Autor Wątek: Fellow Ode 1 i 2  (Przeczytany 44307 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Fellow Ode1 i 2
« Odpowiedź #120 dnia: 21 Listopad 2024, 23:07:38 »
Hmm, dla mnie nowsza wersja, to przede wszystkim żarna V2, bo czesto lubię małe dozy dość drobno zmielić i v1 na to nie pozwalały. Jonizacja trochę poprawia statykę, ale szalu nie ma. Po kilku przemiałach do aeropressu zatyka się i trzeba ją przeczyścić pędzelkiem. Szerszy kubek na przemiał, niż w wersji 1 Ode, jest jeszcze mniej wygodny. Ponoć hopper v2 trochę lepszy ma kąt spadku ziaren do komory, ale ja używając kilka razy Ode1 nie miałem z tym problemu. Więc jeśli ktoś miałby okazję kupić w bardzo dobrej cenie Ode1, to warto a jeśli miałby żarna v2 to jak dla mnie bardzo fajna maszyna mieląca.

Dziekuje
Proszę bardzo :)
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2024, 00:33:45 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #121 dnia: 22 Listopad 2024, 21:29:06 »
No do espresso to wiem, ale do kawiarki tez nie?
Bez odpowiedzi?

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #122 dnia: 23 Listopad 2024, 12:12:17 »
Oznaczenie najniższe czyli pomiędzy 1-2 opisane jako prismo mogłoby podchodzić delikatnie pod kawiarkę.
Przyznam, że nie próbowałem gdyż mam wersję 1szą i ja do kawiarki mielę innym młynkiem prawie jak do "espresso" , oraz wkładam filtr papierowy.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Siudemkarz777

• Ekspres: V60, Kalita, Origami, Kawiarka, FP
  • Młynek: Fellow Ode 2
« Odpowiedź #123 dnia: 02 Styczeń 2025, 09:29:13 »
Nie chciałem tworzyć nowego wątku zatem zapytam tutaj. Mam młynek Fellow Ode 2. Mam go mniej więcej od roku. I zastanawiam się czy mi się odrobinę preferencje zmieniły lub czy mam omamy 😀 lub... I przechodzę do pytania 😀 - czy w miarę upływu czasu młynek lub bardziej żarna mogą być nie wiem bardziej ostre albo po prostu "lepsze"? Bo chodzi o to, że ostatnio coraz to bardziej przesuwam pokrętło na grubsze mielenie jakby młynek sam się przekalibrowal (bo sam nie otwierałem pokrywy, czyszczę go po prostu urimexem) i na tych samych ustawieniach jak wcześniej mielił drobniej.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #124 dnia: 02 Styczeń 2025, 09:43:47 »
Przez pierwsze kilkanaście kilogramów, żarna się docierają, więc może zmieniać się trochę przemiał. Poza tym, sprawdź czy śruby Ci się nie poluzowały od elementu trzymającego żarno. U mnie były lekko poluzowane. po tym jak je dokręciłem miałem wrażenie, że młynek mieli drobniej.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #125 dnia: 02 Styczeń 2025, 10:03:08 »
To, że żarna się docierają to jedno, ale jest też kwestia tego jak z biegiem czasu zmieniają się nasze upodobania smakowe. Sam po sobie obserwuję jak ziemne są moje preferencje. Czasami lubię mielić drobno by już po kilku tygodniach preferować przemiał zdecydowanie grubszy, a co za tym idzie nieco inny profil smakowy. Warto zmieniać to jak parzymy i w czym parzymy bo czasami może być fajna niespodzianka w filiżance 👍

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #126 dnia: 03 Styczeń 2025, 14:37:35 »
To swoją drogą, bo jest sporo procesów fizjologicznych, które w czasie się zmieniają w zależności od otoczenia, wilgotności, temperatury, diety itd. W zimie zawsze będziemy mieli większą ochotę na coś gęstszego, tłustszego i słodszego.

Offline Siudemkarz777

• Ekspres: V60, Kalita, Origami, Kawiarka, FP
  • Młynek: Fellow Ode 2
« Odpowiedź #127 dnia: 03 Styczeń 2025, 22:50:34 »
Hejka, dzięki za swoje spostrzeżenia. Myślę, że może coś być na rzeczy z preferencjami. Śruby w młynku są dokręcone 😀Ogólnie co do preferencji smakowych to ja na ten przykład pijam ponad 90 % kaw przelewowych i raz w czas muszę się jakby trochę zresetować i wypić coś intensywniejszego, czyli kawkę ze starej dobrej kawiarki (espresso po prostu nie lubię) i po takim resecie bardziej doceniam smak kochanych dripków 😀 no i na przestrzeni całego mojego świadomego życia kawosza myślę, że bardzo mi się zmieniał smak, np. nie cierpiałem wcześniej kaw z nutami kwiatowymi natomiast teraz chyba najwiecej takich kupuje. Wcześniej lubowalem się w owocowych i im więcej w nich było kwaskowatość i tym lepiej, wciąż je lubię ale szukam już innych smaków przewodnich. A anareoby? Nie znosiłem ich a teraz pijam. Notabene wiem, że to bardzo subiektywne ale jakie najczęściej macie ustawienia w ode2 do filtrów?
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2025, 14:49:54 wysłana przez krystians »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #128 dnia: 06 Styczeń 2025, 14:57:43 »
Z czasem uczymy się doceniać różne aspekty kawy. :) Chyba każdy przeszedł jakąś ewolucję kawową. Do tego w różnych okresach mamy ochotę na inne rzeczy.  |

W kwestii grubości mielenia do przelewu, to ja u siebie stosuję na ogół od 6 i 1/3 dla małych przelewów z 12 g ziaren. Tylko ja przestawiałem ustawienie grubości i na najniższym ustawieniu = 1 jest u mnie dwa stopnie od ocierania żaren o siebie. Jest to grubość minimalnie większa niż do espresso. Nie wiem jak będzie u Ciebie musisz popróbować gdzieś w okolicy połowy skali.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: Fellow Ode 1 i 2
« Odpowiedź #129 dnia: 26 Styczeń 2025, 23:13:00 »
Mam zamiar powrócić do przelewów (V60) i w związku z tym zastanawiam  się nad wersją 1,1 aktualnie w fajnych cenach 730-750 zł.
Jak na kilkanaście kaw w miesiącu to chyba dobry wybór? zwykle cały dzbanek 700ml.

coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #130 dnia: 27 Styczeń 2025, 09:14:11 »
Tak, to bardzo dobry młyn do przelewów i szybko mieli (42g to moment), w tych pieniądzach to warto.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #131 dnia: 27 Styczeń 2025, 11:08:46 »
Bardzo fajny młynek zarówno v1 jak i v2. W tych cenach co obecnie są, to jakość do ceny jest świetna.
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2025, 14:49:20 wysłana przez krystians »

Offline Doctor500

• Ekspres: Melitta CI
Fellow Ode 2 Generacji - WARTO?
« Odpowiedź #132 dnia: 11 Sierpień 2025, 15:48:21 »
 Powiedzcie drodzy forumowicze czy warto kupić młyn Fellow Ode 2 Generacji? Pijemy espresso i mleczne. Nastawiałem się na DF 64 ale musiałbym dozbierać a Fellow mogę kupić nowy za 1000zł.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Fellow Ode 2 Generacji - WARTO?
« Odpowiedź #133 dnia: 11 Sierpień 2025, 16:15:24 »
Żaden Ode nie nadaje się do espresso. Jak już to Opus. Ale zdecydowanie warto dozbierać do DF64.

Offline mehow10

« Odpowiedź #134 dnia: 23 Sierpień 2025, 00:01:01 »
Notabene wiem, że to bardzo subiektywne ale jakie najczęściej macie ustawienia w ode2 do filtrów?
Ja właściwie zawsze robię w przedziale 3.2 - 4.2 i całkowity czas mieści sie w 2:50 - 3:20. Co do zmiany grubości mielenia to często mam tak, że paczkę 250g zaczynam od drobniejszych ustawień i z czasem muszę zmieniać o klik albo 2 w górę, żeby utrzymać ten sam czas/smak. Też sie zastanawiałem czy coś sie może poluzowało ale za każdym razem jak rozkręcałem to nic nie było do poprawy/rekalibracji. Generalnie polecam przy kalibracji ustawić startową pozycję pokrętła nie na 1.0 tylko na 1.1 - wtedy bez rozkrecania można sprawdzić czy żarna zaczynają trzeć o siebie przy przejściu na 1.0 - czyli, że nic się nie rozkalibrowało. Przy skali w okolicy 3.0-6.0 łatwiej też jest porównać grubość mielenia pod palcem niż wzrokowo.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi