Autor Wątek: Wlaczanie na stale vs czasowe ekspresu  (Przeczytany 41747 razy)

skansen

• Gość
Odp: Wlaczanie na stale vs czasowe ekspresu
« Odpowiedź #60 dnia: 02 Listopad 2022, 09:24:14 »
Widzę tu dwa aspekty.
1. Przy przerwie dłuższej niż te 4 godziny nikt chyba nie ma wątpliwości, że wyłączając ekspres zużyjemy mniej prądu. To wynika wprost z pomiarów.
2. Natomiast przy przerwach krótszych niż 4 godziny obstawiam, że "wyjdziemy na zero".
Przykładowo: po dwóch godzinach ekspres będzie wystudzony "do połowy" i na jego ponowne rozgrzanie zużyjemy połowę prądu potrzebnego na jego rozgrzanie od zera...

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Listopad 2022, 09:45:18 »
Nie mam pewności ale zdaje mi się, że dwie kawy zrobione w odstępie kilku godzin, 6-7h, to było mniej więcej takie samo zużycie. Ekspres odpalony o 06:30 i zużył 0,51KWh, cały dzień pracy do 16:00 wychodzi ok 1,2 KWh. Tyle tylko ze ja wygrzewam minimum 30 minut ale grzałka dużo szybciej jest odłączona i tylko uzupełnia ciśnienie.
Czyli podsumowując praktycznie połowa dziennego zużycia to pierwsze rozgrzanie.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2022, 09:53:28 wysłana przez mlopus »

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #62 dnia: 02 Listopad 2022, 10:38:51 »
Ale mówicie tak ogólnie czy jakiś rodzaj ekspresu macie na myśli ? Bo myślę że jest spora różnica jeżeli weźmiemy do porównania ekspres z termoblokiem a bojlerem- nie mówiąc już o jakiś gastro z bojlerem jak parowóz.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #63 dnia: 02 Listopad 2022, 11:02:06 »
Ja mówię o HX, 1500 mocy, bojler 2l, więc bardzo mały gastro parowóz ;-)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #64 dnia: 02 Listopad 2022, 11:07:54 »
Moze być jak pisze skansen. Z moim HX jest podobnie i zawsze pierwsza godzina jest najgorsza. Jeśli do średniej chcemy brać godzinę 'postoju' to najlepiej drugą. Zakładam że zużycie w pierwszej godzinie, z uruchomieniem od 0, będzie ze 3 razy większe niż w kolejnych godzinach stania bezczynnego.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2022, 11:21:03 wysłana przez kafcio »

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Listopad 2022, 11:11:10 »
U mnie w DB podobnie, pierwsze grzanie 400-500W, przy czasie pracy 30-45 min.
Ekspres pracuje w trybie 3 włączenia i 3 wyłączenia dziennie, średni sumaryczny pobór energii to 1000W, czyli pozostałe dwa cykle pracy również 500W. Te 3 cykle pracy na przestrzeni 9-10 godzin.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Listopad 2022, 11:14:25 »
Ekspres pracuje w trybie 3 włączenia i 3 wyłączenia dziennie, średni sumaryczny pobór energii to 1000W, czyli pozostałe dwa cykle pracy również 500W. Te 3 cykle pracy na przestrzeni 9-10 godzin.
Ile czasu trwają te okresy? Bo sama moc bez czasu niewiele nam mówi ;) 

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #67 dnia: 02 Listopad 2022, 11:21:16 »
No przecież napisałem 30-45 min w cyklu, ze wskazaniem na 45 bo tak mam ustawioną wtyczkę, a rzadko wcześniej ją wyłączam.
A może czas zacząć oszczędzać jeszcze bardziej.....

skansen

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Listopad 2022, 11:25:54 »
Zrozumiałem, że pisałeś o pierwszym cyklu tylko :) Lepiej by było podać dane w kWh, łatwiej by je było porównać...

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Listopad 2022, 11:35:24 »
Zapewne miało być w Wh, czyli rozumiem pierwsze grzanie 45min 0,5kWh i później dwa x 45min co ~3h po około 0,25kWh, w sumie cały dzień 1kWh. Czyli przez ~3h się nie wychładza zbyt mocno...

Tak na chłopski rozum z przerwami powinien zawsze mniej brać, bo niższa średnia temperatura, co wpływa na ucieczkę ciepła, a dogrzewanie raczej nie ma jak zwiększyć tej emisji (chyba, że jakiś patent typu podniesienie temp. na jakiś czas, żeby się szybciej grupa rozgrzała ???)

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #70 dnia: 02 Listopad 2022, 11:43:02 »
No tak naturalnie w kWh, wiec 1 kWh
Naturalnie ważna jest też temperatura otoczenia latem i zimą. Później podam temperatury bojlerów po 3h, dziś sprawdzę na wyświetlaczu przy kolejnym włączeniu...
Do dogrzewania jest tryb Eco ekspresu, też dobra opcja. 3 cykle pracy dadzą interwały czasowe co 4, a nie 3h

« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2022, 11:46:39 wysłana przez fill »

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #71 dnia: 02 Listopad 2022, 12:12:56 »
Cały czas rozmawiamy tu o koszcie ok 30 pln/mc, dla taryfy domowej, wiem że w skali roku to już 360 pln ale to nadal niewielki koszt miesięczny na poziomie paczki kawy. Jeżeli na rok mamy 360 pln energia - 14,4KWh, woda to prawie pomijalne 2-3 pln za 129l, ziarno minimum 1860 pln za 18 kg, to dla wypitych u mnie w domu ok 1440 kaw daje mi to koszt 1,31 pln za espresso. Dla dwa razy droższych ziaren 2,83 pln Więc idę teraz zrobić sobie małą bydgoską i wyłączę ekspres ;-) 

Po godzinie temperatura grupy spada u mnie o 30 stopni więc całkiem dużo.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2022, 13:23:04 wysłana przez mlopus »

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #72 dnia: 02 Listopad 2022, 15:46:32 »
U mnie po 4 godzinach przerwy na wyświetlaczu pokazuje takie temperatury. Dzisiejsze zużycie w normie - 0.97 kWh, w trzech cyklach pracy po 45 min. Temperatury docelowe na bojlerze kawowym i pary to  93 i 123 stopnie.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Listopad 2022, 17:02:42 »
Cały czas rozmawiamy tu o koszcie ok 30 pln/mc, dla taryfy domowej, wiem że w skali roku to już 360 pln ale to nadal niewielki koszt miesięczny na poziomie paczki kawy.
A liczyłeś jak to wyjdzie w przyszłym roku po stawkach gdy nie mieścisz się w limicie ?

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Listopad 2022, 17:13:15 »
Np. porównanie zużycia nagrzanego przez 3-4h z ilością energii na podgrzanie od "zera" jest o tyle bez sensu, że to drugie nagrzanie jest już od znacznie wyższej temperatury (przez tyle się nie wychłodzi do temp. pokojowej), czyli szybsze i mnie energochłonne

Tak, to jest bardzo słuszna uwaga. I uwzględniałem to w moim oryginalnym wpisie, nie pamiętam tylko czy już z tym uwzględnieniem mi wyszło te 4h, czy też wspomniałem, że trzeba to policzyć. A niestety jestem takim lamerem że nie umiem tego znaleźć na forum :)

Cały czas rozmawiamy tu o koszcie ok 30 pln/mc

To popieram zdanie @skansen że wygoda ważniejsza niż koszty. Złotóweczkę dziennie jestem skłonny płacić za ekspres gotowy do pracy kiedy mi się zachce :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi