Autor Wątek: Herbata  (Przeczytany 209968 razy)

Offline dylsien

Odp: Herbata
« Odpowiedź #285 dnia: 14 Kwiecień 2015, 11:24:54 »
Mi ostatnio bardzo posmakowała herbata miętowa La Via Del Te Marrakech Mint. Ma bardzo ciekawy smak i pakowana jest w duże puszki, co mi osobiście odpowiada.

@Spinacz - Usunąłem link do sklepu, jeśli pragniesz reklamować swoje produkty zapraszam do zapoznania się z Regulaminem. To nic nie kosztuje a można robić uczciwie.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2015, 11:35:48 wysłana przez Spinacz »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #286 dnia: 14 Kwiecień 2015, 11:33:42 »
Znowu?! :sciana:

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #287 dnia: 13 Maj 2015, 15:44:35 »
Wszedłem ostatnio na Florianskiej do Czarki. Miałem sobie kupić jedna nie drogą herbatkę. I... wyszło jak wyszło :)

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #288 dnia: 13 Maj 2015, 16:48:22 »
dobre te cuda ?

« Odpowiedź #289 dnia: 14 Maj 2015, 15:31:38 »
Dobre to malo powiedziane.
Przy Lung Ching'u nie będę obiektywny, bo kocham ten gatunek. Herbatka z tegorocznego zbioru. Pyszna, aromatyczna i wyjątkowo świeża w aromacie przy pierwszym parzeniu, które jest po prostu nie ziemskie.
Darjeeling tez swieżutki - zbiór z tej wiosny. Dość warzywny jak na Darjeelinga, ale bardzo smaczny.
Yunnan taki jakiego uwielbiam - bardzo słodki, taki miodowy i niesamowicie aromatyczny. Składa się głównie z tipsów.
Da Hong Pao zostawiam sobie na Gong Fu Cha, ale jak zrobię to cos tam napisze.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #290 dnia: 14 Maj 2015, 19:14:49 »
Od 4 miesięcy zmagam się z taką herbatą http://www.ebay.com/itm/2011-Yunnan-LaoTongZhi-Lao-Tong-Zhi-Puer-Puer-Tea-puerh-Ripe-Cooked-Brick-250g-/330729258777?ssPageName=ADME:L:OC:PL:3160
Zupełnie mi nie podchodzi, a jeszcze prawie 150g zostało. Cóż, puerh to nie dla mnie. Chyba muszę amatora takiej herbaty znaleźć, bo na samą myśl, że jeszcze tyle zostało mnie skręca. Pomimo, że można ją zaparzać wielokrotnie, nigdy nie byłem w stanie więcej niż dwa kubki wypić.

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #291 dnia: 14 Maj 2015, 21:10:57 »
Puerh które dotychczas próbowałem zbytnio "przyziemnymi smakami" emanowały  ;)
ale sam po sobie widzę, że w miarę picia Darjeeling FTGFOP1 zaczynam ją akceptować, ba! przez pierwszy okres była zbyt mocna (pomimo lekkiego koloru), aktualnie zaczynam przedłużać zaparzanie aby więcej poczuć. Zaczyna mi jej brakować w weekendy (w domu mam inne ziela) co jeszcze dwa miesiące temu uznałbym za koszmar  :taktak:

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #292 dnia: 14 Maj 2015, 22:34:34 »
Dajcie znać jak Darjeeling  w Lidlu pojawi się :)

« Odpowiedź #293 dnia: 14 Maj 2015, 22:42:00 »
Darjeling z Lidla toż to profanacja :-O

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #294 dnia: 15 Maj 2015, 06:11:06 »
gromog słabo pomogę, sporadycznie bywam - nic ciekawego dla mnie tam nie ma.
Może dlatego, że mój D. jest z eherbaty  kawka (choć poprzedni, z SIKKIM był podobny w smaku).

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #295 dnia: 15 Maj 2015, 06:45:03 »
Mam zapytkę.
Kiedyś kupowało się taką herbatę jaką akurat rzucili. Później zrobił się wybór, weszły zachodnie koncerny. Był okres, że pijałem tylko granulowaną - w akademiku parzyliśmy ją w ekspresie przelewowym i cały dzień stał dzbanek (jak kawa w amerykańskim  barze) na płycie. No i o ile pamiętam ta herbata zawsze miała jakiś smak. Teraz jak nie wrzucę cytryny to nie da się wypić. Zabarwiona woda bez smaku. Wiem, że Lipton czy Dilmah to coś jak cipo i jakobz w kawie ale ostatnio coś się zmieniło - produkt czy percepcja?
Trochę się obawiam konsekwencji finansowych ale o to też zapytam: co byście polecili na początek? Zwykła herbata, nie aromatyzowana, raczej czarna, dostępna na zadupiu.
To jak, pomożecie?

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #296 dnia: 15 Maj 2015, 07:05:09 »
Zapewne zmiany nastąpiły w obu zakresach - produkt i percepcja. Niedawno piłem saszetkowego L. (przywieziony z GB) i nie był zły (w porównaniu do tego co jest u nas)
Zapewne na początku prawie wszystko co ma dłuższe liście, złote czubki itp i nie jest z saszetki będzie zdecydowanie lepsze niż pył herbaciany i często aromatyzowany smakiem "herbaty naturalnej czarnej".
Zamów kilka różnych po 50g w internetowym i zobaczysz czy to jest to i w którym kierunku masz ochotę podążyć. Mnie jako jedna z pierwszych zachwyciła Kenya Milima GFOP choć wszędzie jest info, że żaden cud i że mocna smakowo.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #297 dnia: 15 Maj 2015, 07:09:37 »
No cóż, dawniej torebka ważyła 2g, teraz co najwyżej 1.5g. Herbata z "zachodu" (lipton, tetley) i nasza to niestety dwa różne produkty.

U mnie Małżonka jest herbaciana, ja pijam z marketu produkty "Oskara" - przynajmniej mają jakiś smak, łatwo dostępne i cena niska - ale zwykle u mnie to tylko popychacz do śniadania ;)
Kilka sklepów było tu już polecanych - my najczęściej kupujemy na eherbata lub czajownia.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #298 dnia: 15 Maj 2015, 08:00:17 »
Mam zapytkę.
Kiedyś kupowało się taką herbatę jaką akurat rzucili. Później zrobił się wybór, weszły zachodnie koncerny. Był okres, że pijałem tylko granulowaną - w akademiku parzyliśmy ją w ekspresie przelewowym i cały dzień stał dzbanek (jak kawa w amerykańskim  barze) na płycie. No i o ile pamiętam ta herbata zawsze miała jakiś smak. Teraz jak nie wrzucę cytryny to nie da się wypić. Zabarwiona woda bez smaku. Wiem, że Lipton czy Dilmah to coś jak cipo i jakobz w kawie ale ostatnio coś się zmieniło - produkt czy percepcja?
Trochę się obawiam konsekwencji finansowych ale o to też zapytam: co byście polecili na początek? Zwykła herbata, nie aromatyzowana, raczej czarna, dostępna na zadupiu.
To jak, pomożecie?

Innej raczej w domu nie znajdę od wielu lat

http://allegro.pl/turecka-herbata-czarna-lisciasta-caykur-rize-1kg-i5346460452.html

prócz jakiejś na kaszel ;-).

Ona się broni.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #299 dnia: 15 Maj 2015, 10:55:03 »
Czyli dobrze zrobiłem jako laik biorąc herbaty z eherbat ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi