Autor Wątek: Pomoc w zakupie ekspresu  (Przeczytany 21663 razy)

pawel890

• Gość
Odp: Pomoc w zakupie ekspresu
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Kwiecień 2020, 20:43:45 »
@mikolajcz Z ciekawości, dlaczego zdecydowałeś się na HX a nie DB?

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Kwiecień 2020, 22:16:05 »
również Synchronika jest "składana" w słonecznej Italii a jedynie marka jest niemiecka

W sumie to nawet i marka nie niemiecka, a tylko właścicielstwo:-)

Offline rapoh

« Odpowiedź #47 dnia: 20 Kwiecień 2020, 22:17:49 »
@mikolajcz Z ciekawości, dlaczego zdecydowałeś się na HX a nie DB?

ECM Synchronika ma chyba właśnie DB
Zdaje się, że mikołajczowi wsio ryba

Offline Czarny_II Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Alto Air, Kalita, Phin
  • Młynek: Comandante C40 Mk3
Pomoc w zakupie ekspresu
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Kwiecień 2020, 00:19:48 »
Tak, Synchronica to DB. Sam na nią choruję bo mi się bardzo podoba. Pid w kolorze srebrnym pięknie sie wtapia w cała konstrukcje. Do tego joysticki zamiast pokręteł, możliwość wybrania dodatków w drewnie oraz flow control. Chociaż nadal sie głowie czy dopłata 2000 względem Techniki jest tego warta.

Jak już o jednym sie wypowiedziałem to dodam moje przemyślenia o reszcie:

Rocket - nie podoba mi sie pomysł z pidem na kablu, rozumiem że chcieli zachować klasyczny styl, ale w Ecm zostawili go na froncie, a jednak nie rzuca sie w oczy.

Bezzera - tu znów boli mnie ten ekran (pomyliłem z DUO top i Matrixem) :) No i fakt, że to HX w gronie DB.

Izzo - nie mam zdania, nie interesowałem sie nim bo był droższy od reszty.

Jak widać w moim przypadku sprowadziło sie to do różnic wizualnych, ale jak wcześniej wspomniano, większość podzespołów jest taka sama i różnice oprócz wyglądu to wielkość boilerów i rozplanowania podzespołów w srodku.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2020, 00:36:58 wysłana przez Czarny_II »

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Kwiecień 2020, 09:10:07 »
W tym budżecie jeszcze łapie się: Profitec PRO 600/700 Dual Boiler
Dla mnie faworyt jeśli chodzi o funkcjonalności i design

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Kwiecień 2020, 09:12:48 »
Jak widać w moim przypadku sprowadziło sie to do różnic wizualnych, ale jak wcześniej wspomniano, większość podzespołów jest taka sama i różnice oprócz wyglądu to wielkość boilerów i rozplanowania podzespołów w srodku.

Z tymi podzespołami, to może być różnie. Presostat może być za 50 zł, może też być za 250 zł.

Offline mikolajcz Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso STEEL UNO PID
  • Młynek: Fiorenzato F64 evo, Ascaso i-1 steel
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Kwiecień 2020, 12:41:54 »
Witam
Chciałbym kupić ekspres taki aby potem nie żałować , że nie dodałem np.1000 zł , i z tego powodu czegoś TAM brakuje o czym wcześniej nie wiedziałem.
Może moje opinie nie będą się podobać , ale trudno
Cytuj (zaznaczone)
pawel890: Z ciekawości, dlaczego zdecydowałeś się na HX a nie DB?
na nic się nie zdecydowałem.

Cytuj (zaznaczone)
Skansen: Pytanie na ile ważna jest dla Ciebie możliwość profilowania ciśnienia, które oferuje Bianca. Nie każdemu odpowiada wygląd Bianki, a to przy takiej cenie sprzętu nie jest bez znaczenia.
A dla Ciebie na ile jest ważna ?. Czy mógłbyś od razu opisać zadany watek.
Wg. mnie nie wiem na ile jest ważna dopóki się nie dowiem jak to wpływa na zaparzanie kawy.

Czarny_II – no super, przynajmniej zaczynamy coś analizować

Przeanalizujmy znaczące dane ekspresu.
Omińmy takie rzeczy jak: waga, napięcie, wtyczka izraelska,  pojemność zbiornika na wodę  (wg uznania), wymiary (opcja indywidualna), grupę e-61 (wszystkie mają taką samą), pompa rotacyjna (tylko taka opcja), zabezpieczenia (tu bez łaski), podłączenie do wodociągu, dwa manometry – gdy wybierzemy te główniejsze poniższe to wówczas można je rozważyć .
Mniej ważne parametry ( a może mi się tylko wydaje ) to:
1.   Pojemność grupy kawowej i pary wodnej ( nie wiem czy tak małe rozbieżności w pojemności bojlera maja jakiś wpływ. Zwykle robię na raz 2-4 kaw. Jeżeli goście chcą natychmiast – robię im  w dowolnej ilości „zalewajkę”
2.   PID – dobrze jak jest, ale nie jestem zwolennikiem zbyt dużej elektroniki
3.   Termiczne izolowanie bojlera ( Ok -  bardziej praktycznie w kawiarni, aby woda zawsze była gotowa)
Przeanalizujmy więc te najważniejsze:
1.   1-bojlerowiec
2.   Duo bojler
3.   HX
4.   Odłączenie bojlera serwisowego za pomocą wyłącznika – ciekawe (myślę, że ma to sens w przypadku robienia tylko espresso, wówczas nie grzejemy wody w zbiorniku serwisowym).
5.   Elektryczne podgrzewanie grupy kawowej – ciekawe
6.   Pokrętła czy dźwignia – bardzo ciekawe ( chyba wolałbym dzwignię, nie wiem jak to się ma w praktyce i jakie jest rozwiązanie techniczne zaworu) )

Poza marginesem wątku.
Prawidłowa preinfuzja przebiega tylko w ekspresach podłączonych do sieci wodociągowej. Dlaczego Mądrzy nie zrobili np. dodatkowej pompki  włączającej się na te 5s przed włączeniem pompy głównej? (pozycja środkowa wyłącznika grupy e61 ). Czy cena ekspresu jest jeszcze mała ? Czyżby chodziło wymuszenie zakupu filtrów ? Ekspresy „domowe” z przyłączem wodociągowym. To tak jakby kuchenka turystyczna z napięciem 3-fazowym.
Bardzo proszę nie odpowiadać na ten wątek, ale im więcej czytam to wk…. mnie to, ze expres domowy „przenośny”  POWINIEN mieć sztywną instalację wodociągową.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Kwiecień 2020, 12:52:51 »
Dlaczego Mądrzy nie zrobili np. dodatkowej pompki  włączającej się na te 5s przed włączeniem pompy głównej

Zrobili:
https://londiniumespresso.com/store/londinium-r

To samo możesz uzyskać w Bianca, którą z jakiegoś powodu odrzucasz, przeczytaj o niej tu (https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6083.msg199805#msg199805  i tu: https://coffeeequipmentreviews.wordpress.com/2018/07/17/lelit-bianca/ i tu: http://popularcoffee.pl/lelit-bianca-ekspres-test/), świetny ekspres, świetnie opisanyt i przetestowany, gdybym wybierał z tych 5 dla siebie, brałbym Biancę.

« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2020, 12:57:57 wysłana przez pj.w »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Kwiecień 2020, 13:12:17 »
Prawidłowa preinfuzja przebiega tylko w ekspresach podłączonych do sieci wodociągowej.
Nie podzielam tej opinii. W sieci wodociągowej ciśnienie nie zawsze jest stałe, więc tracimy na powtarzalności.

Dlaczego Mądrzy nie zrobili np. dodatkowej pompki  włączającej się na te 5s przed włączeniem pompy głównej
Zrobili:
https://londiniumespresso.com/store/londinium-r

W Londinium jest dodatkowa pompka do preinfuzji?

W Biance pompa realizuje preinfuzję poprzez włączenie na krótki, zaprogramowany czas a następnie przerywa pracę na zadany czas. Podobnie rozwiązano to po ostatnich zmianach w LM LM. Co ciekawe, nawet po podpięciu do wodociągów preinfuzja jest realizowana w ten sam sposób, czyli przez załączanie i odłączanie pompy.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Kwiecień 2020, 13:22:43 »
Jest, mała pompka rota w modelu R. Dokładnie ta: (https://londiniumespresso.com/store/parts?product_id=269 - dobra nie jest taka mała, zwykła;))
W pozostałych nie potrzeba bo są podłączane do sieci wodociągowej.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2020, 13:29:15 wysłana przez pj.w »

Offline rapoh

« Odpowiedź #55 dnia: 21 Kwiecień 2020, 13:29:30 »
to wk…. mnie to, ze expres domowy „przenośny”  POWINIEN mieć sztywną instalację wodociągową.

Bo tak to teraz jest. Projektujesz kuchnię i musisz wiedzieć nie tylko, gdzie będzie stał mikser, ale nawet jaki. Mnóstwo urządzeń ma rachityczną trwałość, ale jak chcesz zmienić coś wbudowanego, nabudowanego lub zabudowanego okazuje się, że kuchnia cała do wymiany.
Pocieszam się tym, że moją Carolę mogę unieść/przechylić nieco jedną ręką, żeby drugą przetrzeć blat pod nóżkami.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 21 Kwiecień 2020, 14:14:30 »
Jest, mała pompka rota w modelu R. Dokładnie ta: (https://londiniumespresso.com/store/parts?product_id=269 - dobra nie jest taka mała, zwykła;)

Ciekawe rozwiązanie, nie wiedziałem o nim. Dziękuję za opisanie  :ok:

Zabawne, że niektórzy producenci ekspresów (nie tylko Londinium) "zatrzymali się" na 220V. Nie ma to większego znaczenia dla pracy urządzenia, ale czasami można by zaktualizować katalogi :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Kwiecień 2020, 14:28:35 »
"zatrzymali się" na 220V.
Te 220V tylko w opisie pompy, w przypadku wyboru ekspresu wybierasz 120V lub 240V. (1400W/2400W).

skansen

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 21 Kwiecień 2020, 14:33:57 »
Muszę sobie w takim razie kupić Londinium :) Mieszkam blisko transformatora i mam przeważnie 240V lub nawet więcej :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Kwiecień 2020, 14:40:08 »
Polecam, warto też przetestować smak kawy przy 220V vs 240V ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi