Autor Wątek: Ekspres automatyczny do domu z kawami mlecznymi do 4000 zł  (Przeczytany 10532 razy)

Offline Atanerw

Odp: Ekspres automatyczny do domu z kawami mlecznymi do 4000 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Październik 2021, 21:59:44 »
Akurat w mojej Jurze też jest to "chude wiaderko", da się z tym żyć ;D Pewnie gdyby Jura mieściła się w budżecie nie było by kompletnie tego pytania, niestety przy możliwości kaw mlecznych - a na takie też są chętni to koszt 4K i dużo w górę. Na chwilę obecną to już za duży budżet na ekspres. 
Dzięki za opinię o Nivonie, właśnie gdzieś przewijały się informacje o zbyt grubym zmieleniu... w takim razie zerknę jeszcze na te firmy.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Październik 2021, 23:07:04 »
Akurat w mojej Jurze też jest to "chude wiaderko"

Racja, potem sobie uświadomiłem  :mhh:
Kolega ma, ale sobie chwali, bo ma fioła na punkcie filtracji i to wyjmowanie mu pasuje. Zwłaszcza, ze kuchnie (biurową) urządził tak, żeby ekspres miał stosunkowo blisko do kranu.
Jeżeli masz ograniczenia budżetowe, to popatrz raczej na Delonghi. Saeco to raczej "klimaty" cenowe Jury.

Offline kathumax

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Październik 2021, 20:59:03 »
Nie napisałeś na czym ci zależy, ale w budżecie do 4k wybrałbym albo Nivonę 820/825, Melittę TS Smart albo Miele 5410/5510. DeLonghi bym odpuścił ze względu na system mleczny (trudniej utrzymać w czystości niż prosty wężyk), Saeco 75xx/76xx też są ok.
BTW, Nivona 790 to tegoroczny model, w Polsce w sprzedaży bodajże 2-3 msc, ciężko było pić z niej kawę rok  temu...
Informacja kontekstowa od moderatora:
Kathuamax nie przedstawił nigdy dowodów na wyższość ceramicznych żaren względem stalowych, w popularnych urządzeniach automatycznych do zaparzania kawy. Jest to jego prywatna opinia.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Październik 2021, 00:55:39 »
DeLonghi bym odpuścił ze względu na system mleczny (trudniej utrzymać w czystości niż prosty wężyk)

Dyskusyjna teza. Tak jak "rurki", wkładane do pojemnika na mleko, tak zbiornik można płukać wodą i to znakomicie działa. Sam zbiornik można myć w zmywarce (choć nie ma takiej potrzeby, nie jest trudny w obróbce ręcznej). Poza tym Delonghi ma w ofercie "odmleczacz", który co jakiś można zastosować.
Nie wspominając o wygodzie użytkowania domowego (zbiornik "wypinasz" i wkładasz do lodówki, podczas gdy "zwykły" wężyk trzeba opłukiwać - w warunkach domowych to strata czasu).

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Październik 2021, 10:05:40 »
Od niedawna mam Delonghi, wprawdzie rzadko korzystam z systemu spieniania,  ponieważ mam też kolbę,  w której spieniania wychodzi lepiej i nie tylko szybciej, ale łatwiej mogę po tym umyć dyszę.
Czyszczenie w Delonghi jest banalnie proste,  po tym jak system przeczyści raz na 3 czy 4 dni wystarczy rozebrać górę pojemnika i opłukać z pokrętłem pod wodą.

Offline Matey

• Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, Hario V60-02
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 MK3
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Grudzień 2021, 22:44:53 »
Mój krótki research pozwolił mi wytypować 2 opcje: Saeco Xelsis 7580 i DeLonghi ECAM 550.65 - oba w cenie ok. 3400 zł. Który waszym zdaniem jest lepszym wyborem?

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Grudzień 2021, 16:45:08 »
To dwie zupełnie inne konstrukcje zwłaszcza jeśli chodzi o zaparzacz.
Saeco wymaga smarowania plastikowych prowadnic, co można ogarnąć, ale jest dość upierdliwe. Miałem przez kilkanaście lat 2 saeco, dlatego wiem co mówię.
Zaparzacz delonghi wystarczy opłukać pod wodą. W jednym i drugim raz na jakiś czas trzeba wymienić oringi gumowe i w przypadku delonghi środek zaparzacza nasmarować,  ale można to ogarnąć samemu.
Różnica jest również w młynkach,  chociaż ja nie mam uprzedzeń do ceramicznych.
Nie wiem jakie kawy pijesz,  jeśli mleczne to nie ma sensu płacić 3400, bo są dobre automatu w przedziale 2400-2700 jak delonghi dinamica,  dinamica plus czy esam 420.80TB,  460.80.

Offline Matey

• Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, Hario V60-02
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 MK3
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Grudzień 2021, 11:45:08 »
Dziękuję, sprawdzę te egzemplarze, o których pisałeś! Ekspres na prezent i głównie pod mleczne, ja jestem fanem kolby ;)

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #23 dnia: 15 Grudzień 2021, 15:10:49 »
@Matey
Jak mleczne to bierz delonghi,  który ma jeden  lepszych systemów,  a konserwacja banalnie prosta.

Offline kathumax

« Odpowiedź #24 dnia: 16 Grudzień 2021, 01:34:12 »
Konserwacja pojemnika nigdy nie będzie prostsza niż cappuccinatore, bo to i rurka i pojemnik, więc po prostu więcej niż sama rurka.
Zatem jak ktoś patrzy pod tym kątem - Delonghi jest średnim wyborem.

A jeżeli kolega chce Saeco (dobre ekspresy swoją drogą), to obecnie w którejś z sieci jest promocja na Xelsis 7683 za 3,5k pln - w tej cenie to świetny wybór.
Smarowanie bloku to w sumie dość podobny problem, co dbanie o karafkę, tylko że robi się to raz na 2-3 miesiące, a nie 2-3 razy w tygodniu.
Informacja kontekstowa od moderatora:
Kathuamax nie przedstawił nigdy dowodów na wyższość ceramicznych żaren względem stalowych, w popularnych urządzeniach automatycznych do zaparzania kawy. Jest to jego prywatna opinia.

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #25 dnia: 16 Grudzień 2021, 09:35:17 »
Tutaj film jak wygląda czyszczenie
Każdy automat ma Plusy i minusy, a rurka też wymaga czyszczenia, bo to mleko.
Widziałem jak wygląda mleko z rurki i systemu delonghi,  dlatego pisałem,  że system delonghi jest jednym z lepszych.
Jeśli chodzi o smarowanie to fakt nie jest to trudne,  lecz w przypadku tych bloków w saeco to kawa po jakimś czasie zalega w prowadnicach i samo smarowanie nie wystarczy. Trzeba całość rozkręcić i dokładnie wyczyścić te prowadnice i miejsca,  w których kawy jest sporo w postaci gęstej papki,  a dostęp do tych miejsc beż rozebrania nie jest możliwy.
Wybierając automat trzeba mieć tego świadomość. Później można czytać negatywne opinie ludzi, że zła kawa lub awaryjny osób,  które nic nie robią jedynie płuczą i to raz na miesiąc lub rzadziej.

Offline matyspio

• Ekspres: Jura E8 (EB) White Piano
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Grudzień 2021, 18:23:40 »
Przed Jurą miałem Saeco z pojemnikiem na mleko, ja tam nie chcę już do tego wracać ...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi