Autor Wątek: Waga dobrego espresso  (Przeczytany 76012 razy)

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #180 dnia: 04 Marzec 2015, 20:06:41 »
To były oczywiście dwie filiżanki espresso. Tak też liczyłem Brew ratio.

Ani objętości, ani czasu nie liczyliśmy. Zdziwiłem się, ponieważ wszędzie właśnie wcześniej czytałem o ~25 ml w 25 - 30 s, a tutaj nie było brane pod uwagę ani jedno, ani drugie. Oczywiście tak na wyczucie to mniej więcej tyle to trwało i objętość wyglądała na standardowe espresso, ale nie to było kryterium, kiedy przerwać ekstrakcję. Dlatego sam się zdziwiłem i tym zadziwieniem dzielę się z wami.

Wydaje się, że Paweł zna się na rzeczy i na moje pytanie o czas i objętość powiedział krótko, że dziś coraz bardziej odbiega się od tych kryteriów.

Objetosc jest zmienna i praktycznie nieistotna. To tak jakbys nalewal piwo w barze na podstawie gdzie jest piana. Jak sie pieni to dostaniesz 300g piwa, a jak nie to 600g ;)

Czas optymalny ekstrakcji to okolo 25sekund, doliczyc do tego trzeba preinfuzje do 10sekund.

Co do kawy ristretto moze byc ratunkiem jak nie mozna poprawic ekstrakcji, bo znawcy twierdza ze 16% ristretto jest dobre, a strefa ekstrakcji 17-18.9% jest martwa strefa. Ale tego bez refraktometru i wagi nie sprawdzisz...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #181 dnia: 04 Marzec 2015, 20:21:55 »
Czas optymalny ekstrakcji to okolo 25sekund, doliczyc do tego trzeba preinfuzje do 10sekund.
35 sekund? Z mocno paloną włoską kawą lekko nie będzie :).

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #182 dnia: 04 Marzec 2015, 20:31:50 »
To były oczywiście dwie filiżanki espresso. Tak też liczyłem Brew ratio.

Ani objętości, ani czasu nie liczyliśmy. Zdziwiłem się, ponieważ wszędzie właśnie wcześniej czytałem o ~25 ml w 25 - 30 s, a tutaj nie było brane pod uwagę ani jedno, ani drugie. Oczywiście tak na wyczucie to mniej więcej tyle to trwało i objętość wyglądała na standardowe espresso, ale nie to było kryterium, kiedy przerwać ekstrakcję. Dlatego sam się zdziwiłem i tym zadziwieniem dzielę się z wami.

Wydaje się, że Paweł zna się na rzeczy i na moje pytanie o czas i objętość powiedział krótko, że dziś coraz bardziej odbiega się od tych kryteriów.

Objetosc jest zmienna i praktycznie nieistotna. To tak jakbys nalewal piwo w barze na podstawie gdzie jest piana. Jak sie pieni to dostaniesz 300g piwa, a jak nie to 600g ;)

Co do kawy ristretto moze byc ratunkiem jak nie mozna poprawic ekstrakcji, bo znawcy twierdza ze 16% ristretto jest dobre, a strefa ekstrakcji 17-18.9% jest martwa strefa. Ale tego bez refraktometru i wagi nie sprawdzisz...

Strefa ekstrakcji ? Chodzi o ilość naparu ?

Offline lucasd

« Odpowiedź #183 dnia: 04 Marzec 2015, 22:21:20 »
Ekstrakcja to ilość kawy rozpuszczonej w wodzie.
Uznane optimum to około 20% masy kawy. Czyli jak mamy kawę warzącą 20g, to po optymalnej ekstrakcji powinno zostać 16g suchej kawy.
Można to zmierzyć refraktometrem, lub wysuszyć kawę i zważyć. Proste równanie daje zazwyczaj niższe wyniki, niż zawansowane użyte min. w VST mojo sofcie...

Da się to też oszacować smakiem. Np. mocne  Ristretto to zazwyczaj niska ekstrakcja, a lungo nad ekstrakcja. Dużo tu zależy od jakości młynka itp.
Więcej tu http://baristahustle.com/coffee-extraction-and-how-to-taste-it/

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #184 dnia: 04 Marzec 2015, 22:52:09 »
Czy ważenia espresso nie można sprowadzić do mierzenia ilości wody dozowanej przez przepływomierz?

Offline lucasd

« Odpowiedź #185 dnia: 04 Marzec 2015, 23:20:40 »
Czy ważenia espresso nie można sprowadzić do mierzenia ilości wody dozowanej przez przepływomierz?
To zadziała, pomijając szczegół że ciacho zabiera x gram wody. Standard to 1.2 masy kawy.
 A przynajmniej mi nie zawsze ciastko jest tak samo mokre/ suche.

Aczkolwiek metody wolumetryczne (funkcja ekspresu) są bardziej powtarzalne, niż mistrz baristów. Trzeba dobrać tylko zmielenie
tak by czas ekstrakcji był OK.  Ale takie funkcje mają tylko barowe ekspresy zazwyczaj, domowe raczej nie...

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #186 dnia: 04 Marzec 2015, 23:59:14 »
Ale takie funkcje mają tylko barowe ekspresy zazwyczaj, domowe raczej nie...
Na szczęście nie ma zakazu i właśnie taki trzymam na blacie ;)

abovo

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 28 Marzec 2019, 19:08:14 »
Postanowiłem tutaj zamieścić wpis.

Otóż po kilkudziesięciu próbach :sciana: w końcu się udało  :taniec:!!! Postawiłem sobie za cel, że zrobię idealne espresso (no prawie) na pojedynczym sitku :smiech: Przez ponad 3-y godziny tarłem papierem ściernym i dorobiłem "tamper" o średnicy 41,4mm, na razie z plastiku :NO: Do dyspozycji miałem sito IMS 7/9, 7g kawy Kafejeto bajstruk (wypał 01.03.2019) i uzyskałem napar o wadze 14,7g w czasie 25s!!! Espresso w smaku? Najlepsze jakie dotąd zrobiłem! Do mojego samozadowolenia, proszę od Was o komentarze uznania  :poklon:, innych nie przyjmuję  8)

Offline Tedi_

• Ekspres: Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #188 dnia: 28 Marzec 2019, 20:00:59 »
Jesteś genialny.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wolność słowa to podstawa, tak samo jak picie kawy z samego rana. Zbanowany.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #189 dnia: 28 Marzec 2019, 20:08:03 »
Gratuluję cierpliwości. Ja odłożyłem IMS The single na dno pudełka z kawowym sprzętem po pierwszych dwóch nieudanych próbach i już nigdy nie użyłem. Jaki cel przyświeca Ci w używaniu pojedynczego sitka?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

abovo

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: 28 Marzec 2019, 20:37:26 »
@V2espresso dzięki, ale bez przesady.

@Miklas jak robiłem espresso na kolbie z dwiema wylewkami, to przy teście monety musiałem zapakować 17-18g kawy w podwójne sito IMS 12/18 i w finale mi nie smakowało. Myślę, że espresso powinno mieć ok. 7g, wtedy jest optymalne smakowo, przynajmniej dla mnie. IMS the single jest ciekawe, kiedyś wypróbuję, jak i VST 7. Mam jeszcze pojedyncze sito LF, krótszy lej i większa średnica otworów od IMS 7/9, w konsekwencji uzysk naparu jest sporo większy przy takich samych ustawieniach młyna.
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec 2019, 20:43:14 wysłana przez abovo »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #191 dnia: 28 Marzec 2019, 20:38:45 »
Chyba błądzisz, ale najważniejsze, że Ci smakuje [emoji106]

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

abovo

• Gość
« Odpowiedź #192 dnia: 28 Marzec 2019, 20:44:14 »
Co masz na myśli?

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #193 dnia: 28 Marzec 2019, 20:46:02 »
A tam błądzi. Espresso 7g, do tego zaraz można doprawić kawką z ap z 6 ziarenek dopiero co wypaloną na iKawa jak Tim i git.

abovo

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: 28 Marzec 2019, 21:05:04 »
@Miklas jak The Single się u Ciebie tylko kurzy, to może byśmy wymiankę poczynili, proponuję 4-y oryginalne porcelanowe filiżanki do espresso ze spodkami Pellini?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi