Autor Wątek: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....  (Przeczytany 74122 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Styczeń 2015, 09:12:46 »
No to lecimy z klasyką marchewkową.

Składniki na ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka brązowego cukru, ale z braku laku i biały się nada, choć z brązowym jest o niebo lepsze
2/3 szklanki oleju
3 duże jaja
1/2 szklanki soku ananasowego
1 szklanka drobno tartej marchwi, ale jak i tak daję dużo więcej, dwie nawet, ciacho jest bardziej mokre a jak marchew słodka to i słodsze
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, można niby cukrem zastąpić waniliowym ale ekstrakt jest smaczniejszy ;)
1/2 szklanki orzechów włoskich

Składniki na polewę:
2 łyżki masła
3/4 szklanki cukru pudru
120g serka Filadelfia - lub jakiego innego kremowego. Piątnica też może być.
trochę wanilii lub cukier waniliowy
kilka kropli soku z cytryny

A teraz do dzieła. Jaja, cukier, ekstrakt waniliowy ubić na puch, dodawać powoli wcześniej wymieszaną mąkę z proszkiem, sodą cynamonem i solą. Wymieszać i dodać olej i sok ananasowy, i wymieszać porządnie. Dodać marchew i orzechy, i wymieszać. Ja wylewam na blachę prostokątną z pergaminem. W piecu 180C (termoobieg) siedzi ~45 minut.

Jak już ciacho przestygnie porządnie to można polewę robić (bo inaczej spłynie i będzie beee). Wszystkie składniki polewy do michy i zmiksować na gładko, posmarować górę ciacha. Ewentualnie można dać ciut więcej serka i mniej cukru - będzie mniej słodka.

Smacznego!!
LMWDP #469

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #91 dnia: 05 Styczeń 2015, 14:47:03 »
A że obiecywałem jeszcze bananowca to poniżej przepis na niego - oryginał wraz z moimi modyfikacjami. To ostatnio moje ulubione ciacho ze względu zalegające banany :)

Składniki na ciasto:
190 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
200 g cukru - ja daję 150 białego i 50g Dark Muscovado 
2 jajka
55 g roztopionego masła - ja daję ~15g więcej
3 banany, rozgniecione - ja daję 4, porządnie rozgniecione

Do dzieła. Prostokątna forma, wyłożona prergaminem. Nagrzać piekarnik do 175°C - termoobieg.
Wymieszać w mikserze mąkę z sodą, solą i cukrem. Dodać jajka i wymieszać. Roztopione masło i wymieszać. Rozgniecione banany i wymieszać. Jeśli ktoś lubi - ja lubię - dodać orzechy włoskie, tak garść góra dwie. Przełożyć do foremki. Piec przez 1 godzinę, lub aż wbity w środek ciasta patyczek będzie po wyjęciu suchy - u mnie ta suchość pojawia się koło 45-50 minuty.
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3004
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Styczeń 2015, 14:59:01 »
Jaki sok ananasowy?
Z puszki czy kartonu?

A i wielkość blachy/foremki istotna.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Styczeń 2015, 15:04:16 »
sok ananasowy - czasem udaje mi się dorwać świeży w butelce. A jak nie ma to z kartonu.

Wszystkie przepisy lądują w prostokącie 24x28cm lub okręgu 23cm.
LMWDP #469

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #94 dnia: 06 Styczeń 2015, 10:50:19 »
Banany można rozgnieść w blenderze?
Temperatura piekarnika? 180st.C?
Bananowiec będzie w sobotę. Na marchewkowca muszę zwerbować drużynę do tarcia marchwi.  :lol2:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #95 dnia: 06 Styczeń 2015, 15:12:05 »
Doktorku co do ciasta marchewkowego ja uzywalem mascarpone i to jest najprawde swietny krem
wtedy, wazne tylko ze jak ciasto z lodowki to musi postac by sie krem ogrzal...

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #96 dnia: 06 Styczeń 2015, 16:22:59 »
Banany można rozgnieść w blenderze?
Banana to nawet widelcem rozgnieciesz.

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #97 dnia: 06 Styczeń 2015, 18:32:44 »
 :wow2:
Serio?
Tak się upewniam, bo widelcem potrafię tylko ziemniaki rozgniatać...  :o
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Styczeń 2015, 18:36:42 »
Surowego?  :wow2:
Banany są miękkie, widelec IMHO wystarcza aby zrobić papkę.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3004
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #99 dnia: 06 Styczeń 2015, 19:04:39 »
:wow2:
Serio?
Tak się upewniam, bo widelcem potrafię tylko ziemniaki rozgniatać...  :o

Obierz ze skóry...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #100 dnia: 06 Styczeń 2015, 19:05:16 »
Krzysztof... Na Ciebie zawsze można liczyć...  :buziak: Wyjaśniłeś mi co i jak.  :o

Fux, przyjacielu... To skórka nie jest jadalna?
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2015, 19:10:47 wysłana przez Olak »
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3004
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #101 dnia: 06 Styczeń 2015, 21:59:06 »
To skórka nie jest jadalna?
;-)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #102 dnia: 06 Styczeń 2015, 22:01:50 »
 :diabelek: :diabelek: :diabelek:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #103 dnia: 07 Styczeń 2015, 07:19:59 »
W kwestii bananów możesz na mnie liczyć, bo w/g ... kogoś dalej siedzę na drzewie, więc jestem obeznany z nimi  :evil:
Uważaj tylko na Platany - tu zamiast widelca polecam ogień/garnek/piekarnik  :blue:

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #104 dnia: 07 Styczeń 2015, 21:40:25 »
Krzysztof, no co Ty! Są jeszcze tacy, co nie wiedzą, że już dawno z niego zlazłeś?  :diabelek: :jezyk:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi