Autor Wątek: Jaki ekspres mam kupić max 1000zł  (Przeczytany 3046 razy)

Offline Bogdan_K

• Ekspres: drip
  • Młynek: hario ręczny
Jaki ekspres mam kupić max 1000zł
« dnia: 02 Marzec 2020, 12:02:59 »
Witam,
jestem nowy, trochę przeglądam to forum i potrzebuję porady jaki pierwszy ekspres kupić do domu. Ja jestem zwolennikiem kaw czarnych, żona mlecznych, średnio dziennie ekspres robiłby 2-4 kawy (w tygodniu 2, w weekend 4). Ja jestem skłonny poświęcić trochę czasu na przygotowanie kawy natomiast żona chce nacisnąć przycisk i napić się latte czy kawy ze spienionym mlekiem. I tu jest cały problem... Na początku rozważałem Saeco tchibo cafissimo latte (około 600zł) kupić kilka kapsułek dla żony do kaw mlecznych a sam napełniałbym kapsułki wielokrotnego użytku z aliexpres mieląc kawę ręcznie za pomocą mojego HARIO. Następnie pomyślałem od BREVILLE Prima Latte VCF045X lub DE LONGHI EC 850.M (około 850zł). Na aukcjach znalazłem powystawowy Medion MD 17116 1470W 15 Bar ( 350 zł), lub używanego Krups EA 8250 młynek spieniacz (za 700zł) ale tu mleko trzeba spieniać samemu. 1000 zł to absolutne max ile chciałbym wydać...najlepiej coś w okolicach 600-700 zł. Ktoś coś podpowie...poradzi?

Offline Sputnik Mężczyzna

• Ekspres: Bez ciśnienia i nie z automatu, tylko na spokojnie :)
  • Młynek: 1Zpresso K-Max i na prąd
Odp: Jaki ekspres mam kupić max 1000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marzec 2020, 22:07:58 »
W takiej kwocie, to raczej ciężko kolegom jest coś Tobie doradzić. Na pewno lepszym rozwiązaniem od Twoich wyborów, bedzie jakiś dobry ekspres przelewowy, do tego młynek i jakiś french Press do mleka. Jeżeli chodzi o kolby, to niestety ale tu potrzeba troszkę więcej zainwestować.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marzec 2020, 22:17:52 »
Poszukaj ewentualnie używanego ASCASO BASIC lub ARC. Do nowego musiałbyś dodać ok. 400 zł.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marzec 2020, 08:21:01 »
Mi za 350 zł udało się kupić bardzo przyzwoitą leciwą Faemę na termobloku. Musisz szukać i najlepiej obserwować wątek o ciekawych aukcjach. Szukaj używanych gaggia classic, baby gaggia, Faema też miała kilka małych przyzwoitych modeli. Tylko większość to będą starocie, które wymagają renowacji. Obserwuj też giełdę na naszym forum, czasem pojawia się jakaś fajna oferta po serwisie.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marzec 2020, 09:28:24 »
Przede wszystkim zainwestuj w porządny młynek...

Offline Bogdan_K

• Ekspres: drip
  • Młynek: hario ręczny
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marzec 2020, 12:24:52 »
Dzięki za odpowiedzi. A gdybym podniósł budżet do 1500 zł (wziąłbym na fakturę) to da się kupić jakiś sensny ekspres automatuczny?

Offline Mr. Sour

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marzec 2020, 13:16:53 »
Off-Topic:
A gdybym podniósł budżet do 1500 zł...
... to wtedy ktoś Ci doradzi żebyś dołożył kolejne 500 zł i będzie super. Albo i nie ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi