Autor Wątek: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....  (Przeczytany 74373 razy)

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #75 dnia: 10 Grudzień 2014, 18:09:46 »
A ja nie spotykam się raczej, żeby pizza w lokalu była lepsza niż ta, którą wypiekam w domu.  ::)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #76 dnia: 10 Grudzień 2014, 18:12:36 »
Przyjedź, skosztuj - jeśli będzie gorsza niż Twoja w domu (sos, sos ważny), dać znać zwrócę kasę za tę pizzę (aby nie było że promocja dla wszystkich  :lol2: - dla Ciebie joonecky, jedna pizza  :) )

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #77 dnia: 10 Grudzień 2014, 18:15:35 »
Niestety, ale w stolicy praktycznie wogóle nie bywam, a do Tomaszowa Maz. chyba nie dowożą  :lol2:
Ale jeśli będę w Wa-wie, to wpadne - pierwsza pozycja na liście obowiązkowej z twojego polecenia  ;)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Grudzień 2014, 21:43:23 »
jak nie masz pieca opalanego drewnem, bad znie stosujesz triku z patelnia (link ode mnie).
To nie ma bata.
Ja swoja pizze pieke 3 minuty i jest niezla. Naprawde wazna maka 12g bialka

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #79 dnia: 10 Grudzień 2014, 22:20:31 »
Semolina - w sklepach PSS Społem 10 zeta za 0,5 kg.
Mąka 12 g białka to np. Lubella do ciasta drożdżowego.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2379
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #80 dnia: 11 Grudzień 2014, 07:24:31 »
Ja kupiłem na Allegro zapas włoskiej Fariny 00 i trzaskam ostatnio pizzę za pizzą :)
Semolina do podsypywania jest też w Pietrze i Pawle.

Offline Cannabis Arabica

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Aeropress w IMS Superfine, Phin 200, Hario Woodneck 480, Hario TCA-5
  • Młynek: Comandante MK3, Concept KM5120, Hario Mini Mill
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #81 dnia: 11 Grudzień 2014, 22:41:26 »
Fariny też używam do pizzy, ale najważniejszy jest piec. Osobiście używam od jakiegoś czasu Ferrari G3 i nie wyobrażam sobie powrotu do wypiekania pizzy w piekarniku ;)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #82 dnia: 11 Grudzień 2014, 23:29:27 »
W ilu restauracjach  (w polsce) masz prawdziwa mozzarelle z bawola i sos z wloskich pomidorow?

Jedynie peicem nadrabiaja, ale ja jak pieke to daje 300 stopni i rozgrzana patelnie zeliwna
3 minuty i mam gotowa pizze ;)
Aczkolwiek poki co uzywalem zdaje sie lubelli 1g (ta 15g bialka IMO gorsza), ale bede musial sprawdzic semoline.

Hmm moze zrobie  w przyszlym tygodniu ;)

Z tego co widze to farina to zwykla maka wloska i tylko 8g na 100.
to nie jest samolina
« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2014, 23:33:20 wysłana przez lucasd »

Offline Cannabis Arabica

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Aeropress w IMS Superfine, Phin 200, Hario Woodneck 480, Hario TCA-5
  • Młynek: Comandante MK3, Concept KM5120, Hario Mini Mill
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #83 dnia: 12 Grudzień 2014, 01:30:30 »
Kilka się znajdzie ;)

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Grudzień 2014, 10:18:34 »
Kupiłam w tesco kasztany jadalne. Ktoś coś? Jakiś sprawdzony przepis, porady? Internety pełne przepisów, ale może jakieś uwagi?
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2383
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Grudzień 2014, 14:21:19 »
Ugotować ich krótko, wystarczy że woda sie zagotuję. Potem na tej wybrzuszonej części, nożem do chleba, pod lekkim skosem, naciąć skórke ale uważac by się nie pokaleczyć. Ustawić piekarnik na jakieś 220C i piec koło 20-30 minut ( trzeba obserwować ). Dobre kasztany są aż tak słodkie że nie wiadomo skąd tyle cukru w nich.

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Grudzień 2014, 14:49:17 »
Ta skórka jest strasznie twarda, usiłowałam to naciąć, ale chyba nóż survivalowy będzie potrzebny...  :sciana:
Gotowanie ją zmiękczy? Reszta, jak w internetach.  :ok:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Grudzień 2014, 15:30:03 »
Ja to z nich purre jadłem. Faktycznie słodkie jak nie wiem co. Węgrzy sporo z kasztanów robią.
LMWDP #469

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Grudzień 2014, 22:40:37 »
moze zalezy jak sa wysuszone, ze swiezych polskich kasztanow  jak pieczone to sa smaczne, ale nie za slodkie.
Tak samo kupne w francji smakuja.

Za to maja gotowe produkty co sa slodkie, ale tam cukier chyba dodaja

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Aby poszło w miseczki i mięśnie, a nie....
« Odpowiedź #89 dnia: 04 Styczeń 2015, 18:03:17 »
Doktorek, co z marchewkowcem? Miało być po Nowym Roku!  :Bicz:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi