Autor Wątek: Pierwszy ekspres kolbowy-jaki wybrać?  (Przeczytany 12907 razy)

Offline Paweł.M

Pierwszy ekspres kolbowy-jaki wybrać?
« dnia: 29 Maj 2020, 23:18:41 »
Witam,
Wiem że już wielokrotnie udzielano tego typu rad. Na co dzień używam Nespresso i w sumie oprócz kosztów to smakuje mi ta kawa. Niestety po kilku wizytach we Włoszech, cały czas mam na końcu podniebienia smak tamtejszej kawy. Pije z żoną przede wszystkim kawy mleczne. Ja około 2-3, a żona 5-8 dziennie. Szczerze powiedziawszy bardzo bym chciał nabyć ekspres kolbowy. Bardzo mnie intryguje ta cala procedura i magia robienia kawy. Uwielbiamy wypić z żoną kawę przed pracą, więc musiałby być taki, który nie robi zbyt wielkiego hałasu rano... Pewna blogerka proponowała mi  Nuova Simonelli Oscar II. Niestety niezbyt podoba mi się wygląd tego urządzenia. Pewnie do tego potrzebowałbym młynek... Budżet??? Początkowo miałem na mysli kwotę około 3000, ale chyba powinienem wydać więcej...
Proszę o radę

Offline Zander0123

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Baratza Sette 270, Comandante NB
Odp: Pierwszy ekspres kolbowy-jaki wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maj 2020, 09:15:05 »
A jaki masz budżet? Masz już młynek?
Ja posiadam Gaggię classic i jestem zadowolony. Jeżeli chcesz się pobawić w robienie espresso to warto na nią zwrócić uwage.
Ma dosyć uniwersalną grupę E61, więc dopasujesz bez problemu jakieś dodatkowe elementy jak inne sitka czy prysznic.
Niektórzy jeszcze polecają trochę droższe Rancilio Silvia, ale nie mogę się wypowiadać na temat tego ekspresu.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maj 2020, 09:41:48 »
Zender co to za GC Z grupą E61? Piszesz przed wypiciem porannej kawy?
Paweł M 3000 to budżet na niezły sprzęt używany jeśli poszukasz cierpliwie.
Ewentualnie jakaś nowa Silvia,Lelit Ascaso i młynek gastro używany.
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2020, 09:46:02 wysłana przez mlopus »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maj 2020, 11:29:38 »
Nie rozpędzajcie się z tymi małymi ekspresami, mowa o kawach mlecznych a nie espresso.

A ten Oscar to akurat dobra propozycja w tym budżecie, tylko to bez dobrego młynka nie zadziała.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maj 2020, 18:41:49 »
Oscar to rzeczywiście bardzo dobra propozycja do kaw mlecznych. Nieprzypadkowo często jest rekomendowany tu na forum.

Żeby zestaw z Oscarem miał sens trzeba jak napisał @siewcu zaopatrzyć się w odpowiednio dobry młynek. Na nowy trzeba będzie wydać lekko licząc 2000 lub więcej złotych. Na pchlim targu jest kilka ciekawych młynków używanych, ostatnio moją uwagę zwrócił wystawiony tam Ceado e6p, Faema 20MD3000 i QUAMAR 20M80E.
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2020, 20:17:58 wysłana przez skansen »

Offline Paweł.M

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maj 2020, 18:53:04 »
Nie mam niestety młynka. Wiem że jest ważniejszy od ekspresu. Macie jakie

Offline Paweł.M

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Maj 2020, 18:54:06 »
Byłbym wdzięczny za jakies sugestie.

Offline Palermo

• Ekspres: Lelit Grace PL81T, Aeropress, Drip, Kawiarka
  • Młynek: Eureka Mignon, 1zepresso Q2
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Maj 2020, 20:46:14 »
Od siebie mogę polecić lelit grace. Też na początku miałem rozterke. Pierwszy jaki miałem był z lidla. Po ok. 2 latach użytkowania trafiłem na to forum i postanowiłem go zmienić. Jednak im wiecej zacząłem tutaj czytać to nie kupiłem ekspresu tylko młynek. Eureka Mignon. Nastepnie w zamiarach mialem kupić kolbę w ok. 1000 zł. Ale czytałem ogladałem różne filmiki i podjąłem decyzje o wspomnianym lelicie. Kolejności kupna jak i zakupów nie żałuje. Jestem amatorem i raczej ten zestaw starczy mi na lata. Oczyświscie jak się bedzie o to dbalo. Jeżeli chodzi o kawę to piję z mlekiem i może nie jest to ekspres przystosowany do tego jak nuova, to do moich potrzeb mi wystarcza. Grupa w tym ekspresie to 57 mm ale dla mnie to nie minus. Lubie pic dużą kawę i na plus jest to ze bez problemu można postawić duże kubki pod kolbą. Jeżeli bym mogł wiecej wydać to kupiłbym model victoria. Bardzo mi podobają się te ekspresy jeżeli chodzi o wygląd, ale to kwestia gustu. Inne jakie rozważałem kupic to Rancilio Silvia, lelit anna pl41tem, ascaso dream. Dobra rada. Im wiecej bedziesz czytał i oglądał tym wybór bedzie trudniejszy [emoji38]

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Maj 2020, 04:34:49 »
Ale... Ekspres może i fajny, ale bojler 250 ml będzie za mały do tego zastosowania.

Offline Zander0123

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Baratza Sette 270, Comandante NB
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Maj 2020, 09:29:05 »
Zender co to za GC Z grupą E61? Piszesz przed wypiciem porannej kawy?
Paweł M 3000 to budżet na niezły sprzęt używany jeśli poszukasz cierpliwie.
Ewentualnie jakaś nowa Silvia,Lelit Ascaso i młynek gastro używany.

Jeżeli się pomyliłem, to wybaczcie. Kolega musiał mnie wprowadzić w błąd w takim razie

Offline Palermo

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Maj 2020, 10:21:01 »

Ale... Ekspres może i fajny, ale bojler 250 ml będzie za mały do tego zastosowania.
No bojler mały, ale dlatego jest tańszy od swojego droższego odpowiednika Victori i kosztem grupy 58 mm

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 31 Maj 2020, 13:40:16 »
Tyle że ten bojler jest ZA mały. Espresso spokojnie da radę, z mlecznymi będzie problem. Jedną zrobi, ale dwie to już męczarnia i sporo czasu schodzi.

Offline Paweł.M

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Maj 2020, 21:09:21 »
Dziekuje za porady, faktycznie im więcej czytam tym mniej wiem, dlatego zadałem pytanie na forum... a coz cicho

Offline Paweł.M

« Odpowiedź #13 dnia: 31 Maj 2020, 21:10:11 »
A co z głosnoscią tych ekspresów?

Offline Palermo

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Czerwiec 2020, 10:08:17 »
A co z głosnoscią tych ekspresów?

Jeżeli chodzi o głośność to ja się nie wypowiem bo nie mam porównania do innych ekspresów.  Jeżeli chodzi o głośność to bym bardziej skupił się na młynkach

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi