Autor Wątek: Młynek DF64 - do SD (podobny do...?)  (Przeczytany 305915 razy)

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Młynek DF64 - do SD (podobny do...?)
« Odpowiedź #1095 dnia: 08 Październik 2024, 23:44:35 »
No i tu wchodzą różni bywalcy forum, którzy Ci napiszą, że to wcale nie prawda, że stożki generują więcej pyłów, bo to właśnie płaskie wiecej ich generują ;)
W młynku liczy się przede wszystkim powtarzalność. Robiąc jedną kawę dziennie nie będziesz szczęśliwy kiedy co dzień wylejesz dwie - a tak może być c kiedy młynek nie trzyma parametrów.
Co do solidności DFów, to popatrz sobie na filmiki Rona Jeremy'ego kawy, czyli Lance'a Hendricka.  Nie cierpię go, ale o DFach mówił w sumie z sensem.
A co do różnic między młynkami i żarnami, to nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie, ale jeśli mniejsze niż kilka tysięcy własnoręcznie zrobionych shotów i jeśli liczysz, że to sprzęt diametralnie zmieni smak Twojego espresso, to raczej kup tego DFa albo Niche, wszystko jedno, i ćwicz. I przygotuj się na zużycie kilkudziesięciu kilo kawy zanim zaczniesz być z siebie zadowolony.

Offline Sokorn

• Youtube - Paweł Soczewski
  • Ekspres: Kazak Rota, Cafelat Robot, Fellow Aiden
  • Młynek: C40 MK4, M47 Simplicity, Ode 2, DF64 II, ZP6S, J-Ultra
« Odpowiedź #1096 dnia: 09 Październik 2024, 12:58:06 »
Miałem DF64 w pierwszej generacji i tam można było wypunktować problemy z kontrolą jakości czy najgorsze przewinienie ze spasowaniem żaren. Praktycznie w każdym egzemplarzu żarna fabrycznie nie były dobrze skalibrowane i trzeba było wkładać podkładki, aby uzyskać sensowne spasowanie. Mój egzemplarz DF64 w drugiej generacji miał fabryczne spasowanie żaren poprawne w ~95%, sprawdzając testem markera. Oprócz tego jakość wykonania jest o wiele lepsza względem pierwszej generacji. Pojawiały się problemy z przyciskiem/włącznikiem w pierwszych wypustach i czerwonym kolorem guzika, gdzie przycisk się psuł. Ja w swoim modelu mam ten nowy biały przycisk, ale też miałem z nim problem przez jakiś czas, bo przycisk się nie zagnieżdżał i musiałem go trzymać, żeby mielić. Miałem już odsyłać do Konesso na gwarancję, ale przycisk sam magicznie się naprawił po jakimś czasie. Oprócz tego młynek nie sprawia żadnych problemów. Jest powtarzalny, oprócz przycisku był zawsze niezawodny.

Jak pisałem wcześniej rozważałem zakup DF83V, ale nie byłem w stanie uzasadnić sobie dołożenia 2000 zł ekstra za kilku procentowy potencjalnego wzrostu pod względem jakości. Nie testowałem młynków Ceado czy Fiorenzato, które były wspominane, dlatego ja jako upgrade od DF64 Gen 2 brałbym pod uwagę DF83V,  Mazzer Phillos czy Lagoom P64. Na ten moment jestem zadowolony z jakości DF64 II i skarbonka trzyma fundusze na Decenta.

Offline hammerhead

« Odpowiedź #1097 dnia: 09 Październik 2024, 15:32:23 »
Bardzo mi się podoba to co napisałeś:)
DFy generalnie oferują bardzo dobrą relację banga do bucka, tak mi się wydaje i tak mówi internet w sumie. To sprzęt który moim zdaniem NIE będzie ograniczał początkującego a nawet średnio zaawansowanego home baristy, pozwalający na szlifowanie techniki i umożliwiający wycisnięcie z kawy większości możliwych rzeczy. Śmiem twierdzić, że i Niche zero/duo i DFy to w sumie top tego co ma sens w domu. Oczywiście, można sobie do domu Mahlköniga sprawić, czy nawet EG1 od Webera. Można. Tylko po co, skoro poza sprzętem potrzebna jest jeszcze osoba która go obsłuży.

Edit: dla mnie upgradem z DF83 był by chyba Mythos. Ale nie chcę młynka OD.
« Ostatnia zmiana: 09 Październik 2024, 15:41:26 wysłana przez hammerhead »

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #1098 dnia: 09 Październik 2024, 22:07:08 »
ja jako upgrade od DF64 Gen 2 brałbym pod uwagę DF83V,  Mazzer Phillos czy Lagoom P64
tutaj jest porównanie Lagom P64 vs. DF64V
https://youtu.be/Anuwu9zIAgA?si=HHKnX-ZLpN_4KuU3

Jeżeli założę, ze DF64 jednak nie będzie tak dokładny bo jest „chiński” / „za tani” i to samo tyczy się Niche, który też wygląda plastikowo, i np. tylko Ceado da mi prawdziwą jakość, to czy jednak w cenie do 3000 zl
Ja tego nie wiem. Chodziło mi o uzasadnienie ceny. Musimy jednak wziąć pod uwagę, że Chińczycy produkują taniej....

Pewnie, z chęcią mogę się wybrać do kawiarni we Wro (polecasz którąś?) i spróbować jak smakuje super espresso z porządnego młynka
Jeśli jesteś z Wrocławia lub okolic, to możemy się umówić na mały rekonesans (daj znać na priv).
Powiem ci tak - w Cafe Targowa u Filipa Kucharczyka (Mistrza Świata w parzeniu kawy Aeropressem) stoi DF64 jako drugi młynek do espresso i właśnie z przemiału na tym młynku piłem jedno z najlepszych w życiu Latte na owocowym espresso. Więc chyba jest to całkiem dobry młynek....

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #1099 dnia: 09 Październik 2024, 22:18:03 »
w Cafe Targowa u Filipa Kucharczyka (Mistrza Świata w parzeniu kawy Aeropressem) stoi DF64 jako drugi młynek do espresso

Zgadza się. Niedawno mu sprzedaliśmy takowy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Jacks Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita
  • Młynek: Lelit Fred, DF64 gen2
« Odpowiedź #1100 dnia: 10 Październik 2024, 08:37:30 »
Choć nie jestem mistrzem świata w czymkolwiek, to pochwalę się, że u mnie w kuchni od wczoraj również stoi DF64. Pierwsze wrażenie jest takie, że singiel dose jest czymś czego potrzebowałem. Drugie to takie, że ekstrakcja w porównaniu do freda jest szybsza. Bardzo fajne espresso wcześniej robiłem 45 sekund. Z DF64 około 30-35 sek. Myślę, że jeszcze trochę czasu będziemy się docierać, ale jak na razie wrażenia sprawia świetne.

Offline hammerhead

« Odpowiedź #1101 dnia: 10 Październik 2024, 11:15:51 »
Hmmm.
To by mogło wskazywać na to, że DF na plaskich żarnach jednak produkuje mniej pyłu?... :D

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #1102 dnia: 10 Październik 2024, 12:35:50 »
Hmmm.
To by mogło wskazywać na to, że DF na plaskich żarnach jednak produkuje mniej pyłu?...
To by wskazywało raczej że młynek jest ustawiony na grubsze mielenie.😉

Offline hammerhead

« Odpowiedź #1103 dnia: 10 Październik 2024, 12:38:31 »
Hmmm.
To by mogło wskazywać na to, że DF na plaskich żarnach jednak produkuje mniej pyłu?...
To by wskazywało raczej że młynek jest ustawiony na grubsze mielenie.
Nie to napisał op. Napisał, że "dobry shot" trwa krócej na df niż na poprzednim młynku. To jednak troszkę coś innego.
Ale doceniam poczucie humoru.

Offline Jacks Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita
  • Młynek: Lelit Fred, DF64 gen2
« Odpowiedź #1104 dnia: 10 Październik 2024, 13:45:52 »
Zgadza się. Gdy skręciłem mocniej DF i szot wydłużył się do 40 sek w górę, to nie mogłem uznać tego za dobry strzał. Z innych uwag: teraz manometr trzyma równo przez cały czas 9 barów, wcześniej przy fredzie z biegiem czasu minimalnie ale spadało ciśnienie. Nie wiem czy jakkolwiek Wam to pomoże rozstrzygnąć spór o produkcję pyłu przez dany typ żaren...

Offline hammerhead

« Odpowiedź #1105 dnia: 10 Październik 2024, 13:51:17 »
Dla mnie to co piszesz świadczyło by dokładnie o tym, czyli o bardziej unimodalnej dystrybucji przemiału.
James Hofman zrobił taki filmik na temat kapsułek nespresso, warto sobie obejrzeć w tym kontekście i zwrócić uwagę na czas ekstrakcji kapsułek specialty vs kapsułki Nestlé.
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2024, 15:48:11 wysłana przez hammerhead »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #1106 dnia: 10 Październik 2024, 19:39:45 »
Nie to napisał op. Napisał, że "dobry shot" trwa krócej na df niż na poprzednim młynku. To jednak troszkę coś innego.
Ciężko ocenić jaki on dobry tylko po wpisie na forum, za dużo niewiadomych a w dodatku nie znając umiejętności autora. Jak dla mnie 45 sekund na ekspresie bez profilowania to zdecydowanie za długo i uważam że nie będzie optymalny w smaku, ale tego się tu nie dowiemy.

Offline hammerhead

« Odpowiedź #1107 dnia: 10 Październik 2024, 20:15:56 »
Z całym szacunkiem, ale to co Ty uważasz to Twoja sprawa, opinia na temat czyjejś opinii.
Owszem, ja w pewnym sensie robię to samo, ale przynajmniej nie wmawiam nikomu, że to co uważa za dobre jest niedobre, bo nie ma profilowania ;)

Over and out, bo dyskusja stała się totalnie bezprzedmiotowa. Pis i low.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #1108 dnia: 10 Październik 2024, 21:07:30 »
Chyba nie zrozumiałeś co mam na myśli pisząc o czasie zwykłej 45 sekundowej ekstrakcji że jest za długa, owszem przeciąga się tyle albo i więcej ale nie na tak wysokim i jednostajnym ciśnieniu 9 barów.
Nic nikomu nie wmawiam tylko stwierdziłem że jest za dużo niewiadomych żeby stwierdzić co dokładnie jest przyczyną tych różnic, chyba po to tu jesteśmy żeby dyskutować i nie ma się co oburzać.
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2024, 21:09:50 wysłana przez Artisz »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1109 dnia: 10 Październik 2024, 23:43:52 »
To by mogło wskazywać na to, że DF na plaskich żarnach jednak produkuje mniej pyłu?
Raczej mniej grubej frakcji,

No i tu wchodzą różni bywalcy forum, którzy Ci napiszą, że to wcale nie prawda, że stożki generują więcej pyłów,
Obecnie nie jest to takie proste. Tradycyjne stożki z pięcioma ramionami owszem - taki miały charakter, ale nowoczesne żarna mają bardziej zróżnicowaną geometrię, a co za tym idzie przemiał. Mogą być zarówno stożki jak i płaskie żarna, które produkują mniej lub więcej pyłu. Więc lepiej tu mówić o konkretnych młynkach i żarnach niż wysnuwać jakieś ogólne tezy, które niestety nie są pomocne gdy mamy tak wiele opcji młynków z różnymi żarnami do wyboru.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi