 6 miesięcy.
Niche Zero już jest na rynku jakiś czas, znane są już jego mocne i słabe strony, tak więc w jego przypadku wybór jest bardziej świadomy.
Zgadzam się, różnica 900 zł jest znacząca i kusząca, ale chciałbym wiedzieć na czym zaoszczędzono. Być może na niczym, może to porównywalny młynek, może nawet w niektórych zastosowaniach lepszy. Ale może ma jakieś wady, które zaczną wychodzić po dłuższym użytkowaniu.
Chciałbym tylko ostrzec przed hurra optymizmem, aby dokonać świadomego wyboru.

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Wrzesień 2020, 15:59:39 »
No i dochodzi fakt, że DF64 wygląda trochę jak bateria..albo krzywa wieża w Pizie..albo.. :redface:

Offline Mr. Wobbly Bits

• Ekspres: La Pavoni Pro Pre-Milennium (1986), La Pavoni Pro Milennium (2001), AP, Bialetti Venus 6 tz., V60, FP
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Wrzesień 2020, 16:07:19 »
Pozwoliłbym najpierw ludziom go poużywać, poczekać aż im minie pierwsza ekscytacja i pojawią się krytyczne komentarze.
No i dochodzi fakt, że DF64 wygląda trochę jak bateria..albo krzywa wieża w Pizie..albo..

No i proszę, już się pojawiają pierwsze krytyczne komentarze...

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Wrzesień 2020, 17:44:06 »
Ogarnij się i zastanów kilka razy zanim taką bzdurę napiszesz.

Offline Mr. Wobbly Bits

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Wrzesień 2020, 18:22:12 »
Ogarnij się i zastanów kilka razy zanim taką bzdurę napiszesz.

Jeśli o mnie chodzi, jeśli młynek świetnie mieli i jest tak wszechstronny, jak Niche, to wygląd jest drugorzędny. Ale rozumiem, że @bMind może mieć obiekcje co do wyglądu.

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Wrzesień 2020, 18:36:57 »
Wizualnie mam obiekcje i mam do tego prawo. O konstrukcji czy mieleniu się nie wypowiadałem, jak napisał @Mr. Wobbly Bits, czas pokaże.

edit.
Niemniej, naprawdę szczerze kibicuję temu młynowi!

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Wrzesień 2020, 18:37:35 »
Między jednym a drugim jest zasadnicza różnica -- rodzaj żaren. Raczej więc trudno tu mówić o podobieństwach...

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Wrzesień 2020, 21:45:53 »
Między jednym a drugim jest zasadnicza różnica -- rodzaj żaren. Raczej więc trudno tu mówić o podobieństwach...
A jak myslisz - który będzie się lepiej sprawować? Stożki czy Płaskie?
Mając Niche a wcześniej płaskie żarna 64 - widzę, że stożkowe "więcej wybaczają" jeśli idzie o wagę, dystrybucje - natomiast co do smaku - nie jestem w stanie wydać opini
Never Give UP †

Offline Mr. Wobbly Bits

« Odpowiedź #26 dnia: 26 Wrzesień 2020, 14:14:34 »

Chciałbym zaznaczyć tu dwie rzeczy:
1. Płaskie żarna mogą oznaczać lepsze mielenie, jednak większe żarna oznaczają większą retencję. Płaskie żarna spisują się w młynkach komercyjnych, gdzie kawa jest mielona bez przerwy i jedne pozostałości kawy zastępują drugie, zwietrzałej kawy pozostałej na żarnach nie ma, bo zaraz jest mielona kolejna porcja. Płaskie żarna w domu _mogą_ nie być lepszym rozwiązaniem.
2. Dyskusja o wyższości jednych żaren nad drugimi jest przereklamowana. W procesie parzenia kawy jest tyle zmiennych, że to jest pomijalne. Ile osób na tym forum by podczas ślepego testu było z całkowitą pewnością stwierdzić różnicę? Kto z nas powie: ta kawa mi nie smakuje, bo była zmielona na płaskich / stożkowych żarnach?

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Wrzesień 2020, 14:37:52 »
W ślepych testach mogło by być trudno, ale mi osobiście na znanych mi kawach lepsze doznania smakowe dawał Kazak niż Ceado, chociaż z tego drugiego łatwiej było mi osiągnąć zamierzoną  ekstrakcję (czas, uzysk, stabilny strumień, etc.) ale to moje subiektywne odczucia :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Grudzień 2020, 20:42:49 »
Nie zamieniłbym mojego Mahlkoniga z płaskimi żarnami na stożki NZ. Guatemala nie ma nawet dużej średnicy żaren ;).
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;).

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Styczeń 2021, 01:35:12 »
Nie chce tworzyć kolejnych tematów więc podłączę do tego.
Poszukuje młynka do kwoty 2000-2500zł.
Wybrałem swój pierwszy ekspres kolbowy będzie to Gaggia classic i szukam pod niego młynka.
Zastanawiam się nad Comandante a coś elektrycznym. Czym taniej to lepiej.
Będzie to wielka dla mnie zmiana do tej pory używałem automatu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi