MA Top RED – palarnia kawy Mastro Antonio
Mieszanka espresso składająca się z arabik: Brazylia Minas Gerais Bourbon Natura/Pulpet Natural i Etiopia Yirgacheffe Kochere Natural. Kawa świeża, pita miesiąc po paleniu.
Ziarenka niezbyt duże, ładne, całe i niepołamane. Stopień palenia średni. Aromat po zmieleniu słodko-czekoladowy, z delikatną owocową nutą.
Sposób przygotowania: ekspres ciśnieniowy Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione jako połowa uzysku z podwójnego sitka. Żona jakoś kręciła się przy tej kawie i zwykle musiałem parzyć dla dwojga. Crema na espresso brązowa, z niewielkimi cętkami, nie za duża i niezbyt trwała. W smaku na początku pokazują się owoce, trudne do określenia, dla mnie były to owoce leśne. Także niewielkie pikantne akcenty, delikatne czekoladowe tło, bez goryczki. Posmak jest długi, zdecydowany przyjemny i po jakimś czasie czekoladowy. Na początku są też nuty owocowe, także pikantne. Espresso Top Red było bardzo dobre. Pachnące, czyste w smaku, eleganckie - można powiedzieć. Żonie, jako americano, również smakowało. Pojedyncze espresso było trochę bardziej czekoladowe, ale jak wcześniej wspomniałem, rzadko je piłem. Łączyć z mlekiem, jako cappuccino, nie próbowałem.
Sposób przygotowania: aeropress i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7,5 g na 100 ml, temperatura parzenia 85°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 90 sekund. Przemiał grubszy niż na espresso, i drobniejszy niż na drip. Smak bardzo fajny. Dominujące jagody, jagodowa słodycz i czekoladowe tło, bez goryczki. Długi posmak, na początku owocowy, z czasem przechodzący w czekoladę, przyjemny.
Sposób przygotowania: Clever Dripper i młynek Mahlkönig Vario Home.
Doza 6 g na 100 ml, temperatura parzenia 85°C, bez preinfuzji, czas parzenia 2 minuty. Przemiał grubszy, taki jak na drip. Napar był smaczny, dosyć delikatny, dobry do spokojnego picia, delektowania się. W smaku dwie nuty, przeważające leśne owoce, z jagodowym akcentem i delikatniejsza czekolada, sporo owocowej słodyczy. Posmak czekoladowo- kakaowy.
No i co tu napisać w podsumowaniu? Mieszanka Top Red z palarni Mastro Antonio mi smakowała. Dobra, uniwersalna kawa, warta spróbowania. Z powodzeniem się sprawdziła jako espresso, w aeropressie i Clever Dripperze. A pewnie, także i w innych urządzeniach.