Autor Wątek: Ascaso Dream cieknie z zaworu przy pompie  (Przeczytany 2425 razy)

Offline Sinus Pi

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso I3
Ascaso Dream cieknie z zaworu przy pompie
« dnia: 11 Czerwiec 2020, 21:26:48 »
Pod moim Dreamem jest wiecznie kałuża. Szukając przyczyny znalazłem wyciek wody między pompą a zaworem:
20200605_133638_b.jpg
W opisie części I.693 (zawór) napisano, że może przeciekać i że woda będzie spływać do zbiornika i że to normalne. U mnie przy ekstrakcji wyciek jest rzędu 2-3 kropel na sekundę, które lądują na blasze zostawiając później plamę (brązowy zaciek na zdjęciu), a gdy wreszcie kałuża sięgnie otworu z którego wychodzi kabel zasilający, to ścieka oczywiście obok zbiornika na wodę, bo jest on tam odpowiednio wycięty, by omijać kabel, więc leje się po wnętrzu obudowy i którędyś pod ekspres.

Pytanie moje brzmi: czy to powinno aż tak cieknąć? Czy też coś się zużyło i wymaga wymiany, i obecnie np. powoduje niewystarczające ciśnienie ekstrakcji? (Bo jakiejkolwiek cremy, poza lekkim, beżowym nalotem, to od wieków nie widziałem...) W ogóle jak zmierzyć ciśnienie osiągane przez pompę - odpiąć przed lub po zaworze, i kombinować z wsadzeniem tam rurki od manometru, czy jak?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Dream cieknie z zaworu przy pompie
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Czerwiec 2020, 21:34:56 »
W jednym wątku mierzenie temperatury termometrem kuchenny a w tym wyciek z zaworka. Pewnie zaworek jest pęknięty. Ekspres chyba kwalifikuje się do naprawy na serwisie. Ile lat ma ten ekspres ? Proszę przesłać do nas i nie kombinować samemu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Sinus Pi

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Czerwiec 2020, 22:35:24 »
Rok produkcji, według wytłoczki na wieku, 05/2015, więc 5-letni. U mnie od roku. Według poprzedniego właściciela miał wymienioną pompę i termometr - cóż, ten ostatni długo nie pożył, jak widać.

Zawsze kombinuję samemu, gdybym chciał wszystkiego na gotowo, chodziłbym do kawiarni, a nie parzył kawę w domu. :P  A tak serio to wolałbym nie rozstawać się z ekspresem na trudny do przewidzenia czas wysyłki do serwisu, jeśli tylko dla w miarę ogarniętego majsterkowicza wykonalna będzie wymiana jakiejś części na nową.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Czerwiec 2020, 22:39:48 »
Ale warto wiedzieć którą część należy wymienić, na jaką i w jaki sposób. Może być w nim dużo więcej do zrobienia niż tylko termometr i zaworek przy pompie.

Offline Sinus Pi

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwiec 2020, 21:55:42 »
Być może. Ale to nie poszerzy mojej wiedzy w temacie: czy z tego zaworka powinno tak mocno kapać (ze dwie łyżki stołowe wody w czasie ekstrakcji podwójnego espresso, tak na oko), czy też nie - i czy dobrze kombinuję, że pompka przez to nie osiągnie porządnego ciśnienia, czy też bredzę.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwiec 2020, 22:20:40 »
Przecież napisałeś, że jest to wyciek między pompą a zaworkiem. Według Twoich wcześniejszych słów nie kapie więc z zaworka. Nie ma co więc dywagować czy powinno kapać dwie łyżki czy mniej. Jeśli wyciek jest między pompą a zaworkiem to trzeba ten wyciek usunąć. Albo poprzez uszczelnienie albo poprzez wymianę zaworka. Napiszę jeszcze raz WYRAŹNIE - przysłać do nas na serwis. Już straciłeś kilka dni na te posty. Ekspres pewnie już by został odesłany naprawiony. Szkoda Twojego i mojego czasu na wymianę postów.

Offline Sinus Pi

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Czerwiec 2020, 00:24:44 »
W międzyczasie ekspres pełni swoją funkcję - parzy mi kawę, może nie na 100% swoich możliwości, ale parzy, a ja spokojnie rozważam sobie opcje. Na serwis może się w końcu zdecyduję, a może na razie nie - dlatego przyszedłem na forum, a nie złapałem od razu za telefon do serwisu.

O cieknięciu z zaworu mówię zaś dlatego, że taki zapis znajduje się na stronie jednego ze sprzedawców części. Nie rozróżnili tam jednak cieknięcia "z zaworu" od cieknięcia spomiędzy zaworu a pompy (bo niby skąd miałoby cieknąć z samego zaworu, poza jakimś oczywistym pęknięciem na pół?). OK, czyli wyciek spomiędzy zaworu i pompy w ogóle nie jest normalny. Dziękuję pięknie, to tyle w zasadzie chciałem na chwilę obecną wiedzieć w tym temacie. :)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Czerwiec 2020, 13:09:24 »
a ja spokojnie rozważam sobie opcje
No to Ci powiem, że pewnego dnia Ci strzeli i już nie zrobisz żadnej kawy. Lepiej wysłać do Janusza. Wiem bo miałem kiedyś to samo.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwiec 2020, 16:07:24 »
OK, czyli wyciek spomiędzy zaworu i pompy w ogóle nie jest normalny.
Można na razie wziąć go na klej.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi