Autor Wątek: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo  (Przeczytany 41809 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #90 dnia: 29 Marzec 2020, 22:06:58 »
zdjęcia żarna z mojej Wilfy
Tak mi się wydawało, że żarna używane w automatach do kawy (wyglądają, jak te z Wilfy) będą lepsze jakościowo. Ale zdaje się, że kosztują sporo (jako część - tak z 150 zł).

Offline makma

• Ekspres: kawiarki Aerolatte i Bialetti, V60 02, AP
  • Młynek: wyprodukowany dla Tchibo/Melitta Calibra
« Odpowiedź #91 dnia: 30 Marzec 2020, 12:02:31 »
@robert-o Przepraszam, nie obraź się, ale twoje zdjęcia to najlepszy dowód, że te żarna w obu młynkach zrobione są ta samą metodą. Zęby górne są tak samo matowe i zaokrąglone, z powierzchnią zdradzającą wykonanie metodą kucia lub odlewu. Zęby dolne są cięte obrabiarką, o podobnym profilu. Oczywiście, różnią się te żarna sposobem mocowania, kołnierzem. Nie widzę różnicy w staranności wykonania.  Oba żarna wyglądają tak, jakby wykonał je ten sam producent. Kombinowanie z przeniesieniem takiego żarna z Wilfy do Tchibo/Melitty nie ma sensu. Oprócz w różnicy konstrukcji, trzeba wziąć pod uwagę fakt, że żarna zewnętrzne współpracują z profilowanymi pod nie żarnami wewnętrznymi i dowolne przekładanie żaren z młynka do młynka nie tylko nie poprawi jakości mielenia, lecz może doprowadzić do ich uszkodzenia.
Myślę, że nawet stępienie tych żaren nie będzie dla mnie powodem do szukania zamienników. Przy tej cenie urządzenia, z młynkami w tej cenie jest jak z drukarkami atramentowymi. Lepiej kupić nową niż naprawiać. Na tym polega rynek urządzeń konsumenckich: niższa cena, niższa jakość, krótszy okres życia technicznego. Nieopłacalne naprawy. Wymiana.
Młynki gastronomiczne muszą dziennie zmielić liczbę doz kawy przewyższającej liczbę doz robionych w domu przez rok! Dlatego ich żarna są zrobione inaczej: ze stali narzędziowej wysokiej jakości. Osie są lepiej łożyskowane, a silniki mocniejsze. Stąd ich cena. My w domach robimy kilka kaw dziennie i nikt nie będzie wkładał w nasze młynki drogich podzespołów. Szkoda pieniędzy.

Dziękuję Ci za zdjęcia. Gratuluję ich jakości.

Mam nadzieję, że nasz maraton nt. żarn dał nam wszystkim więcej wiedzy na ich temat i pozwolił lepiej zrozumieć jak konstruuje się młynki. Każdy ma wady i zalety. Jedne są lepsze do ekspresów, inne do alternatyw, bo po prostu zrobienie idealnego, uniwersalnego  młynka jest konstrukcyjnie bardzo wymagające, a w większości przypadków nieopłacalne i niepotrzebne. Każdy producent musi robić ustępstwa na rzecz ceny, jeśli chce produkować dla rynku konsumenckiego. Ten od Wilfy też. Ten od Melitty dodał kilka sympatycznych udogodnień: waga, sterowanie elektroniczne dozami. Nie sądzę, aby z tego powodu obniżał jakość żaren, bo to właśnie one decydują o dobrym mieleniu, a nie elektroniczne dodatki. Pod inną nazwą te młynki są droższe nawet od Wilfy. Oczywiście, nie mam żadnej pewności, że są identyczne z wersją dla Tchibo. Ale też Tchibo ma dużą sieć dystrybucji, duże obroty i może sobie pozwolić na niższą cenę.

Tak czy owak, cieszmy się dobrą kawą w tych trudnych czasach.
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2020, 12:05:28 wysłana przez makma »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #92 dnia: 30 Marzec 2020, 12:35:30 »
To ciekawe dlaczego Wilfa daje bardzo przyzwoity przemiał, a Melitta tragiczny. Większość zdjęć które wrzuciłeś przypomina przemiał z taniego młynka ręcznego czy nawet młynka do przypraw za 25 złotych. Aricha powinna wybuchać owocami, a nie czekoladą. Z Twoich wyliczeń wynika, ze ok 20% przemiału to pył albo gruz. No i zdjęcia z v60 - bardzo źle to wygląda.
Plus jest taki, że Tobie smakuje. Ze zdjęć wynika, ze koło Wilfy ten młynek nawet nie stał.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline makma

« Odpowiedź #93 dnia: 30 Marzec 2020, 12:50:15 »
To forum nie jest dla mnie "konkursem piękności". Nie staję w konkursie na najlepszy młynek i nie po to prezentuję ten, który kupiłem. Być może wygląd i smak moich naparów to problem moich umiejętności, choć nie wykluczam wad młynka. Prezentuję go tutaj, aby poznać Wasze opinie, które pomogą także innym.

@ Szczympek Dziękuję za opinię. Mam nadzieję, że pomoże tym, którzy szukają młynka dla siebie. Dzięki Tobie podejmą lepszą decyzję od mojej.

Póki co, popijam poranną Ariadnę, czekoladową - będę się upierał. :taktak:
Jeśli dobrze pamiętam, w Arichy odnalazłem owocowe kwaski. Bardzo mi smakowały.

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #94 dnia: 30 Marzec 2020, 13:09:59 »
@ Szczympek Dziękuję za opinię. Mam nadzieję, że pomoże tym, którzy szukają młynka dla siebie. Dzięki Tobie podejmą lepszą decyzję od mojej.
Taka opinia to żadna opinia :P a punkt widzenia jak zawsze zależy od miejsca siedzenia. Niedługo wrzucę zdjęcia „gruzu” ze swojego egzemplarza i chętnie posłucham, czy ma z niego prawo wyjść dobra kawa. Z tą różnicą, że jak i Ty będę pił tę kawę a nie snuł wyobrażenia o niej [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2020, 13:13:31 wysłana przez Mr. Sour »

Offline robert-o Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Venus 4tz; FP, AP, V60-01
  • Młynek: DF64, Timemore G1S, 1Zpresso E, Hiku, Timemore Go
« Odpowiedź #95 dnia: 30 Marzec 2020, 16:02:29 »
@robert-o Przepraszam, nie obraź się, ale twoje zdjęcia to najlepszy dowód, że te żarna w obu młynkach zrobione są ta samą metodą.

Nie mam o co się obrażać. Zakładam że porównujesz do swojego żarna, bo zdjęcie które wstawił Mr. Sour nie potwierdza identycznie obrobionego elementu. Pomijam szczegóły na temat materiału i metody obróbki bo tego nie wiem. Po prostu widać że w tych 2 przypadkach, na jednym żarnie, powierzchnia zbierająca wygląda na nieoszlifowaną/nieobrobioną (lub mniej dokładnie). Co pewnie jest wspomnianą wcześniej oszczędnością. Jeśli Twoje żarno jest tak samo wykończone jak te z Wilfy, to może znaczyć, że fabryka produkująca dla Tchibo wstawia je zamiennie.

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #96 dnia: 31 Marzec 2020, 18:02:40 »
Nie sprawdzałem u siebie czy żarna są ładne czy nie. Kupiłem tego Tchibo na próbę. Po kilku dniach testów usunął na strych mojego Severina. Smak kawy na plus. Waga na plus. Cichszy. Można namielać bezpośrednio do v60. Być może mają nierówną jakość i zdarzają się egzemplarze poniedziałkowe, nie wiem. Ja jestem zadowolony. Zdjęć żaren nie zamierzam robić. W ciągu 3 lat się zepsuje to zwrócę i tyle.. :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #97 dnia: 31 Marzec 2020, 18:07:26 »
Widziałeś zdjęcia przemiału u makma?
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8938.msg196244#msg196244
 U Ciebie też tak to wygląda?

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
« Odpowiedź #98 dnia: 31 Marzec 2020, 19:33:12 »
Widziałem te zdjęcia i sam się dziwiłem, że taki gruz / rozstrzał wychodzi w środkowym zakresie. Jak z moździerza... W moim egzemplarzu czegoś takiego nie zauważyłem. Być może kolega miał nie zasypany hopper chociaż nawet w takim przypadku nie miał prawa wyjść taki przemiał. Ewidentnie coś nie tak. Chyba bym reklamował. Ja ze swojej strony póki co złego słowa nie mogę powiedzieć. Sama przyjemność. Byłem zaskoczony, że zauważyłem wyraźnie różnice na korzyść vs. Severin. Jest jeszcze możliwość, że mój Sevek był trefny ;) aczkolwiek przemiał "na oko" był ok.

Edit: na niemieckim forum również zdarzały się przypadki nierównego przemiału i takowe egzemplarze były zwracane.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2020, 19:40:32 wysłana przez jancewicz »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #99 dnia: 31 Marzec 2020, 19:43:18 »
Też tak sądzę. @makma bez urazy, póki możesz spróbuj reklamować i wymienić na inny egzemplarz.

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #100 dnia: 31 Marzec 2020, 19:45:08 »
Zdjęcia obiecanego „gruzu” (jak zawsze przepraszam za zdjęcia robione ziemniakiem).
Skala na młynku „26-1”, są też „połówki” oznaczone „.” - próba od 18 bo na 26 wyszło zbyt dużo drobnicy z poprzedniego mielenia. Przemiały nie są idealne bo młynka nie czyściłem przy zmianie nastaw, zatem wartość eksperymentu jest czysto poglądowa.

Kawa na której testowałem to „Nicaragua San Juan del Rio Coco washed” ze Świeżo Palona, zasobnik na kawę zasypany w 1/3, waga próbek 5g, po każdej porcji czyściłem pojemnik odbiorczy.

No 18
obrazek JPEG 18.jpeg

No 10
obrazek JPEG 10.jpeg

No 06
obrazek JPEG 6.jpeg

No 01
obrazek JPEG 1.jpeg
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2020, 19:49:43 wysłana przez Mr. Sour »

Offline jancewicz

« Odpowiedź #101 dnia: 31 Marzec 2020, 19:49:08 »
No i gitara...

Offline makma

« Odpowiedź #102 dnia: 03 Kwiecień 2020, 12:00:12 »
W tym tygodniu trenuję aeropres. Sprawdzam grubości mielenia w zakresie wskazanym na młynku na kolbę, poniżej mojego punktu mielenia na kawiarkę. Staram się zaparzyć coś zbliżonego do espresso: 18 g kawy, ok 100 ml wody, czas ok 30-40 sek. Mielenie na 4. dało zbyt gorzką kawę, a na 7. trochę bez wyrazu. Przy 5. jest ok. Najlepiej wyszło metodą odwróconą, z preinfucją ok. 30 s., a później ok. 2,5 minuty parzenia i wyciskania.  Mocna, solidna kawa o łagodnym orzechowo-czekoladowym smaku. Tylko te 100 ml to jakby mało!

Wyczyściłem żarna i jeszcze raz zrobiłem zdjęcia przemiału w nastawieniach sprawdzonych przez Mr Sour.
Przemiał na poz. 1
ariadna przemiał 01.jpg

Przemiał na poz. 6.
ariadna przemiał 6.jpg

Przemiał na poz. 11. pod kawiarkę
ariadna przemiał 11.jpg

Są jakieś różnice?

Pomysł zwracania tego młynka jest dość kłopotliwy w tych czasach, bo sklep w Manufakturze chyba jest zamknięty. Poza tym, jako osoba z kolekcją "chorób współistniejących" należę do ewentualnych pacjentów najwyższego ryzyka w konfrontacji z tym nieuprzejmym wirusem i podróżowanie godzinami po mieście chyba mogę sobie na razie darować. Szczerze mówiąc, były takie czasy, gdy kupowałem butelkę wina w cenie tego młynka, więc odżałuję. Chociaż naprawdę nie widzę powodu do paniki skoro codziennie piję najlepszą kawę w moim życiu... Antonio, dziękuję za świetną kawę! :brawa:

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #103 dnia: 03 Kwiecień 2020, 12:11:58 »
Moim zdaniem w przemiale pod kawiarkę w sprawnym młynku nie powinieneś mieć tych grubych cząstek.
Masz szansę pić kawę jeszcze lepszą ;)
Nie jest to oczywiście warte przechodzenia COVID-19, ale zebranie zdjęć przemiałów swoich i kolegów oraz złożenie reklamacji korespondencyjnie (telefon, potem mail), czemu nie?
Powinni wymienić młynek na własny koszt kurierem.
Ja bym spróbował na Twoim miejscu.

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #104 dnia: 03 Kwiecień 2020, 12:13:59 »
Trudno porównać te zdjęcia, bo obydwa zestawy zostały sfotografowane ziemniakiem :picardpalm:
Jeśli kiedykolwiek będę robił tego typu eksperymenty wyciągnę porządniejszy sprzęt foto i zaopatrzę się w papier milimetrowy. Inaczej ich sens jest wątpliwy. Może to jedynie wrażenie, ale Twój przemiał na nr 1 wygląda na bardziej „piaszczysty”. Zrobię jeszcze porządne zdjęcie najgrubszego przemiału póki mam tę samą kawę.

P.S. Zwrotu możesz dokonać w ciągu 90 dni na koszt Tchibo, o ile dobrze pamiętam, więc masz czas na zabawę.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień 2020, 12:17:11 wysłana przez Mr. Sour »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi