Autor Wątek: Eureka Atom Specialty 75  (Przeczytany 2973 razy)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Eureka Atom Specialty 75
« dnia: 20 Marzec 2020, 11:02:37 »
Czy ktoś z szanownego grona używa (lub miał przyjemność korzystać) z młynka Eureka Atom Specialty 75? Interesuje mnie kwestia SD (raczej odpada, ale dobrze byłoby znać odpowiedź z pierwszej ręki). Blow-up system wygląda interesująco, przynajmniej od strony estetycznej. Zastanawiam się czy w praktyce siła podmuchu jest wystarczająca żeby wydmuchać resztki kawy z komory przy zapełnionym hopperze.
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2020, 11:12:39 wysłana przez kulka »

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
Odp: Eureka Atom Specialty 75
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marzec 2020, 11:37:14 »
Jeśli kupujesz do knajpy to retencja nie będzie miała żadnego znaczenia dla ciebie, jeśli do domu, to nie będzie tam prawdopodobnie kawy na więcej niż 2-3 dozy.

Offline martinovic

• Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Pro postmill with upgrades
  • Młynek: DF 64 + SSP MP + HU, Ceado E37J, Comandante NB
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marzec 2020, 19:52:32 »
I have some experience with atom 75 and blow hopper, with rdt it is possible to do sd but it is not very convenient (spillage, must weight output if you have blown out everything, grind consistency is probably inferior when compared to on demand use).

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marzec 2020, 20:30:22 »
Well, nobody said it would be easy. I'm thinking about upgrading from my Mazzer SJ doser to a grinder with larger burrs for better result in the cup. Some automation would be nice. I've already considered Ceado E37, Eureka Olympus, Mythos even, but each of them have some drawbacks. I hoped the new Atom would be ok. Niche is not an option. I guess I will try SSP burrs for my Mazzer instead.

Offline martinovic

• Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Pro postmill with upgrades
  • Młynek: DF 64 + SSP MP + HU, Ceado E37J, Comandante NB
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marzec 2020, 22:33:51 »
Flat designed for singledosing needs tilted burr chamber (cheapest lagom p64) and adjusted rpm/beans feeding system. Good about atom is that it has probably non coated mythos burr which have better geometry for modern espresso like ceado 37s (mazzer major geometry style), atom has already pretty low retention. I do have e37s which i use with weight on top as on demand grinder. Construction is engineered for much better alignment (in my opinion best in mass produced grinder)

Offline furu

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Perfetto
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Styczeń 2021, 22:34:21 »
Czy ktoś z szanownego grona używa (lub miał przyjemność korzystać) z młynka Eureka Atom Specialty 75? Interesuje mnie kwestia SD (raczej odpada, ale dobrze byłoby znać odpowiedź z pierwszej ręki). Blow-up system wygląda interesująco, przynajmniej od strony estetycznej. Zastanawiam się czy w praktyce siła podmuchu jest wystarczająca żeby wydmuchać resztki kawy z komory przy zapełnionym hopperze.

Odpowiem krótko, mi się nie udało!
Odmierzyłem 18 na wadze, wsypałem, zmieliłem na manualu i wydmuchałem. Raz lepiej raz gorzej jeżeli chodzi o zgodność in-out.
Zasypałem hoper do pełna, zmieliłem, uzysk +- 17g,  pompuje deklem i nietety powietrze idzie uszczelka tą co jest pomiędzy komorą mielenia a hoperem. Po rozkręceniu widziałem że drodbny pyłek był na deklu żaren, wewnątrz młynka. Do kolby nie pierdło nic.
Blow-up raczej tyklo do SD.
Może komuś się przyda.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi