Autor Wątek: Fellow Ode 1 i 2  (Przeczytany 44321 razy)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
Odp: Fellow Ode1 i 2
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Marzec 2023, 09:17:01 »
Hej, fajne młyny!
 Czy mieliłeś już Ode gdzies na 3-ce?
Faktycznie mniej "syfi", ciekaw jestem tego "jonizatora" ?

Też kilka razy przestawiajac cos na blacie wlaczylem mlynek, ale teraz mam dodatkowa wtyczke z wlacznikiem z czasow buczenia pierwszej wersji mlynka, wiec juz go nie wlaczam przypadkowo.

Nie nie mieliłem jeszcze na niczym innym niż napisałem.
Ja ten młynek odebrałem wczoraj 9.03.2023 r. coś około 14:00 i czekałem do 17:00 aż złapie domowej temperatury.
Dzisiaj za chwilę spróbuje zmielić coś z takiej kawy pod przelewy zobaczę co będzie.

Czy mniej "syfi" nie wiem nie mam porównania a 44g kawy jakie zmieliłem o niczym nie świadczy nic nie pokazało tak że nie wypowiem się jak to jest poczekam przynajmniej z tydzień i wtedy coś skrobnę o "jonizacji" i jej wpływie na śmieci kawowe w stosunku do powierzchni płaskich i blatów kuchennych ("horera" toż to doktorata można by napisać) :lol2:
Też mam go podłączonego do takiej wtyczki, tylko że wtyczka jest w kijowym miejscu nic z czasem coś się pomyśli może jakiś panel dotykowy albo pilota a co toż to 21 wiek mamy :)

Śmiechy mi w głowie a jak on tak na raty będzie mi mielił te 34g kawy to nie wiem czy mi tak do śmiechu będzie !

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Marzec 2023, 09:29:51 »
Jeśli mielenie przerywane będzie się powtarzać, to pisz Coffeedesku niech wymienią na inną sztukę.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Marzec 2023, 10:51:35 »
Zobaczę co i jak jak coś to do Kołobrzegu mam kawałek a auta jakieś tam mam  ;)

A dzisiaj chwilę temu wyszło tak.

Taka kawa już trochę w szafce (zaciemnionej) przebywała.

M T1.jpg

Zegar ustawiony w okolicy 5

M T2.jpg

Ziarna we wsypie

M T3.jpg

Po zmieleniu zobaczyłem takie coś (chyba za drobno pod Clevera) 

M T4.jpg

A ciastko w Cleverze było takie, trochę błotka widać.

M T5.jpg

I teraz: 24g kawy poszło szybko bez zacięć, młynek jak dla mnie jest naprawdę cichy, szybki, znowu nie zauważyłem ile trwało mielenie mimo włączenia stoper  :redface: wkoło czysto, w samym kubeczki też czysto drobiny go nie oblepiają, chopper też czysty.
Co by tutaj jeszcze ?? acha kawa w kubku za mało tego było by coś wiarygodnego napisać, na to potrzeba czasu i kilku prób. Moim zdaniem było to chyba za drobno zmielone.

Ważniejsze że młynek ruszył bez zacięć, jeszcze dzisiaj ze 2dwa razy coś tam nim przemielę.

Jka

« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2023, 10:58:38 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline nowicjusz

• Ekspres: aeropress, V60, chemex, Hario Switch
  • Młynek: Fellow ode 2, comandante c40
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Marzec 2023, 19:43:05 »
Ja dzisiaj też swojego odebrałem i... @Jka57 czy Twój "na sucho" też ma takie dziwne działanie, że "warczy" i jak startuje to z dużą mocą, później mu jej brakuje i po chwili wraca na obroty. Nie wiem czy film to odda:
https://youtube.com/shorts/Zu1z5V0EwRE?feature=share

Ale jak już wsypałem 15g kawy to zmielił szybciej niż się zorientowałem i chyba ciszej niż mój C40 :p

Offline ana2106 Kobieta

• Ekspres: Hario V60, aeropress
  • Młynek: Fellow Ode 2, timemore c2
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Marzec 2023, 20:05:10 »
@Jka57 i @nowicjusz Ja też dzisiaj dołączyłam do waszego grona i stałam się posiadaczką ode 2 :) na euforię jeszcze za wcześnie, wyjdzie "w praniu" jak się sprzęt spisuje. Jestem po pierwszym przemiale 15g, rzeczywiście na plus szybkość mielenia - działa jak błyskawica.

czy Twój "na sucho" też ma takie dziwne działanie, że "warczy" i jak startuje to z dużą mocą, później mu jej brakuje i po chwili wraca na obroty.

U mnie może nie tak bardzo jak na twoim filmiku ale też jest to zauważalne.

Natomiast zastanawia mnie jeszcze to przerywane mielenie

Pomieliło chwilę i stop no to jeszcze raz i to samo 

U mnie chyba sytuacja podobana : youtube.com/shorts/b3keusiPl4I ?
Było to pierwsze mielenie, więc zobaczymy jak to będzie wyglądało później...

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #65 dnia: 10 Marzec 2023, 20:07:47 »
O choroba u mnie tego nie było i nie ma.

Wczoraj było tylko to że mi 1zasyp zmielił na 3razy.

Dzisiaj już  3razy go używałem każdy zasyp inna kawa i inna waga 21,5g / 24g i ostatnia porcja 32g. wszystko schrupał bez postojów.
Może tam coś się układa, dogrywa stąd takie dziwolągi się pojawiają.

U mnie chyba sytuacja podobana : youtube.com/shorts/b3keusiPl4I ?

U mnie to delikatniej przebiegało i jakby ciszej.
Acha a im drobniejsze mielenie tym młynek jest głośniejszy.

Hi :-[ mam fajną metodę na "americano" bez dolewki  :lol2:

Jeszcze jedno chyba przydało by się wypoziomować też żarna. widziałem jak to zrobić, wiem co potrzeba, marker i kawałek foli, u siebie to go nie zrobiłem by nic nie popsuć ale pogadam z synem może mi to jutro zrobi.

Jka
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2023, 20:25:01 wysłana przez Jka57 »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #66 dnia: 11 Marzec 2023, 00:21:07 »
Sprawdzaliście w instrukcji czy jest dział typu: "pierwsze uruchomienie"

Jeśli nie znajdziecie nic w instrukcji, i sytuacja będzie sie powtarzać, to można spróbować się zapytać tego gościa od Fellowa na yt albo home barista.
-
- https://www.home-barista.com/marketplace/fellow-news-and-information-t82332-180.html

Offline nowicjusz

« Odpowiedź #67 dnia: 11 Marzec 2023, 07:35:05 »
Sprawdzaliście w instrukcji czy jest dział typu: "pierwsze uruchomienie"

Ja już się nauczyłem i czytam instrukcje do sprzętów :) tam nic nie znalazłem.
Wysłałem pytanie na support fellow dam znać jak odpiszą a jak nie odpiszą to Nicka  [emoji3] zaatakuje.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #68 dnia: 11 Marzec 2023, 15:10:14 »
I co walczycie dalej?

U mnie dzisiaj chwilę temu 24g kawy schrupał bez zająknięcia, tak szybko że nie wsłuchałem się w odgłos pracy.

miel01a.jpg

A oddał tyle.

miel01b.jpg

Czy jest to dobry wynik czy nie sami oceńcie.
Młynek mi się coraz bardziej podoba, bo po tym co miałem (któryś model SAGE) jest naprawdę cichy, wbrew obawom wkoło czysto, w kubeczku kawa się nie przylepia do ścianek a w mini chopperze to samo jakieś pojedyncze drobiny tam tylko widać.

I by nie było że to jakiś opis sponsorowany, nie, nie to jest dzielenie się na żywo tym co i jak jest, przez kogoś kto wydał na ten młynek swoje pieniądze.
A nie to co jeden z drugim "Yutuber" przeczytał z kartko co mu producent danego sprzętu kazał przeczytać.

Co do samego smaku kawy to jeszcze za wcześnie bym cos napisał, dzisiejsze te 24g to kawa pod przelewy i zrobiona w takim zwykłym dripperze.

miel01c.jpg

Nic w tygodniu kupię kolejną dedykowaną pod konewkę, może i Chemex-a się dorobię i pobawię się z młynkiem, wagą, konewką z nadzieją że to co zrobię wypiję a nie wyleję :nienie:

Jka
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2023, 15:14:01 wysłana przez Jka57 »

Offline nowicjusz

« Odpowiedź #69 dnia: 11 Marzec 2023, 15:25:43 »
@Jka57 ty w 1:02 przelałeś 361g?

Ja dzisiaj kawka z Heresy:
IMG_0555.jpg

sama praca i dźwięk młynka nagrałem jakby ktoś chciał zobaczyć:
https://youtube.com/shorts/r8LquIia-tc?feature=share
Wydaje mi się, że telefon podbija znacznie dźwięk

Na wejściu było 18,3g na wyjściu jak widać 18,2g (i ta retencja 0,1g mi się powtarza)
Tak to wyglądało na 5,2 stopniu mielenia:
IMG_0554.jpg

A tak wygląda po 3m i 6 s przelanych 300g wody:
IMG_0556.jpg

Smak - jeszcze mam za dużą goryczkę i w kolejnej kawce ustawię młynek na 6 stopień. Natomiast wszystkie dzisiejsze kawy wydają mi się pełniejsze, z lepszym body i po prostu smaczniejsze niż po mieleniu w C40. Może to być efekt racjonalizacji wydatku :) Więc jak kiedyś mi się zechce i znajdę czas to zrobię ślepy test na jednej kawie z C40 i Ode 2.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #70 dnia: 11 Marzec 2023, 15:34:18 »
@Jka57 ty w 1:02 przelałeś 361g?
Nie - w tym czasie tą fotkę robiłem bo później bym tradycyjnie zapomniał.
Przelało się to w 2,51sek.
A gruz miałem taki.

gruz sobota 11.03.jpg

Jka

Offline nowicjusz

« Odpowiedź #71 dnia: 11 Marzec 2023, 15:39:30 »
Hmm to u mnie coś dużo pyli patrząc na filtry. Ciekawe czy to młynek czy kawa - jest tu ktoś mądrzejszy kto ma teorię?
@Jka57 jakie miałeś ustawienie młynka bo chyba grubiej mieliłeś niż ja.

Tak czy inaczej ja jestem zadowolony z młynka. W komesiu miałem już dość kręcenia korbą - teraz mam szybko i IMO ciszej.
A I design mi się podoba.

Offline ana2106 Kobieta

• Ekspres: Hario V60, aeropress
  • Młynek: Fellow Ode 2, timemore c2
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Marzec 2023, 16:02:22 »
U mnie dzisiaj zjada kawę bez problemów, wyglada na to że to pierwsze mielenie było najgorsze.
Głos na żywo faktycznie łagodniejszy, ewidentnie przez telefon jest podbity.
Retencja 0,1g i za każdym razem na 4 próby się powtarzała. Wokół młynka czysto.
Bardzo łatwa regulacja, podoba mi się sposób ustawiania grubości mielenia po przez frontowe pokrętło.
Kręcenie korbką sprawdza się na wyjazdach albo nawet doraźnie weekendowo, na dłuższa metę stało się uciążliwe dlatego automat super.
Jeśli chodzi o sam smak to w porówaniu z moim ręcznym C2 zdecydowanie na plus, czuję jakby większa owocowość.

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Marzec 2023, 16:22:33 »
Mamy 2.0. i jak na razie bardzo miłe doświadczenie. Jakość przemiału, łatwość regulacji, brak pylenia, retencja, powtarzalność i prędkość - wszystko na duży plus.

Na razie jedyny minus jaki został zauważony, to trzeba uważać przy większych ziarnach, gdyż blokują się  na tym czarnym daszku w hopperze. Jak macie taką kawę, to warto mielić bez pokrywki. Wtedy wiadomo, czy "korek" się nie zrobił :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #74 dnia: 11 Marzec 2023, 16:26:55 »
@Jka57 jakie miałeś ustawienie młynka bo chyba grubiej mieliłeś niż ja.

Zapomniałem zdjąć i zostało po porannym mieleniu do ekspresu przelewowego na x8

Panie Panowie o już 4czterech zadowolonych to trzeba jakiś mankament znaleźć bo zobaczycie znając (a w zasadzie nie znając) naszych "handlowców" to w poniedziałek cena będzie o 500zł wyższa.

Jak pisałem wcześniej dla mnie pokrywka od hoppera jest za lekka i już oglądam się za kawałkiem drewna egzotycznego by może taką zakrywkę sobie wystrugać.

https://www.etsy.com/pl/listing/1238227342/fellow-ode-grinder-gen-1-and-2-wooden?click_key=4f1cc0195e666296890415fbffa8d862ebb2eb43%3A1238227342&click_sum=03f382e9&ref=internal_similar_listing_bot-1&sts=1&listing_id=1238227342&listing_slug=fellow-ode-grinder-gen-1-and-2-wooden

Dzięki za podpowiedz o wielkości ziaren cenna uwaga.

Jka
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2023, 16:52:54 wysłana przez Jka57 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi