Autor Wątek: Młynek a kawy mleczne  (Przeczytany 3867 razy)

Offline Czarny_II Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Alto Air, Kalita, Phin
  • Młynek: Comandante C40 Mk3
Odp: Młynek a kawy mleczne
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Kwiecień 2020, 17:37:46 »
Na problem z piana najlepiej mieć 2 dzbanki i odlać z jednego do drugiego czesc piany, a potem dolać po zrobieniu pierwszej kawy.

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Kwiecień 2020, 17:45:17 »
Dokladnie. To sie fachowo nazywa "milk splitting" i wymagane sa dwa dzbanki.
Dzieki temu mozesz podzielic piane po rowno na dwie filizanki.
Widac to tu od 1:30:

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Kwiecień 2020, 19:33:27 »
Myślę, że nie musiał byś zadawać pytania czy zmiana takiego ekspresu jak twój na bardziej zaawansowany, z PID i wodotryskami da ci coś więcej, gdyby rzeczywiście była Ci ona potrzebna. Ja też zadaję sobie to pytanie i znam na nie odpowiedź. Kwestia rozłożenia wagi między chęć gonienia króliczka i pieniądze, które warto na to wydać.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Kwiecień 2020, 21:18:53 »
Myślę, że nie musiał byś zadawać pytania czy zmiana takiego ekspresu jak twój na bardziej zaawansowany, z PID i wodotryskami da ci coś więcej, gdyby rzeczywiście była Ci ona potrzebna. Ja też zadaję sobie to pytanie i znam na nie odpowiedź. Kwestia rozłożenia wagi między chęć gonienia króliczka i pieniądze, które warto na to wydać.
Trafione w punkt ... Chyba za dużo się na oglądałem nowości i się zachciało żeby co nieco poprawić,  ale muszę się skupić na szczegółach i zapewne będą lepsze efekty :))zmienię jak się zepsuje heh ;) aczkolwiek ascaso u Janusza na grubym serwisie :)

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Kwiecień 2020, 01:21:04 »
Młynek ma Ci zmielić porządnie. I tyle, moim zdaniem. Bo jak mieli porządnie, to sobie możesz dopasować espresso do oczekiwań, a potem lać biały płyn (błueeee...) do woli.
Oceń, czy tak jest z tym Twoim młynkiem.
Ja mam ceado, o którym piszesz na początku i mogę powiedzieć tyle, że mam to, co było potrzeba. Mogę dzięki niemu zmielić, jak potrzebuję. Jak ustawię, to do końca zapasu kawy "jadę" na tym ustawieniu. Na możliwości mojego ekspresu jest ten młynek chyba nawet więcej niż wystarczający.
Młynek dostarcza Ci półprodukt, produkt wykonujesz sam ekspresem, dlatego oceń, jak wyżej. Jeśli nie dostarcza Ci półproduktu wg zapotrzebowania, zmień na lepszy. Bo to jest tak jak z Twoim dostawcą, jak nie spełnia wymagań, zmieniasz na lepszego.
A kasa do wydania? Owszem, to jest parę groszy. Ale zawsze trzeba myśleć kategoriami leasingu: stosunek jakości i czasu użytkowania do ceny.
Słowem, nie kupuj, jak nie musisz, jak musisz, kup, aby Ci dobrze służył długi czas. Młynek to nie zawieszka do smartfona, nie musi być modny, ani najnowszy wzór.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Kwiecień 2020, 09:37:06 »
a potem lać biały płyn (błueeee...) do woli.
Krytykuje gość, ktory używa cukru...
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Kwiecień 2020, 10:32:21 »
Hahaha nooo o tym samym se pomyślałem, ale nie chciałem wyjść na czepialskiego ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi