Autor Wątek: Który wybrać?  (Przeczytany 5625 razy)

Offline dada391

Który wybrać?
« dnia: 18 Luty 2020, 11:28:30 »
Witam
zastanawiam się nad ekspresem do domowego użytku wybór padła na 3 ekspresy mianowicie:
Siemens EQ 9
Siemens EQ 6
Delonghi primadonna elitte
Delonghi ESAM 6900
Który ekspres byście mi doradzili chodzi mi o wygodę użytkowania oraz bezawaryjność :)
Pozdrawiam oraz z góry dziękuję za pomoc !!! :szampan:
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2020, 11:41:01 wysłana przez dada391 »

skansen

• Gość
Odp: Który wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Luty 2020, 21:19:16 »
Tu na forum raczej nie ma za wielu fanów ekspresów w pełni automatycznych. Nikt na razie Ci nie odpowiedział, ponieważ zapewne nikt nie zna tych modeli...
Czy rozważałaś w ogóle ekspres kolbowy?
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2020, 21:51:59 wysłana przez skansen »

Offline dada391

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Luty 2020, 22:56:07 »
Powiem szczerze że w moim przypadku w grę wchodzi jedynie ekspres automatyczny.
I nie wiem kurde co wybrać  :sciana:

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Luty 2020, 11:56:59 »
Nie znam żadnego z powyższych ekspresów i nie sadze, by tu na forum byli ich użytkownicy. Z mojego doświadczenia mogę polecić ekspresy Saeco / Philips. Są względnie bezawaryjne, ewentualne naprawy nie są drogie, dostęp do bloku zaparzającego jest łatwy.

Offline xcracerpl

• Ekspres: v60, aeropress, prismo, g.a.t. 3tz, Bialetti z E&B Lab, tygielek, mizudashi, Brewista Smart Dripper, Chemex
  • Młynek: C40 MK4, Quito, Wilfa
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Luty 2020, 21:01:57 »
Nie znam żadnego z powyższych ekspresów i nie sadze, by tu na forum byli ich użytkownicy.

Aż tak bym nie uogólniał. Nawet jak ktoś sobie hobbystycznie przelewa, przeciska czy w inny sposób zaparza nieautomatycznie, to często ma do czynienia z automatem w pracy, rodziny lub bliskich znajomych. W tej cenie wolałbym Jurę albo Nivonę.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Luty 2020, 21:24:34 »
Bardziej chodziło mi o wyjaśnienie powodów braku odpowiedzi - na forum nie ma zbyt wielu fanów automatów ;) Z Philips / Saeco mam do czynienia w pracy i w rodzinie. I stąd takie wnioski...

Offline dada391

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Luty 2020, 22:42:24 »
A co sądzicie o tym ekspresie :
saeco xelsis sm7683/00
Chodzi pod względem technicznym itp.
Pozdrawiam

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Luty 2020, 13:43:36 »
saeco xelsis sm7683/00

Za taką cenę porządną kolbę można kupić. Sensu nie ma kupować takiego drogiego automata.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Luty 2020, 14:26:44 »
A co sądzicie o tym ekspresie :
saeco xelsis sm7683/00
Chodzi pod względem technicznym itp.

Jeśli jesteś w pełni zdecydowana na ekspres automatyczny to biorąc pod uwagę trwałość Saeco będzie dobrym wyborem. Taki ekspres będzie jednak wymagał czyszczenia systemu mlecznego. Częściowo pomóc może specjalny płyn. Ekspres wymaga też wymiany filtrów do wody. Oprócz tego musisz liczyć się z koniecznością czyszczenia i smarowania bloku zaparzającego. Czynności te są opisane w instrukcji, przeważnie na końcu - zapoznaj się z nimi, jeśli Cię nie odstraszą, kupuj  :)

Offline gArtur

• Młynek: Sculptor 064, Arco, Xeoleo 50
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Luty 2020, 21:35:43 »
Philips/Saeco też mają filmiki na YT pokazujące obsługę i serwisowanie swoich ekspresów. Były dosyć dokładne i konkretne.

Tutaj chyba do ekspresu z twojej seri:
youtu.be/0UyyPfY4AcI

Offline dada391

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Luty 2020, 10:03:01 »
Jeśli o chodzi o konserwacje bloku zaparzającego to można uszczelki "posmarować" wazeliną techniczną czy nie bardzo ? czy lepiej kupić jakiś specjalny preparat ? :)
A i ten ekspres widziałem że ma osobno system czyszczenia mleka tzn mleko nie leci tą samą dyszą co kawa więc może będzie łatwiejszy w czyszczeniu niż inne np ten siemens eq9 co jest cały zabudowany.
A jak sądzicie co ile się powinno wyjmować myć oraz smarować uszczelki w takim bloku zaparzającym ? :)
Pozdrawiam

Offline dada391

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Luty 2020, 10:05:22 »
A zapomniał bym jeszcze jedno pytanie mianowicie czy bez używania filtrów do zbiornika w tym automacie z saeco można robić normalnie kawę ? czy będzie jakiś bład wyskakiwał ? jak sądzicie ?
Dlatego pytam bo posiadam w domu osobny system zmiękczający wodę i moim zdaniem nie ma sensu jeszcze ładować się w te filtry lecz jak nie będzie innego wyjścia to trudno :)  [emoji38]

skansen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Luty 2020, 11:14:17 »
Polecałbym raczej wazelinę spożywczą niż techniczną.
Przed chwilą zdemontowałem filtr wody na używanym w pracy ekspresie Saeco - normalnie zrobił kawę. Ja bym zostawił filtr a jedynie rzadziej go zmieniał.

Offline madret

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Luty 2020, 11:22:22 »
Nivona 756 nie posiada na wyposażeniu filtra wody, to pewnie będzie działać bez filtra.

Offline dada391

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Luty 2020, 12:45:36 »
Ok :)
A co ile powinno się serwisować/czyścić blok zaparzający ??
Pozdrawiam :) :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi