@untoldex: "a wiesz może ile znajomy chce poświęcić czasu na naukę i codzienne przygotowywanie espresso?"
No właśnie to ja mam mu zapewnić szkolenie . Czyli mam mu poustawiać sprzęt aby efekt był zadowalający i tyle. Reszta będzie po jego stronie. Myślę, że ogarnie temat dosyć szybko.
No to w takim razie ja bym bardziej obstawiał za Specialita.
I mówię to pomimo tego, że zamówiłem Niche
Na początku przygody z espresso, do mnie też nie docierało single-dosing. Dopiero potem, jak zacząłem używać ręczniaków do espresso to się przekonałem jaka jest oszczędność kawy oraz jak zwiększa się powtarzalność i szybkość ustawienia przemiału pod nowe ziarno.
Minusy młynków on-demand trzeba poprostu poznać w praktyce. A może się okazać że dla kogoś to nie będzie problem przy robieniu kawy "na oko".
Poza tym, założenie picia 2-4 kaw dziennie może się szybko zmienić po zakupie dobrego sprzętu i ziaren
Jak przyjdą goście lub ćwiczę latte arty to fajnie się sprawdza Specialita, ale do porannego cappu i popołudniowego espresso bardziej widzę Niche.
Ale dla mnie dodatkowe czynności przy single dosingu to nie problem, jednak wiem, że innych to bardzo zniechęca, nawet jak trzeba "tylko" zważyć ziarna.
Poza tym, jeśli znajomy po wkręceniu się w espresso będzie chciał się przesiąć na Niche, to wydaje mi się że nie będzie miał problemów ze sprzedażą Mignona bo są one dosyć popularne.
A co do porównania samego smaku, to chyba jest to dosyć skomplikowane. Trzeba byłoby dla kilku typów ziaren, ustawić podobnie młynki i porównać w kilka osób. Można ewentualnie zmierzyć refraktometrem i zobaczyć który daje większą ekstrakcję, ale podobno to też nie zawsze koreluje z lepszym smakiem. No i jak już ktoś tutaj pisał, jest tyle innych czynników (dystrybucja, odpowiedni przepis, temperatura, itp) że trzeba byłoby żeby ktoś bardzo doświadczony zrobił takie porównanie, ja na pewno nie czuję się na siłach