Autor Wątek: La Peppina - FE-AR  (Przeczytany 39728 razy)

Offline Przemo Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
Odp: La Peppina - FE-AR
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Marzec 2015, 15:55:47 »
Pisałem do kolegi, co robił szklane bojlery. Brak odpowiedzi.
Produkty pani, która wykonała miski/kubki do wytwarzania piany (forum brzytwa.org) są dobrej jakości.
Mam taki jeden. :)
Peppina ciekawie mogłaby wyglądać w parze z glinianym jak i szklanym bojlerze. :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Marzec 2015, 17:22:35 »
Co do ceramiki - koszta powinny być na bardzo przyzwoitym poziomie - jakość również. Kluczowe było by równe zrobienie idealnie okrągłego rantu tam gdzie wchodzi uszczelka.

Coś takiego

całe 25 PLN kosztuje
Wymiary: wysokość z pokrywką ok. 14,5cm, naczynie ok. 10,5cm, średnica ok 9,5cm
LMWDP #469

Offline Przemo Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Marzec 2015, 17:38:11 »
To może być bardzo dobre rozwiązanie.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Marzec 2015, 17:47:50 »
Patrząc na powyższe zdjęcie- to tak sobie myślę, że może powinniście poszukać producenta na jakiś targach funeralnych  :blue:

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Marzec 2015, 18:02:41 »
Patrząc na powyższe zdjęcie- to tak sobie myślę, że może powinniście poszukać producenta na jakiś targach funeralnych 
:evil:

Ale szklany to mi się podoba. Bardzo.

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Marzec 2015, 22:05:04 »
Z tego co pamiętam, to do niewielkich dźwigni jest potrzebne trochę grubsze mielenie niż na espresso. Do Twojej Peppiny także.

Tak jest przy oryginalnym sitku, które jest dość drobne. Zamiennik PV http://www.lamacchinadelcaffe.com/pontevecchio.html, jest bardziej "przepuszczalne" wymaga trochę drobniejszego mielenia i mocniejszego ubicia kawy.

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Luty 2016, 17:33:35 »
Ma ktoś taki sprzęt w okolicach Katowic, chciał bym spróbować co można z niej wyczarować. Bo zastanawiam się nad pozbyciem mojego sprzętu i kupienia właśnie pepiny

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline lubusz Mężczyzna

« Odpowiedź #52 dnia: 03 Luty 2016, 21:58:15 »
Ma ktoś taki sprzęt w okolicach Katowic, chciał bym spróbować co można z niej wyczarować. Bo zastanawiam się nad pozbyciem mojego sprzętu i kupienia właśnie pepiny

Gdybyś był w okolicy Słubic nad Odrą to zapraszam. W okolice Katowic niestety się nie wybieram. Używam regularnie. Cały proces zrobienia espresso licząc od włączenia grzałki trwa max 5-6 min.  Ten czas wystarcza aby nagrzać wodę i całe urządzenie. Ostatnio robię regularne strzały z 13 g kawy, przelewie 28-30 s uzyskuję 36-38 gram naparu. Wszystko jest bez problemu powtarzalne. Nawet nauczyłem się czegoś w rodzaju preinfuzji ;) Ja jestem zadowolony, a kawa mi smakuje.

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Luty 2016, 22:04:25 »
A nie chciał by ktoś sprzedać swojej peppiny? :-P obawiam się trochę sprzedaży kolby na rzecz dźwigni. Boje się że kawa może być gorsza bo nie ogarnę całego tego mechanizmu.

« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2016, 22:07:23 wysłana przez Expel »

Offline lubusz Mężczyzna

« Odpowiedź #54 dnia: 03 Luty 2016, 22:32:30 »
A nie chciał by ktoś sprzedać swojej peppiny? :-P obawiam się trochę sprzedaży kolby na rzecz dźwigni. Boje się że kawa może być gorsza bo nie ogarnę całego tego mechanizmu.

Masz rację, że zanim pozbędziesz się swojego sprzętu warto porównać smak kawy z obu urządzeń. Peppina było moim pierwszym ekspresem, więc nie było ryzyka. Nie wiem jak u innych, ale moja po wymianie uszczelek, przesmarowaniu i kilkunastu strzałach nie sprawia mi najmniejszego kłopotu.

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #55 dnia: 03 Luty 2016, 22:38:02 »
No bo wybór jest teraz między peppina a uno prof pid albo czymś z e61,  bo za 1500-2000zl można wyrwać coś z tego  co napisałem

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #56 dnia: 05 Luty 2016, 09:39:50 »
Ją bym wybrał Ascaso.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Kwiecień 2016, 17:36:37 »
Otrzymałem zdjęcia, szybka decyzja i leci do mnie Peppina jak się domyślam w ciężkim stanie.
Nie wiem tylko co to za cuda na grzałce...

Będziemy reanimować :)

Offline pali112 Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Sierpień 2016, 19:38:19 »
Witam! Jest u mnie:) dzisiaj odebrałem La Peppine kupioną na Ebay z Włoch. W sumie jak na rok 1960 to jest w super stanie wizualnym. Nie wiem jak  technicznie bo jeszcze nie sprawdzalem. Kabel jest dość w kiepskim stanie więc nie chcę jej teraz podłączać‎

Offline pali112 Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Sierpień 2016, 19:46:00 »
Kabel muszę kupić i wymienić. Trzeba będzie pewnie jakoś zdezynfekowac czy wyparzyc wrzątkiem. Koledzy na co zwrócić uwagę przy przeglądzie? Wymienić uszczelki? Gdzie kupować części? Jak myślicie wrzucić niektóre elementy do zmywarki - bojler, zlewke ewentualnie Kolbe?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi