Autor Wątek: R58  (Przeczytany 70008 razy)

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: R58
« Odpowiedź #195 dnia: 03 Marzec 2015, 15:22:32 »
Parę postów wcześniej loock objaśniał negatywny wpływ ustawienia prostopadłego dyszy. Ja spieniam dyszą z mniejszymi otworami, nie trwa to długo.
W młynie: ziarna

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #196 dnia: 03 Marzec 2015, 19:20:27 »
Nie zeby demonizowac, ale robilem to juz na kilku ekpresach i jak maszyna ma pare to jej konstrukcja dyszy nie ma, az tak wielkiego znaczenia.  Rozmiar dzbanka i dla mnie ma duzo wieksze.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #197 dnia: 04 Marzec 2015, 20:58:27 »
Cześć Maćku. Mógłbyś zmierzyć gwint dyszy swojego R58? Niedawno miałem pewien problem właśnie z dyszą o nietypowych rozmiarach. Ni to metryczny ni calowy gwint. Znalazłem wreszcie rozwiązanie problemu i jestem ciekaw czy w R58 będzie to samo.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #198 dnia: 04 Marzec 2015, 20:59:52 »
Dam znać jutro☺

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #199 dnia: 04 Marzec 2015, 21:54:40 »
Gwint wygląda na drobnozwojny, raczej metryczny - nie mam suwmiarki teraz w pobliżu; chyba M8x1
Ps.
dzisiaj już ze spienianiem szło mi znacznie lepiej, obniżyłem tylko ciśnienie do 1 i dyszę odchylam prawie na maksa w górę i tył ekspresu (podobnie jak Maciej1).
W instrukcji widziałem, że producent sugeruje spieniać z dyszą prostopadle umieszczoną do powierzchni mleka - ja tak nie potrafiłem.
Jeszcze 2 dni mogę się nim "pobawić"  :)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #200 dnia: 05 Marzec 2015, 08:46:30 »
Nie dziwię się, że żadna inna końcówka nie pasuje do tej rurki. Tam jest 8,5*0,75.

BTW ciekaw jestem czy Rocket to już dopasował w swoim zestawie czterech dysz.

@Jaro, jak byś porównał swój do e-Rki?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #201 dnia: 05 Marzec 2015, 08:53:04 »
Jeśli ktoś będzie się chciał pozbyć swojej pięćdziesiątkiósemki to ja chętnie przyjmę (podkreślam - przyjmę a nie kupię :evil:). Jakoś przecierpię to spienianie :lol2:

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #202 dnia: 05 Marzec 2015, 09:18:07 »
Nie dziwię się, że żadna inna końcówka nie pasuje do tej rurki. Tam jest 8,5*0,75.
od Alexa - pasuje idealnie  :mrgreen:
od Alexa dodatkowo ma we wnętrzu uszczelkę, która nasuwa się na na rurkę plastikową od prowadzenia pary, która to jest dłuższa od metalowej, daje to efekt "zimnej dyszy" - ta od R58 staje się po chwili gorąca - w Alexie zaledwie letnia (oczywiście po ustawieniu rurki z dyszą nie mam potrzeby jej dotykać, ale moim skromnym zdaniem rozwiązanie z eRki jest "słabsze")

@Jaro, jak byś porównał swój do e-Rki?
teraz nie mam czasu na pisanie, ale w skrócie fajny sprzęt - mnie troszkę denerwuje kilka detali, które wynikają z przyzwyczajenia do Izzo (najbardziej wysokość podstawki do wylewki, pojemność tacki ociekowej, wskazanie manometru od ciśnienia głównego bojlera nie spada do zera po uruchomieniu pompy, unieruchomienie pompy po osiągnięciu minimalnego poziomu wody - u mnie jest "piszczek" ostrzegawczy, który pozwala na zrobienie jeszcze kawy  ;))
wszystko jest kwestią różnicy w cenie zakupu - mój kumpel, do którego trafi R58 będzie Megazadowolony  :taktak:

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #203 dnia: 05 Marzec 2015, 09:24:09 »
jest "piszczek" ostrzegawczy, który pozwala na zrobienie jeszcze kawy
Ja w taki patent swój ekspres wyposażyłem  8) Teraz już nie będę kląć jak mi stanie (pompa w połowie ekstrakcji)

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #204 dnia: 05 Marzec 2015, 09:26:03 »
Off-Topic:
nie będę kląć jak mi stanie (pompa w połowie ekstrakcji)
złota czcionką, to wydrukuję  :smiech:

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #205 dnia: 05 Marzec 2015, 11:33:51 »
Dzięki Maćku za pomiar. Właśnie czegoś takiego się spodziewałem. Jest to specyficzny gwint jednak spotykany w dyszach. Pierwszą sprawą jest to, że jest w dyszy gwint "męski" co już samo w sobie ogranicza poszukiwania bo takich dysz jest niewiele. Mają zastosowanie w "zimnych" parorurkach.  Znalazłem takie dysze z 3 i 4 otworkami, gwint 8,5 x 0,75. Oczywiście można taki gwint zrobić na tokarce, wystarczy mieć koła zmianowe do gwintu 0,75 a średnica może być taka jaką sobie wymyślisz. Ale po co się trudzić skoro można takie dysze przy odrobinie wysiłku nabyć? Ja dopasowałem z La Cimbali nie pamiętam modelu niestety
ta dysza ma 3 otwory na obwodzie i 1 centralny a później znalazłem jeszcze takie coś: http://www.gastroparts.pl/pliki/2/_Czesci_zamienne_mechaniczne.pdf tam ma dysza z 4 otworami numer 52986. Obydwie dysze mają gwint 8,5x0,75 wymyślili taki wymiar chyba po to, żeby nie osłabiać rurki gwintem 9x0,75 choć taki gwint jest o wiele prościej zrobić. Taki gwintownik można kupić bez problemów a 8,5x0,75 trzeba zrobić na tokarce więc jest nieco trudniej i na pewno drożej.
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2015, 11:37:35 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #206 dnia: 10 Marzec 2015, 19:37:04 »
oto długo wyczekiwany film ze spieniania na moim R58. Kręcony profesjonalnie telefonem :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #207 dnia: 10 Marzec 2015, 19:44:51 »
Trochę długa ta rura. Moim zdaniem za krótko trwa faza napowietrzania. Musisz najpierw dać więcej powietrza, więcej hałasu ;).

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #208 dnia: 10 Marzec 2015, 20:05:29 »
oto długo wyczekiwany film ze spieniania na moim R58. Kręcony profesjonalnie telefonem

Czy monitor/telewizor też masz w pionie? :P

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #209 dnia: 10 Marzec 2015, 20:31:36 »
Sorry Macieju ale dysza jest za głęboko. Tak to się na ostatnie 3 sekundy wkłada  ;) Andrzej dobrze mówi.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi