Autor Wątek: Pierwszy ekspres kolbowy-jaki wybrać?  (Przeczytany 12892 razy)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pierwszy ekspres kolbowy-jaki wybrać?
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Czerwiec 2020, 16:01:55 »
Dlatego pytam o glosmosc sprzętu

Jedna prośba. Proszę zebrać ten chaos w jeden post. Później skasuje ten pojedynczy słowotok. fux

Odzewu, pomimo próśb nie było, więc posprzątałem.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Czerwiec 2020, 23:55:31 »
Podłączę się pod temat, bo także chcę zacząć przygodę z kolbowym ekspresem. Obecnie mam automat Magnifica S, który po 4 latach użytkowania i nabierania doświadczenia przeze mnie okazał się tak naprawdę urządzeniem robiącym bardzo kiepskiej jakości napoje kawowe...

Budżet mam ograniczony i z tego względu wymyśliłem 3 opcje i chciałbym was zapytać o zdanie. Mój cel to kawy espresso o wyższej jakości niż te serwowane przez automat, kawy mleczne na bazie espresso, czasem americano. Możliwie jak najtaniej. 4-6 kaw dziennie.

1. Zestaw Ascaso I-1 mini + Magnifica S w trybie kawy mielonej i ze zdemontowanym zaworkiem ciśnieniowym na tłoku zaparzacza + ustawienie wody na espresso na 25-30ml, czas ekstrakcji regulowałbym grubością przemiału.
2. Zestaw Graef Pivalla ES 702 + Młynek Cm 702 lub CM 800
3. Zestaw Gaggia Classic + Graef CM800

Proszę o poradę.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Czerwiec 2020, 09:26:46 »
Moim zdaniem Zestaw 3. Gaggia C plus inny używany młynek w podobnej cenie, na pchlim targu zdarzają się dobre chociaż wiekowe i nie zawsze ładne maszyny. Automat w trybie kawy mielonej to kiepski pomysł, albo go przytkasz albo niewiele zmienisz, ten Greaf Pivalla to zabaweczka podobnie jak oba młynki które są mocno kłopotliwe do espresso.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Czerwiec 2020, 09:50:50 »
Jak chcesz zmieniać to obecny się do niczego nie przyda ;)

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Czerwiec 2020, 10:08:24 »
3. Zestaw Gaggia Classic + Graef CM800
Sam zaczynałem od podobnego zestawu, tylko CM702. Pewnie wielu też. Gaggia to bardzo dobry sprzęt na początek. Wiele się można nauczyć przy tym sprzęcie. Młynek... zostawiłem na alternatywy w pracy bo musiałbym oddać za darmo. Jak wymieniłem to od razu wszystkie kawy były pijalne i bez frustracji się przygotowywało.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Czerwiec 2020, 10:26:29 »
Zestaw Gaggia Classic + Graef CM800
A ja miałem dokładnie taki zestaw - tylko Gaggia było sPIDowana
Ekspres jak na początek bardzo dobry - ale któryś z tańszych Lelitów

natomiast młynek...
odpuść Graefa - jest całkiem ok - ale... za te pieniądze kupisz coś lepszego
a jak chcesz naprawdę zacząć się uczyć na dobrym sprzęcie - kup na pchlim targu jakiś młyn gastro 64mm - i na starcie masz świetny przemiał i wyciągniesz wszystko z tej Gaggi
Never Give UP †

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Czerwiec 2020, 21:26:52 »
Niestety będę musiał w jakiś sposób zwiększyć budżet lub wziąć coś na raty zero ;-). Czytając dziesiątki tematów na forum przekonaliście mnie, że chęć zaoszczędzenia spowodowałaby tak naprawdę odwrotny efekt, stratę pieniędzy i dodatkowe koszta. Od razu trzeba kupić dobry młynek i mieć spokój!
Poczytałem i raczej będę się skłaniał ku Ascaso I-1 mini. Do espresso ok. Wytrzymałość na 600kg kawy starczy mi do końca życia i jeszcze zapiszę go dziecku lub wnukom ;-).

Wyczytałem też na forum ze ta Gaggia to taki trochę bubel, nawet ta najnowsza wersja. Na wstępie trzeba od razu wymienić prysznic (bo fabryczny się zapycha) i kupić normalny tamper, to już koszta przynajmniej + 150 - 200zł. Poza tym podczas parzenia filiżanka przez drgania ucieka z podstawki i ponoć jest bardzo głośny? Więc skoro do nowego sprzętu od razu muszę robić modyfikacje i dokupować wyposażenie, to zacząłem się zastanawiać nad Ascaso Basic, ale ten znowu ma termoblok, które to tez są krytykowane za nietrzymanie parametrów. Już zgłupieć można ;-). Lelity te tanie ponoć maja problemy ze spieniaczem i przeważnie nie da się spienić mleka chyba że się będzie miało fart...
Doradźcie!
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwiec 2020, 21:29:16 wysłana przez lukaszt2004 »

Offline Palermo

• Ekspres: Lelit Grace PL81T, Aeropress, Drip, Kawiarka
  • Młynek: Eureka Mignon, 1zepresso Q2
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Czerwiec 2020, 09:25:15 »
No w tym przedziale cenowym to trochę ciezko bedzie cos fajnego znaleźć. Ostatnio był na sprzedaz Rancilio Silva używka za 1500 zl ale widze juz jest sprzedana. Ja też na poczatku po zakupue młynka chcialem kupic ekspres za ok. 1000 zl i juz mialem kupic gaggie classic. Jednak sie wstrzymalem dołożyłem 1000 i kupilem lelit victorie. Wedlug mnie w tym przedziale cenowym najlepsza bedzie gaggia classic. Są tu bardziej doswiadczeni i obyci to może podpowiedzą

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Czerwiec 2020, 11:02:05 »
Jestem świeżo po zakupie, więc może przydadzą ci się moje informacje. Moja historia nieco inna (pojechałem po młynek, wyszedłem z młynkiem... i ekspresem) i budżet nieco wyższy.

Przez zupełny przypadek, kupiłem Rancilio Silvię. Dla mnie to brzydkie kaczątko, które albo odrzucisz, albo pokochasz. Z zewnątrz niezbyt urodziwe (od 1998 roku niemal identyczne), ale środek bardzo solidny i trwały. Po rozpakowaniu patrzyłem niezbyt przychylnym okiem, ale... z godziny ma godzinę poziom akceptacji rósł aż do świadomego zaglądania do kuchni, żeby po prostu rzucić na nią (Sylwię) okiem. Kolba robi naprawdę dobre wrażenie. Do grupy przykleja się jakby była dopasowana anatomicznie. Pompa wibracyjna burczy całkiem przyjemnie. Espresso wypływa świetne... znaczy takiego nie pijałem, w domu, ale... to jeszcze nie to, co ta maszyna potrafi. Nadal się uczę.

Z większych wad: plastikowa obudowa grupy i wyłącznik czasowy. Pierwsza sprawia wrażenie taniości, druga nie pozwala dodać włącznika czasowego. No i brak PIDa, ale na naukę domowego espresso całkowicie wystarcza. Trochę brakuje też „okienka” na podgląd stanu wody w zbiorniku.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Czerwiec 2020, 11:57:05 »
to zacząłem się zastanawiać nad Ascaso Basic, ale ten znowu ma termoblok, które to tez są krytykowane za nietrzymanie parametrów.

Z przykrością muszę stwierdzić, że kierujesz się opiniami osób które z zasady krytykują ASCASO i ekspresy z termoblokami. Są to nieprawdziwe informacje. Żeby nie powiedzieć kłamstwa celowo rzucane na te ekspresy. Prawda jest zupełnie inna - stabilność temperaturowa termobloków jest dużo lepsza niż małych bojlerków. Widać jednak, że antyreklama prowadzona przez niektórych forumowiczów przynosi skutki w stosunku do poszukujących najlepszego rozwiązania. Brakuje tylko gratulacji składanych im publicznie na forum. Proponuję kierować się własnym rozumem i opublikowanymi wynikami testów (można je znaleźć w wątkach o stabilności temperaturowej na Forum) a nie opiniami "znawców" którzy nigdy nie pracowali na ekspresie z termoblokiem, nie robili testów metodą WBC i nie posiadają testów robionych tą metodą w przypadku ekspresów z małymi bojlerkami. Przepraszam jeśli ktoś się poczuł urażony. Nie mam zamiaru tu rozwijać tego tematu. Wystarczająco dużo było już o tym napisane na Forum.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Czerwiec 2020, 12:05:41 »
Przy budżecie 3k i założeniu, że ma być cicho, rozważałbym analogowy zestaw Commandante + Kazak Rota. Najgłośniejszym dźwiękiem będzie gotowanie wrzątku.

Minus: OP robi sporo kaw dziennie. Trzeba będzie się nakręcić. To może trochę męczyć i irytować. Z drugiej strony - zastępuje siłownię, przedłuża rytuał parzenia i daje old-schoolowy posmak :)

Plusy:
- Smak. Kazak w duecie z Commandante daje kawy godne sprzętu za wielokrotność ceny. Bez wątpienia kawy będą lepsze niż z ekspresów elektrycznych za podobną cenę.
- Ten sprzęt wybacza wiele błędów - kawa wyjdzie dobrze, nawet amatorowi.
- Możliwość eksperymentowania, profilowania ciśnienia etc. niedostępna dla elektryków w tym budżecie. Sprzęt pozwala się rozwijać w miarę zdobywania wiedzy o kawie.
- Minimalne koszty użytkowania i utrzymania.
- Sprzęt można zabrać w każdą podróż.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Czerwiec 2020, 15:51:29 »
Nie musi być  Comandante, jest młynek Kazak z płynną regulacją grubości mielenia i szybciej mielący niż komeś, który jednak nie był tworzony z myślą o espresso..

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Czerwiec 2020, 18:51:15 »
Fakt. Sam używam C40, więc taki zestaw opisałem. Jeśli młynek valeriiego mieli zauważalnie szybciej, to odpada spora część pracy. Bo jednak wykręcenie komesiem i Rotą, powiedzmy, czterech kaw pod rząd, to już konkretna fizyczna robota na jakieś 20 minut.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Czerwiec 2020, 07:54:40 »
. Poza tym podczas parzenia filiżanka przez drgania ucieka z podstawki i ponoć jest bardzo głośny? Więc skoro do nowego sprzętu od razu muszę robić modyfikacje i dokupować wyposażenie, to zacząłem się zastanawiać nad Ascaso Basic, ale ten znowu ma termoblok, które to tez są krytykowane za nietrzymanie parametrów. Już zgłupieć można ;-).
Doradźcie!

Filiżanka na wadze nie ucieka :) pompa musi hałasować :)
W termobloku nie zauważyłem proboemu - kilka espresso jedna po drugiej smakują tak samo, według mnie to jeden z  ajlepszych sposobów na ocenę stabilności.
Im szybciej coś kupisz, tym szybciej będziesz zadowolony.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Czerwiec 2020, 10:02:38 »
Wyczytałem też na forum ze ta Gaggia to taki trochę bubel, nawet ta najnowsza wersja. Na wstępie trzeba od razu wymienić prysznic (bo fabryczny się zapycha) i kupić normalny tamper, to już koszta przynajmniej + 150 - 200zł. Poza tym podczas parzenia filiżanka przez drgania ucieka z podstawki i ponoć jest bardzo głośny?

Są maszyny dla których zaleca się "tuning" zaraz po zakupie. Nie skreślałbym ich z tego powodu. Gaggia to maszyna podatna na modyfikacje, w Internecie znajdziesz sporo opisów, chociażby na kapitalnym blogu Moja Gaggia, Moje Mody. Jeśli planujesz daleko idące modyfikacje (PID, manometr) warto zainteresować się maszyną już po gwarancji, żeby nie czekać na jej koniec.

Gaggia jako nieliczna maszyna z tej półki cenowej ma grupę 58mm. To duży plus.

Głośnością na tej półce cenowej też bym się za bardzo nie przejmował.

Lelity te tanie ponoć maja problemy ze spieniaczem i przeważnie nie da się spienić mleka chyba że się będzie miało fart...
Kwestia wprawy. Warto na początek poćwiczyć z płynem do mycia naczyń.... Zlew jest największym przyjacielem początkującego baristy:)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi