Autor Wątek: LaCimbali Junior D szwankuje  (Przeczytany 4517 razy)

kiffe

• Gość
LaCimbali Junior D szwankuje
« dnia: 20 Lipiec 2014, 23:40:20 »
Witam,  mam problem z LaCimbali Junior D. Przy zaparzaniu kawy zlewa cala wode z wymiennika. Przy np espresso powinien zlac okolo 50ml wody a zaparza do 500ml wody- tyle ile ma w zbiorniczku. W tym modeu nie ma przeplywomierza tylko zbiorniczek 500ml z sondami, ktore odmierzaja jak dlugo dany cykl ma trwac. Wszystkie sondy maja przewodnosc, wydaje mi sie ze padl Gicar czyli modul sterujacy.Czasem zdarza sie ze wszystkie funkcje dzualaja poprawnie, ale w wiekoszsci przypadkow kawy nie maja konca. Zauwazylem tez, ze w momencie gdy kawa caky czas jest zaparzana, to woda do zbiorniczka nie napelnia sie. Napiecie na elektrozawor nie dochodzi. Czy ktos wie gdzie mozna naprawic modul Gicar? dzieki za pomoc

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: LaCimbali Junior D szwankuje
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipiec 2014, 01:38:00 »
Witam juniorowca :)

Dozowanie wcześniej działało i nagle przestało, czy to nowy zakup i po prostu nie działa? Zmieniałeś ustawienie bagnetów?
Przejrzyj wykaz części i instrukcję - na str. 29 masz info, który bagnet za co odpowiada.
Cały "moduł gicar" to tylko kilka przekaźników, i chyba wszystkie wymienne (do swojego nie miałem potrzeby zaglądać, wnioskuję ze schematu i googla) więc miernik w dłoń i do dzieła :)
To normalne, że zasobnik nie napełnia się podczas pracy pompki, powinien się uzupełniać dopiero po wyłączeniu pompki i nie pozwolić włączyć pompki zanim się nie napełni

kiffe

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipiec 2014, 12:16:00 »
Witam, ekspres to nowy nabytek. Początkowo działał. Wszystkie funkcje prawidłowo działały. Dla testu pare dni temu robiłem pod rząd kilkanaście kaw. W pewnym momencie espresso nie miało końca. Wyłączyłem ekspres i włączyłem ponownie. Funkcja espresso nadal nie działała- zaparzało kawę bez końca. Funkcja podwójne espresso działała, ale w pewnym momencie przestała- tez zaparzało kawę bez końca. Wczoraj 3 funkcje zaczęły działać poprawnie a podwójna duża kawa bez zmian czyli zaparzanie bez końca. Sondy zanurzone w zbiorniczku są czyste. Wiem która sonda odpowiada za daną wielkość kawy, które za poziom maksymalny i za poziom minimalny wody. Przeczyściłem elektrozawór od napełniania zbiorniczka z wodą. Elektrozawór od napełniania bojlera raczej czysty bo nie ma problemów z poziomem wody w bojlerze. Dodam, że jak dana funkcja np espresso nie działa, to po próżnieniu do dna zbiorniczka, wyłączeniu ekspresu (bo inaczej ekspres nie przestanie zaaprzać kawy) i ponownym włączeniu, to elektrozawór nie otwiera sie i nie napełnia zbiorniczka z wodą. Sądzę, że usterka leży po stronie Gicar. Niestety nie mam schematu do niego i nie wiem co i jak sprawdzać.

PS. podane przez Ciebie linki do manuala i instrukcji nie działają... skąd można je pobrać? Dzieki

@spinka - połączyłem kolejne posty, proszę - staraj się unikać pisania post pod postem
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2014, 12:26:02 wysłana przez spinka2 »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipiec 2014, 12:34:57 »
A może masz gdzieś nieszczelność i wilgoć do przekaźników się dostaje? Nic nie zmieniasz a czasem działa a czasem nie  :nienie:

LMWDP #469

kiffe

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipiec 2014, 13:29:55 »
Tez tak sadziłem. Ale wszystko suche. Na dzień dzisiejszy 3 funkcje działają, czwarta (podwójna duża) wciąż nie działa.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipiec 2014, 15:36:47 »
@Kiffe, w załączniku masz instrukcję do tego ekspresu.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipiec 2014, 15:56:08 »
WS, to jest instrukcja do nowszej wersji, z "M21" w nazwie i z rotapompą

kiffe, mi linki działają (może trzeba być zalogowanym na HB?) przerzuciłem na dropboxa :)

https://www.dropbox.com/s/1u4h1gel0o7pl8c/lacimbali_junior_use_and_servicing.pdf
https://www.dropbox.com/s/klw2gyj98vukmam/lacimbali_junior_parts_diagrams.pdf

kiffe

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipiec 2014, 17:01:04 »
Dzięki, teraz udało mi się wydrukować instrukcję. Nadal nie wiem co może być przyczyną usterki mojego ekspresu...

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipiec 2014, 17:30:29 »
A może przycisk po załączeniu jest w zwarciu? One powinny tylko zewrzeć obwód, a resztę (wyłączenie pompy) załatwia sterownik.

W sumie w instrukcji możesz odszukać które styki idą do tego przycisku - i zastąpić je dla testu dwoma kabelkami.

Jak wyłączasz ekspres - napięcie z maszyny spada, styki puszczają. Może przyciski się zawilgociły jakoś od spodu?
LMWDP #469

kiffe

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipiec 2014, 17:38:11 »
Ale to nie tlumaczy tego ze 3 funkcje kawy dzialaja a jedna nie...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi