Witam
Chciałbym kupić ekspres taki aby potem nie żałować , że nie dodałem np.1000 zł , i z tego powodu czegoś TAM brakuje o czym wcześniej nie wiedziałem.
Może moje opinie nie będą się podobać , ale trudno
pawel890: Z ciekawości, dlaczego zdecydowałeś się na HX a nie DB?
na nic się nie zdecydowałem.
Skansen: Pytanie na ile ważna jest dla Ciebie możliwość profilowania ciśnienia, które oferuje Bianca. Nie każdemu odpowiada wygląd Bianki, a to przy takiej cenie sprzętu nie jest bez znaczenia.
A dla Ciebie na ile jest ważna ?. Czy mógłbyś od razu opisać zadany watek.
Wg. mnie nie wiem na ile jest ważna dopóki się nie dowiem jak to wpływa na zaparzanie kawy.
Czarny_II – no super, przynajmniej zaczynamy coś analizować
Przeanalizujmy znaczące dane ekspresu.
Omińmy takie rzeczy jak: waga, napięcie, wtyczka izraelska, pojemność zbiornika na wodę (wg uznania), wymiary (opcja indywidualna), grupę e-61 (wszystkie mają taką samą), pompa rotacyjna (tylko taka opcja), zabezpieczenia (tu bez łaski), podłączenie do wodociągu, dwa manometry – gdy wybierzemy te główniejsze poniższe to wówczas można je rozważyć .
Mniej ważne parametry ( a może mi się tylko wydaje ) to:
1. Pojemność grupy kawowej i pary wodnej ( nie wiem czy tak małe rozbieżności w pojemności bojlera maja jakiś wpływ. Zwykle robię na raz 2-4 kaw. Jeżeli goście chcą natychmiast – robię im w dowolnej ilości „zalewajkę”
2. PID – dobrze jak jest, ale nie jestem zwolennikiem zbyt dużej elektroniki
3. Termiczne izolowanie bojlera ( Ok - bardziej praktycznie w kawiarni, aby woda zawsze była gotowa)
Przeanalizujmy więc te najważniejsze:
1. 1-bojlerowiec
2. Duo bojler
3. HX
4. Odłączenie bojlera serwisowego za pomocą wyłącznika – ciekawe (myślę, że ma to sens w przypadku robienia tylko espresso, wówczas nie grzejemy wody w zbiorniku serwisowym).
5. Elektryczne podgrzewanie grupy kawowej – ciekawe
6. Pokrętła czy dźwignia – bardzo ciekawe ( chyba wolałbym dzwignię, nie wiem jak to się ma w praktyce i jakie jest rozwiązanie techniczne zaworu) )
Poza marginesem wątku.
Prawidłowa preinfuzja przebiega tylko w ekspresach podłączonych do sieci wodociągowej. Dlaczego Mądrzy nie zrobili np. dodatkowej pompki włączającej się na te 5s przed włączeniem pompy głównej? (pozycja środkowa wyłącznika grupy e61 ). Czy cena ekspresu jest jeszcze mała ? Czyżby chodziło wymuszenie zakupu filtrów ? Ekspresy „domowe” z przyłączem wodociągowym. To tak jakby kuchenka turystyczna z napięciem 3-fazowym.
Bardzo proszę nie odpowiadać na ten wątek, ale im więcej czytam to wk…. mnie to, ze expres domowy „przenośny” POWINIEN mieć sztywną instalację wodociągową.