Autor Wątek: R58  (Przeczytany 69964 razy)

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: R58
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Sierpień 2014, 12:48:01 »
Z aluminium to bardziej paranoja, bo tam ryzyko jest pomijalnie male

A co do rurki to widze ze Izzo Alex Duetto V3 zalecaja ja wywalic
 http://www.clivecoffee.com/learn/2013/03/second-lookduetto-v3-six-month-review/

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Sierpień 2014, 12:49:17 »
Na szczęście nie wszystkie tworzywa zawierają bisfenole  :)

Offline lucasd

« Odpowiedź #62 dnia: 19 Sierpień 2014, 12:52:36 »
To byl przyklad i jak dlugo wykrywali tego szkodliwosc.
A teraz prosze mi podac jaki material jest uzywany jako izolacja?

Jakby zrobili rurke podwojna z nierdzewki (jak termos) pewnie problemu by nie bylo z niczym,
ale wiadomo to drozsze niz wsadzenie elastycznej rurki do srodka...

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Sierpień 2014, 13:01:46 »
Oczywiście podwójna stalowa rurka z próżnią lub izolacją byłaby super, ale jak piszesz - decydują nie inżynierowie tylko księgowi  :taktak:

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Sierpień 2014, 13:25:13 »
Nie ma co teoretyzować ani przesadzać, bo gdybyśmy tak wszystkie przedmioty i żywność rozbierali na czynniki pierwsze, to w 90 % przypadków okazały by się niezdrowe, nieekologiczne etc. Rezygnując z nich korzystalibyśmy z krzemienia jako narzędzia, pisali patykiem po piasku, a odziani bylibyśmy w liść na dodatek chodząc z pustym żołądkiem.  :D
A co by było gdyby stal nierdzewna okazała się stalą niedopuszczoną do kontaktu z żywnością a my o tym byśmy nie wiedzieli ? - Takie pytania i teorie można wysnuwać w nieskończoność.
Oczywiście przykłady trochę na wyrost, ale skrajności najlepiej obrazują sytuację.  :)

Ważne, że patent zdradzony przez Leszka działa, ekspres śmiga, a wraz z jego poznawaniem będzie służył Maciejowi jeszcze lepiej.  :szampan:
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Sierpień 2014, 13:30:41 »
Ekspres jest OK i będzie pewnie dobrze służył. Plastiki nie są niestety OK, a w parorurce, jak się okazuje, z różnych powodów.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2014, 13:33:36 wysłana przez Antonio »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Sierpień 2014, 13:35:40 »
Też bym tej plastikowej rurki nie wyciągał, i nie przejmował się materiałem z jakiego jest wykonana. W życiu są większe problemy ;).

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Sierpień 2014, 14:12:01 »
Z tą chemią plastiku i bisfenylami to moim zdaniem przesada. Fakty w oparciu o moje własne doświadczenia z taką parorurką są takie:
1. Średnica parorurki jest zmniejszona aż o 75% co wymusza podniesienie ciśnienia.
2. W przestrzeni pomiędzy rurkami na resztkach mleka bujnie rozwija się życie biologiczne, które trudno usunąć.
3. Parorurka i tak w końcu zaczyna parzyć w dłonie więc ten "wynalazek" nie jest skuteczny.

Podsumowując: Konstruktor tej parorurki jest sabotażystą. Bo jak inaczej wytłumaczyć zepsucie systemu pary w fajnym ekspresie ?

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Sierpień 2014, 14:13:32 »

A co do rurki to widze ze Izzo Alex Duetto V3 zalecaja ja wywalic
 http://www.clivecoffee.com/learn/2013/03/second-lookduetto-v3-six-month-review/

Tylko piszą też, że przy R58 to nie działa ;)
W młynie: ziarna

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Sierpień 2014, 21:39:48 »
Przez ciekawość sprawdziłem, jak to działa u mnie w ekspresie. Ciśnienie mam ustawione na 0,8 bara i z tego co pamiętam, to obniżyłem po zakupie względem fabrycznego (zakres poniżej zielonego pola skali manometru, pary pod dostatkiem; ciśnienie lekko spada po puszczeniu pary oczywiście). Inaczej rozwiązana jest też kwestia wewnętrznej plastikowej rurki – jest znacznie mniejszej średnicy od rurki stalowej, stąd zawsze jest chłodna część za którą można chwycić dłonią; za to owa rurka plastikowa wychodzi dalej z ramienia i na nią poprzez uszczelkę nachodzi nakręcana końcówka z dyszami; takie rozwiązanie nie powinno być gorsze od R58, dodatkowo w miarę szczelne; u mnie rurka plastikowa ma kolor biały – nie widać śladów życia bakteryjnego gołym okiem  ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #70 dnia: 22 Sierpień 2014, 08:12:52 »
U mnie aktualnie 1,4 bar i spada podczas spieniania do 1,2. Spienia się już bardzo dobrze ;)
W młynie: ziarna

Offline Snufficator

• Ekspres: Moccmaster przelew, kawiarka bialetti, french press Bodum - znudziła się ciśnieniówka
  • Młynek: Wilfa
« Odpowiedź #71 dnia: 22 Sierpień 2014, 09:01:00 »
. Inaczej rozwiązana jest też kwestia wewnętrznej plastikowej rurki – jest znacznie mniejszej średnicy od rurki stalowej, stąd zawsze jest chłodna część za którą można chwycić dłonią; za to owa rurka plastikowa wychodzi dalej z ramienia i na nią poprzez uszczelkę nachodzi nakręcana końcówka z dyszami; takie rozwiązanie nie powinno być gorsze od R58, dodatkowo w miarę szczelne; u mnie rurka plastikowa ma kolor biały – nie widać śladów życia bakteryjnego gołym okiem  ;)

Takie samo rozwiązanie jest w Ascaso Steel. Rurka też znacznie mniejszej średnicy niż ta metalowa. nakręca się na nią końcówkę spieniająca.
Odnośnie waszych wątpliwości o zdrowotne aspekty tych rurek. Możecie zawsze napisać maila do głównego inspektora sanitarnego, żeby zrobił pod tym kątem kontrolę dostępnych na rynku ekspresów. Jest dużo przepisów pochodzenia UE, które regulują jakich substancji nie powinno być w produktach. Np. gdyby taka rurka plastikowa miała w sobie ftalany to możecie stać się bezpłodni ;)

Offline lucasd

« Odpowiedź #72 dnia: 22 Sierpień 2014, 10:00:22 »
Bardziej o to chodzi, ze warunki w jakich eskplaatowana jest ta rurka mogly nie byc przedmiotem badan.
Jest roznica w pracy w temp pokojowej, a pod cisnieniem w temp >100C.

A ze rurka praktycznie nic nie daje, to sie zastanawiam nad jej sensem...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #73 dnia: 22 Sierpień 2014, 11:48:11 »
Tworzywo, z jakiego wykonana jest ta rurka, ma mieć atest dopuszczający do kontaktu z żywnością i tyle.

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #74 dnia: 22 Sierpień 2014, 12:19:21 »
jesli ktoś chcę mogę przekazać mu kontakt do odpowiedniej osoby w fabryce.
Odbiegliście od tematu, dosyć sporo.
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi