Autor Wątek: Pierwszy ekspres kolbowy Lelit  (Przeczytany 5388 razy)

Offline wolskm01

Pierwszy ekspres kolbowy Lelit
« dnia: 11 Kwiecień 2020, 17:01:47 »
Postanowiłem kupić ekspres i obecnie mam w głowie ten model
LELIT ANNA PL41E
Wymagania to jakość, prostota i kompaktowy rozmiar.

Jednak jestem kawowym ignorantem i zakup podyktowany że dzbanek z ekspresu przelewowego 2 dni temu się rozbił. Był to ekspres za grosze i korzystałem 3 lata ale zawsze chciałem wyjść z fazy ignoranckiej. Teraz to nastąpi. Ilość kaw to 4 dziennie. Mix mleczne/Americano/espresso Kulminacja jak rodzinka się zjedzie to pewnie koło 8 w jednym podejściu. Będę chciał też się pobawić troche Late Art'em.

Wyczytałem już że młynem ma znaczenie. Jednak tutaj już nie ma faworyta. Kawę jaką zazwyczaj piję to La Brasiliana Marfisa. Taaaa kg kawy droższy niż mój ekspres stary :(

Pytanie pomocnicze dla mnie. Jak często i jak trudne jest czyszczenie takiego ekspresu kolbowego.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pierwszy ekspres kolbowy Lelit
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwiecień 2020, 22:38:47 »
Jeśli masz zamiar robić niekiedy 8 kaw (do tego mlecznych) w jednym podejściu to stanowczo nie ten ekspres. Rozejrzyj się za ekspresami HX, 2B lub 2T.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline wolskm01

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwiecień 2020, 10:07:28 »
Jakie to sa dokładne modele? Zakladam ze problemem jest mała pojemnosc boilera?
Dokładny styl pica kawy to dwa podejscia po 2 kawy gdzie zazwyczaj espresso/americana i czasem mleczna. Jednak fakt ze od czasu do czasu bedzie potrzeba zrobienia tej wiekszej ilosci. Raczej sporadycznie ale jednak. Rozumiem ze zrobienie tych 6/8 kaw zajmie duzo czasu tym podstawowym modelem?

A jak prezentuje sie jakosciowo ASCASO DREAM PID/Bez Love Red? Wyjatkowo pasuje kolorystycznie, budowa i nie ma bojlera wiec teoretycznie nie trzeba nagrzewac duzo wody na 2 espresso
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2020, 13:54:52 wysłana przez wolskm01 »

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwiecień 2020, 23:59:16 »
Wg mnie musisz zwiększyć budżet. Nie wiemy ile przeznaczyłeś na młynek, ale możesz kupić razem z ekspresem u jednego sprzedawcy będzie taniej. Wg mnie taka realna kwota na ekspres + młynek to budżet 5.000-6.000 zł. Rozważ zakup na raty, kredyt z karty kredytowej. Wg mnie warto wydać trochę więcej. Jak kupiłem na kartę i do dzisiaj nie żałuję i zrobiłby to jeszcze raz. O tym kredycie z karty kredytowej dawno zapomniałem, a ekspres jest i działa. I pamiętaj o młynku. Teraz od kilku lat mam docelowy młynek oraz ekspres i nie szukam na tym forum już wiadomości o nowościach, porównań, itp. Czytam forum dla przyjemności i aby ewentualnie komuś pomóc. Nie idź na kompromisy, zwłaszcza w młynku.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2020, 00:01:54 wysłana przez hlary »

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwiecień 2020, 00:54:31 »
Janusz ma rację.
Zatem albo "wyższa półka" (w tym cenowa jak najbardziej), albo kupić tego lelita plus "zapasowy" przelew na zjazdy rodzinne. Ale rodzinka wówczas nie skorzysta z Art Latte.
Natomiast jak chodzi o czyszczenie, nie ma więcej pracy niż przy utrzymaniu czystości w przelewowym, choć parę złotych na chemię więcej się wyda.
No i woda. Przy droższym ma znaczenie.

Offline wolskm01

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwiecień 2020, 20:11:32 »
Ok już się dokształciłem i wiem w czym jest problem w tych modelach o których pisałem wcześniej.
Czyli powinienem koncentrować się na sprzęcie typu LELIT MARA lub podobnej klasy od innych producentów np BEZZERA.
Jednak chyba będę musiał poszukać sztuki używanej bo wydatek 5000+ troche słabo się prezentuje. Wewnętrzna cebula troche mi nie pozwala na to.
Pytanie laika ile średnio potrzeba czasu aby ekspres tej klasy był gotowy do pracy? Czy poza ASCASO są jacyś producenci, którzy praktykują zbiornik na wodę z boku a nie wyciągany do góry?

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwiecień 2020, 08:37:07 »
Czy poza ASCASO są jacyś producenci, którzy praktykują zbiornik na wodę z boku a nie wyciągany do góry?
Moim zdaniem to tylko pozornie jest atut, Ascaso Arc gnie się przez to jakby był z papieru, Zelmer za 300zł sprawiał solidniejsze wrażenie.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwiecień 2020, 09:05:53 »
Czyli powinienem koncentrować się na sprzęcie typu LELIT MARA lub podobnej klasy od innych producentów np BEZZERA.
Jednak chyba będę musiał poszukać sztuki używanej bo wydatek 5000+ troche słabo się prezentuje.

Zapoznaj się z modelem Nuova Simonelli Oscar II, nowy kosztuje znacznie mniej niż 5000.
Jest to HX a więc świetnie nadaje się do kaw mlecznych.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwiecień 2020, 09:39:46 »
Moim zdaniem to tylko pozornie jest atut, Ascaso Arc gnie się przez to jakby był z papieru,
Po pierwsze to nie z tego powodu, że zbiornik wkładany jest z boku. Jeśli już to z tego powodu, że nie jest to ekspres zbudowany na ramie. Po drugie to chyba mocna przesada. Aby wygiąć obudowę wykonaną ze stali trzeba użyć znacznie więcej siły niż przy zgniataniu papieru. Nie wiem też po co miałoby się ją używać.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Kwiecień 2020, 11:32:00 »
Aby wygiąć obudowę wykonaną ze stali trzeba użyć znacznie więcej siły niż przy zgniataniu papieru. Nie wiem też po co miałoby się ją używać.
Wystarczy, że kolba stawie większy opór przy wyciąganiu jak wszystko jest nagrzane to nie wiadomo za bardzo za co drugą ręką przytrzymać, bo wszystko się wygina. Nie hejtuję tego ekspresu bo mogę parzyć kawy, które do "marketówki" nie miałyby sensu, ale poczucie solidności - słabe.

Offline wolskm01

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwiecień 2020, 12:30:53 »
Zapoznaj się z modelem Nuova Simonelli Oscar II, nowy kosztuje znacznie mniej niż 5000.
Niestety ale wygląd i dosyć duży rozmiar. Kuchnia mikro. Dlatego tez pytanie o boczny zbiornik bo może być słabo z wyciąganiem zbiornika do góry z racji że szafki.

Sądziłem że wydam 2000zł i będzie po sprawie i wybór będzie spory a tutaj takie mega zaskoczenie i wniosek że to jednak jest dosyć droga przyjemność.

Offline rapoh

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwiecień 2020, 16:28:27 »
Czy poza ASCASO są jacyś producenci, którzy praktykują zbiornik na wodę z boku a nie wyciągany do góry?

Nie ma potrzeby tak się nastawiać na zbiornik z boku. Jeżeli zbiornik "wyjmowany z góry" daje możliwość nalewania z dzbanka, to też jest ok.
Ja wyjmuję zbiornik, żeby go umyć, a nie do nalewania. W poprzedniku miałem zbiornik z boku. Nie widzę specjalnych utrudnień życiowych :-)
I też mam - bo podejrzewam, że o to Ci chodzi - ograniczenia wysokości z uwagi na zabudowę nad blatem

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwiecień 2020, 17:02:21 »
Zbiornik wsuwany z boku, może być kłopotliwy, jeśli ma do niego dostęp światło. Problem sprawi  "życie biologiczne".

Offline rapoh

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwiecień 2020, 19:54:03 »
Właśnie. Odgórny też zresztą może mieć taki problem (mniejszy z reguły). Dlatego raczej jest ważne, jak łatwo utrzymywać go w czystości.

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwiecień 2020, 20:36:36 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi