Autor Wątek: Pierwszy ekspres kolbowy-jaki wybrać?  (Przeczytany 12899 razy)

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Odp: Pierwszy ekspres kolbowy-jaki wybrać?
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Czerwiec 2020, 14:44:53 »
O, Wow, znalazłem. A Gaggia MDF da rade do espresso? :D

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Czerwiec 2020, 09:37:34 »
G MDF ma żarno 50 mm więc już nie tak źle, słabo wypada z uwagi na brak płynnej regulacji (34 skoki ustawień) oraz pewnie nie jest Tobie potrzebna karuzela. To taki prosty i podstawowy młynek który trzeba poznać i pewnie pokochać z jego wadami ale ma szansę sobie poradzić sobie z espresso przy odrobinie wprawy. 

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Czerwiec 2020, 09:45:17 »
A po kilkunastominutowej zabawie z taśmą teflonową, przerobić go na bezstopniowy.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Czerwiec 2020, 22:25:06 »

A czy ekspres Gaggia New Classic to to samo co Gaggia Classic?
New Classic jest do kupienia w promocji za 1299zł w Coffiedesk.

Jeszcze jedno pytanie. Czy Gaggia classic da rade zrobić z rzędu 4x podwójne espresso, czy będzie trzeba czekać aż zagrzeje wodę  bojlerku? Bo w teroii zdaje mi się, że maks co z rzędu można zrobić to 1 podwójne i 1 pojedyncze.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Czerwiec 2020, 15:11:38 »
New Classic to najnowsza wersja Gaggi Classic (Seria 3). Tylko wersji 2 nie warto kupować. Co do wydania 4 podwójnych espresso. Jest to możliwe. Mały bojler zagrzeje wodę w miarę szybko w trakcie kiedy bedziesz czyścił kolbę i namielał nową dozę.

« Odpowiedź #50 dnia: 16 Czerwiec 2020, 11:39:54 »
Czytałem dość długo włoskie forum kawowe, temat o Gaggii. Oni raczej nazywają system grzewczy ze względu na swoja budowę, termoblokiem o dużej pojemności wody. Piszą tam, że pojemność "termobloku" to około 112ml. W przypadku robienia większej ilości kaw, o stabilności temperatury wody nie ma co nawet marzyć.
Także jeśli chodzi o moje potrzeby to Gaggia Classic odpada. Uważam także, że nie jest to raczej ekspres dla początkujących baristów (bo frustracja może sięgać zenitu), ten ekspres ma zbyt dużo wad, np sitko prysznica które należy wymienić zaraz po rozpakowaniu ekspresu, albo duże drgania powodujące odjazd filiżanki spod dozownika..

W ciagu 2 tygodni wybiorę jeden spośród poniższych ekspresów:

- LELIT ANNA PL41E
- ASCASO Basic

Dziękuję za wszystkie rady.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Czerwiec 2020, 11:53:29 »
Piszą tam, że pojemność "termobloku" to około 112ml.

Z tego wynika, że lepiej nie czytać włoskie fora kawowe. Pojemności termobloku w ekspresach ASCASO jest 12 ml a nie 112 ml. Istotna różnica. I m.in. dzięki temu stabilność temperaturowa jest znacznie lepsza niż małych bojlerów...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Czarny_II Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Alto Air, Kalita, Phin
  • Młynek: Comandante C40 Mk3
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Czerwiec 2020, 12:03:56 »
Wydaje mi się, że 112 ml odnosiło się do Gaggia.

« Odpowiedź #53 dnia: 16 Czerwiec 2020, 12:20:41 »
Piszą tam, że pojemność "termobloku" to około 112ml.
Z tego wynika, że lepiej nie czytać włoskie fora kawowe. Pojemności termobloku w ekspresach ASCASO jest 12 ml a nie 112 ml.

Pisałem o Gaggia Classic  ;)

Ekspresy Ascaso mi odpowiadają jak najbardziej. Mała pojemnośc termobloku, gwarantuje lepszą stabilnośc temperaturową. Co potwierdza test jaki oglądałem na youtube. 4 kawy wykonane, każda po zakończonej ekstrakcji miała ~84 stopnie +-1. Jak dla mnie i moja wiedzę teoretyczną, jest to świetny wynik. ?

« Odpowiedź #54 dnia: 16 Czerwiec 2020, 12:34:42 »
Kilka pytań:

- Czy modele Basic lub Arc mają już w pudełku tamper czy należy go dokupić osobno?
- Czy termobloki powyższych modeli rozpoczynają grzanie już po włączeniu ekspresu, czy grzeją tylko w momencie przepływu wody przez termoblok?
- Czy powyższe modele mają sitka prysznicowe? Bo w jakimś wątku na forum wyczytałem, że nie, i że mają tylko 3 dziury przez które leci woda co sprzyja kanałowaniu...
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwiec 2020, 13:36:20 wysłana przez lukaszt2004 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Czerwiec 2020, 15:53:38 »
Na fabrycznym wyposażeniu modeli BASIC i ARC jest tamper plastikowy. Ja niekiedy dodaję od siebie tamper aluminiowy.
Termoblok zaczyna się nagrzewać natychmiast po załączeniu. Nie ma potrzeby przepuszczania wody. Jest potrzeba przepuszczenia wody w celu szybszego dogrzania grupy kawowej i wpiętego portafiltra. Podobnie po przełączeniu na parę pompa zaczyna pracować pulsacyjnie dopiero po osiągnięciu przez termoblok tamperatury pary. Wcześniejsze odkręcenie zaworu pary nie da żadnego efektu.
Wszystkie ekspresy mają sitko czyli prysznic. Dopiero pod nim jest metalowa wkładka z trzema otworami. Te bez tradycyjnego prysznica to była kiedyś wersja na kawę mieloną, sklepową. Zaniechana produkcja już dawno temu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi