Autor Wątek: Fellow Ode 1 i 2  (Przeczytany 44310 razy)

Offline Blaszcz

Odp: Fellow Ode 1 i 2
« Odpowiedź #135 dnia: 01 Październik 2025, 12:04:30 »
Hej, mam problem z Ode 2, moze ktos mial podobnie i bedzie w stanie pomoc? Wczoraj do mnie przyszla nowa sztuka. Zrobilem kalibracje, czyli pokretlo na 1.1 rzeczywiscie jest pierwszym klikiem. Robilem Chemexa z 60g, ustawilem pokretlo na 6, efekt taki, ze chemex sie prawie zatkal, potem sprobowalem zmielic na 7 pod B75 - tutaj wyszlo straszne błoto jesli chodzi o coffee bed. Przemial wydaje sie niesamowocie drobny w porownaniu z C40. Przy czym czytajac rozne fora zauwazam, ze wiekszosc ludzi pod zwykly maly przelew ustawia 3-5, u mnie nawet 7 jest zbyt drobnym ustawieniem, porownujac do C40 to by bylo pewnie nie wiecej niz 15 klikow. Jesli ktos ma jakies sugestie to bede wdzieczny. Pozdrawiam

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #136 dnia: 01 Październik 2025, 12:22:26 »
A na oko nie dasz rady ocenić grubości przemiału w stostunku do tego co miałeś z C40? Ja zwykle tak robię. Do przelewu to powinny być dość dobrze widoczne i równe 'granulki' ok 1mm. Zwylke tak robię na początku, bardziej na oko i sprawdzam jak to idzie przez papier i co zostaje po przelaniu.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #137 dnia: 01 Październik 2025, 13:19:54 »
na 7 pod B75 - tutaj wyszlo straszne błoto jesli chodzi o coffee bed.
Wiele zależy od konkretnej kawy, jej ilości i sposobu zalewania.

Mogę Ci napisać jak u mnie to wygląda w moim Ode2.  W kwestii kalibracji ustawienia to u mnie "1" czyli minimalne ustawienie, jest dwa kliki od słyszalnego ocierania żaren siebie. Przy tym ustawieniu w B75 12 g kawy mielę na ogół ok. "5 i 2/3". W V60 mielę w takim wypadku ok. "7". Przelewanie trwa ok 2,5 minuty, przy preinfuzji i 2 zalaniach. Jednak dużo tu zależy od całego przepisu i sposobu polewania.

Offline Blaszcz

« Odpowiedź #138 dnia: 01 Październik 2025, 13:42:47 »
Wlasnie mielilem 15g na ustawieniu 6.0, na oko nie wygladalo to zle ale B75 szlo mi prawie 6 min przy 250ml, ciezko mi sie w ogole to przelewa bo nawet trzymajac 3-5g/s zaraz mi sie caly filtr wypelnia. Kawa to myta Rwanda. Coffee bed wyglada jak dno filizanki kawy po turecku. Jak bede w domu to wstawie jakies fotki. Jest sporo drobin (fines), moze to kwestia nowych zaren? Czytalem na Reddit, ze niektorzy uzywali 2-5kg kawy do ich przygotowania ale to chyba skrajne przypadki.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #139 dnia: 01 Październik 2025, 13:57:13 »
Może tak być że żarna muszą się jeszcze dotrzeć. Ja nie wiem, bo swoją sztukę kupiłem już lekko używaną, więc ten pierwszy etap miała za sobą.  Jednak jak widzisz że jest za drobno to ustawiaj grubiej. W razie czego zmiana zakresu na grubszy, to jest pięć minut roboty. Fellow ma na youtubie instrukcję do tego procesu. U mnie ustawiłem o jeden klik dalej od ocierania niż na poniższym filmie.

« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2025, 14:01:01 wysłana przez krystians »

Offline Blaszcz

« Odpowiedź #140 dnia: 01 Październik 2025, 14:16:22 »
To robilem rano po tym jaki mi Chemex prawie nie kapał przy mieleniu na 6.0, ktore uznalem za dobry punkt wyjscia po przeczytaniu kilku wypowiedzi uzytkownikow tego mlynka. Troche sie martwie czy wszystko jest w porzadku z moim egzemplarzem bo moje wyniki zupelnie nie psuja do tych, ktorymi sie dziela inni ludzie. No nic jeszcze bede probowac, dzieki :)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #141 dnia: 01 Październik 2025, 14:17:58 »
A jaką masz kawę?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #142 dnia: 01 Październik 2025, 14:22:52 »
Czy nie można po prostu "odkręcić" śruby i grubiej kawy zmielić? Wydaje mi się, że to bardzo proste w każdym młynku... Skale, podziałki są nieistotne, ważny jest dystans między żarnami.
bo moje wyniki zupelnie nie psuja do tych, ktorymi sie dziela inni ludzie
Wyniki, kliki u innych -- to najmniej istotne informacje. Trzeba inaczej do tego podejść. Ustawiasz swój młynek, zaparzasz swoją kawę, patrzysz na "wyniki" -- potem dokonujesz korekty. Jeśli woda zbyt długo przecieka przez kawę, to trzeba tęże kawę grubiej zmielić -- w wyniku eksperymentu a nie dlatego, że ktoś tam napisał, że jego młynek ma ustawienie 6 albo 7.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2025, 14:46:05 wysłana przez Antonio »

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #143 dnia: 01 Październik 2025, 17:42:49 »
Coffee bed wyglada jak dno filizanki kawy po turecku.
Zbyt wielu użytkowników nie raportowało czegoś takiego. Albo coś z twoim egzemplarzem jest nie tak, albo ogólnie te Ode to lipa jakaś.

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #144 dnia: 01 Październik 2025, 17:52:51 »
Wyniki, kliki u innych -- to najmniej istotne informacje. Trzeba inaczej do tego podejść. Ustawiasz swój młynek, zaparzasz swoją kawę, patrzysz na "wyniki" -- potem dokonujesz korekty. Jeśli woda zbyt długo przecieka przez kawę, to trzeba tęże kawę grubiej zmielić -- w wyniku eksperymentu a nie dlatego, że ktoś tam napisał, że jego młynek ma ustawienie 6 albo 7.
A gdybyśmy wiedzieli, że zaparzamy te same ziarna? 🤔

Muszę się przyznać, że nie robiłem tego etapu kalibracji 😅 Wyjąłem z pudełka i używam, faktycznie dla V60, Origami etc z reguły nie opuszczam przedziału 5-7, dla B75 zdarzało mi się schodzić niżej

PS. Uwielbiam ten młynek :taktak: Sam wyłącza silnik i ma super knocker 🤩

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #145 dnia: 01 Październik 2025, 20:11:13 »
To samo, poruszam się między 5-6-7.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Blaszcz

« Odpowiedź #146 dnia: 02 Październik 2025, 11:30:58 »
Trzeba inaczej do tego podejść. Ustawiasz swój młynek, zaparzasz swoją kawę, patrzysz na "wyniki" -- potem dokonujesz korekty. Jeśli woda zbyt długo przecieka przez kawę, to trzeba tęże kawę grubiej zmielić -- w wyniku eksperymentu a nie dlatego, że ktoś tam napisał, że jego młynek ma ustawienie 6 albo 7.

Dziekuje za odpowiedz, oczywiscie sie zgadzam, ustawienia innych byly po prostu moim punktem odniesienia, zdaje sobie sprawe z tego, ze wchodzi w gre wiele parametrow, natomiast chcialem tylko zwrocic uwage na to, ze mam skalibrowany mlynek zgodnie z zaleceniem producenta, ustawiam go na 10 w przypominam 11 stopniowej skali, i uzywajac B75, ktory jest raczej znany z dosyc szybkiego przeplywu, mam czas rzedu 4:30 i coffee bed wygladajacy jakbym wlasnie przelal, kawe ktora byla zmielona pod espresso, jak w takim wypadku mam zrobic Chemexa na 60g skoro juz teraz jestem niemal na koncu skali? To jest wlasnie moj problem, ale oczywoscie nie jestem ekspertem, robie przelewy od dwoch lat, z czego uzywajac C40 od roku.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #147 dnia: 02 Październik 2025, 12:01:59 »
W takim razie trzeba się przyjrzeć bliżej temu problemowi. Jeśli kawa jest równomiernie zmielona, to trzeba pewnie zmienić zakres regulacji, tak by dało się ją jeszcze grubiej zmielić. Jeśli wśród grubiej zmielonych drobin jest dużo pyłu, to może coś jest nie tak z osiowością żaren? A kawa -- nie jest czasami zbyt jasna, niedopalona? ;)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #148 dnia: 02 Październik 2025, 14:37:12 »
mam skalibrowany młynek zgodnie z zaleceniem producenta, ustawiam go na 10 w przypominam 11 stopniowej skali, i uzywajac B75,
Faktycznie jest to dziwne. Jak ustawisz młynek na 1 to nic nie ociera o siebie?

Zmiel po kilka ziaren kawy na 7 i na 11 rozsyp osobno na papierze w kratkę albo obok linijki podpisz gdzie jest jaki przemiał, zrób zdjęcie i wrzuć, to zobaczymy jak to wygląda.

przed tymi dwoma przemiałami zmiel kilka ziaren i postaraj się dobrze opróżnić przemiał z młynka.
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2025, 15:04:47 wysłana przez krystians »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 02 Październik 2025, 15:22:07 »
Zmiel po 6 ziaren kawy na ustawieniach 1,2,3... itd. Wysypuj przemiał na małe kopczyki na kartce i porównaj je do siebie.
Zmiel też 6 ziaren w C40 (na typowym dla Ciebie ustawieniu) i zrób osobny kopczyk. Porównaj, która gradacja jednego młynka odpowiada gradacji drugiego młynka. Porównaj też na oko ilość pyłu w przemiałach.

Fajnie gdybyś miał prosty wzornik
https://pl.aliexpress.com/item/1005007748578456.html

ale i bez tego będziesz w stanie zorientować się, czy coś nieoczekiwanego się dzieje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi