Autor Wątek: Fellow Ode 1 i 2  (Przeczytany 44322 razy)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
Odp: Fellow Ode1 i 2
« Odpowiedź #75 dnia: 12 Marzec 2023, 06:50:31 »
Pragnę poinformować że dzisiaj rano no prawie chwilę temu 6:25 12.03.2023 r.(niedziela) młynek bez kaszlu schrupał 32g mojej prywatnej mieszanki o takiej jak na na fotce poniżej (7g robusty 25g tej kawy z promocji)

Mieszanka Jka marzec 2023 r.z.jpg

Nikt z domowników nie zareagował a to oznacza że przy mieleniu jest cicho i jak pacierz powtórzę wkoło młynka czysto, w tym ala "hopperze" czysto, z kubeczka przemiał wygodnie się przesypuje u mnie teraz rano był to ekspres przelewowy.
Sama kawa w smaku jakby łagodniejsza nie ma rzucającej się w pierwszym monecie na podniebienie goryczki jak to miało miejsce w młynku SAGE.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline nowicjusz

• Ekspres: aeropress, V60, chemex, Hario Switch
  • Młynek: Fellow ode 2, comandante c40
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Marzec 2023, 17:23:07 »
Support fellow mi odpisał na to :
czy Twój "na sucho" też ma takie dziwne działanie, że "warczy" i jak startuje to z dużą mocą, później mu jej brakuje i po chwili wraca na obroty.

A odpisał tak:
Thank you so much for reaching out and sorry for this challenge with your Ode.

This noise may be from a control circuit misfiring. To clarify, is your Ode sharing an outlet with any other devices? If so, try running it on its own outlet or try a different outlet to see if this issue is resolved. If not, try resetting your grinder by unplugging it for exactly 2 minutes (timed), and then plugging it back in.

The sound you noticed is usually the result of electrical noise in the power board and control system.

The consequent power draw is negligible (less than approximately 0.2amps ) and should not impact home power consumption. Also, it does not negatively impact the performance of the Ode grinder or the motor's longevity, and it does not pose a safety concern.

Let us know if you have any further questions.

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #77 dnia: 13 Marzec 2023, 23:16:32 »
I jak, Towarzystwo w tym wątku zadowolone z młynka? Może i ja bym sobie taki sprawił do kawiarki…??

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #78 dnia: 13 Marzec 2023, 23:33:37 »
Do moki i espresso raczej sie nie nada...
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #79 dnia: 13 Marzec 2023, 23:36:37 »
No do espresso to wiem, ale do kawiarki tez nie?

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #80 dnia: 14 Marzec 2023, 08:14:28 »
A odpisał tak:

I co pomogły Ci jego rady.

U nie kolejny dzień, kolejne 40g zmielone, znowu wkoło czysto, cicho, już nie mielę sobie wieczorem kawy na rano, mimo tego że robię kawę grubo przed 6:00 w domu nikt z tego powodu nie narzeka.

Muszę tylko kupić ze 2dwie jakieś fajne kawy pod przelewy idę szukać.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline nowicjusz

• Ekspres: aeropress, V60, chemex, Hario Switch
  • Młynek: Fellow ode 2, comandante c40
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Marzec 2023, 21:13:29 »

I co pomogły Ci jego rady.

Nie wiem, w sumie nie ma już tego dźwięku :)

I jak, Towarzystwo w tym wątku zadowolone z młynka?

Ja bardzo - jedyny mankament to przycisk włączający z przodu. 2 razy zdarzyło mi się przypadkowo włączyć. Raz jak przestawiałem młynek na blacie i źle złapałem, i raz przy wkładaniu kubeczka. Od tego czasu się nauczyłem i już się poprawiłem. Ale pamięć czy tam niesmak pozostał :) tak czy inaczej to mały pikuś i reszta dla mnie super.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #82 dnia: 03 Maj 2023, 07:44:06 »
Jak pisałem wcześniej dla mnie pokrywka od hoppera jest za lekka i już oglądam się za kawałkiem drewna egzotycznego by może taką zakrywkę sobie wystrugać.

https://www.etsy.com/pl/listing/1238227342/fellow-ode-grinder-gen-1-and-2-wooden?click_key=4f1cc0195e666296890415fbffa8d862ebb2eb43%3A1238227342&click_sum=03f382e9&ref=internal_similar_listing_bot-1&sts=1&listing_id=1238227342&listing_slug=fellow-ode-grinder-gen-1-and-2-wooden

Na tą chwilę skończyło się tylko na przymiarce, ale za to wpadło mi w oko takie rozwiązanie, i tak sobie myślę czy by tego nie kupić.
? co i w czym miało by to pomóc, czy takie "mieszkowanie" nie wpłynie negatywnie na konstrukcję młynka.
Jakakolwiek podpowiedz mile widziana.

https://www.etsy.com/pl/listing/1094885174/fellow-ode-bellows-z-pokrywk-jednodawkow?click_key=047b049fb0fa4f392a5f57dc1f38bf0958d251fc%3A1094885174&click_sum=d2c036da&ref=sold_out-1

Jka

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #83 dnia: 03 Maj 2023, 08:51:23 »
Moim zdaniem w przypadku 2 generacji młynka mieszek nie ma to sensu. Krzywdy żadnej młynkowi nie zrobi, ale korzyści jego posiadania nie widzę. Retencja jest tam bardzo mała.  Tego co zostaje w młynku, to tak na prawdę nie koniecznie chcesz wydmuchiwać do kawy. Jak dla mnie lepiej co jakiś czas po prostu użyć pędzelka i odkurzacza czyszcząc młynek.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #84 dnia: 03 Maj 2023, 09:50:41 »
Jak dla mnie lepiej co jakiś czas po prostu użyć pędzelka i odkurzacza czyszcząc młynek.

I tego będę się trzymał, a zaoszczędzoną kasę przeznaczę na coś innego
Dzięki za podpowiedz.

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #85 dnia: 07 Maj 2023, 18:50:02 »
Z takim co sobotnim gruntownym sprzątaniem mojego kącika do kawy z ciekawości odkręciłem ten ala "hopper"  w tym młynku, w środku wygląda to tak..

20230506_171733.jpg

Zostało to odkurzone odkurzaczem i przedmuchane gruszką, praktycznie nie potrzeba było tego robić ale miałem wszystko pod ręką no to zrobiłem.

W pojemniczku na zmieloną kawę zobaczyłem zaledwie takie drobiny.

20230506_172248.jpg

A ktoś tutaj pisał jaki to ten młynek brudas.

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #86 dnia: 09 Maj 2023, 09:24:43 »
Ten zsyp ala hopper taki dziwny duży, pokrywka moim zdaniem za lekka trzeba będzie u Chińczyka kupić z drewna.

Kiedyś w tym temacie popełniłem taki wpis, chodzi o to pogrubione i dalej to podtrzymuję że ta ta pokrywka od hoppera dla mnie jest za lekka, co prawda nie kupiłem nic u Chińczyka ale za to sam brzeszczotem na próbę wystrugałem takie coś :redface:

teraz.jpg

Za ładnie mi to nie wyszło ale jaki majster taki efekt końcowy >:( nic pobawię się tym co zrobiłem, zobaczę jak teraz jest czy w miarę lepiej mi się to zdejmuję a jak będzie OK to się pomyśli nad jakimś ładniejszym drewienkiem czy czymś innym.
Przyklejone to na taśmę 2 dwustronnie przylepną to i łatwo się to rozmontuje.
Ot i co potrafi z człowiekiem zrobić nuda   ;)

Jka

Offline shaker

• Młynek: Comandante C40 MK3
« Odpowiedź #87 dnia: 13 Maj 2023, 10:52:56 »
W Komputroniku jest dostępny biały Fellow Ode 2 za 1599. Prawie 500 zł taniej niż w Coffeedesku. Zamówiłem, przyszedł w odpowiedniej wersji, oryginalnie zapakowany, wszystko w porządku.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #88 dnia: 13 Maj 2023, 15:53:52 »
Prawie 500 zł taniej niż w Coffeedesku.

Jakie znowu pięćset ?

Ja za swojego zapłaciłem tyle: Do zapłaty 1 880,91 PLN

Jka

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #89 dnia: 13 Maj 2023, 15:58:04 »
Co było to było, dzisiaj jest jak jest 😉

Coffeedesk z niskich cen już nie słynie 😉

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi