Autor Wątek: 1zpresso JE (PLUS)  (Przeczytany 49426 razy)

Offline mibas

• Ekspres: Ascaso Dream, kawiarka French Press Bialetti, AeroPress Go
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JX-pro
Odp: 1zpresso JE (PLUS)
« Odpowiedź #105 dnia: 02 Grudzień 2020, 09:40:20 »
Tajwańczycy uważają się za Chińczyków i ich państwo (nie przez wszystkich uznawane) nazywa się Republika Chińska. Oni są wręcz z tego dumni. I aż do lat 1970 tych malutki Tajwan reprezentował całe Chiny na forum ONZ ponieważ Chiny komunistyczne nie były uznawane m.in. przez USA.
To trochę jak kiedyś RFN i NRD...

Tajwańczycy są chińczykami - to kiedyś były jedne Chiny, tylko jak zrobiono komunistyczną "rewolucję kulturalną" to nie-komuniści musili uciekać z części kontynentalnej na wyspę Tajwan. Stąd ciągłe pretensje i  nieuznawanie istnienia Tajwanu przez ChRL oraz określanie Tajwanu przez siebie jako Republic of China, co powoduje białą gorączkę w ChRL..
Żeby było ciekawiej - na kontynencie używany jest język chiński uproszczony, na Tajwanie zaś ciągle chiński tradycyjny

Offline andrzej.podgorny

• Ekspres: Gaggia Classic, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Eureka Mignon Silenzio, Xeoleo 45 mm, Wilfa svart
« Odpowiedź #106 dnia: 02 Grudzień 2020, 13:49:30 »
1zpresso jo
A jaki model? Bo "jo" to chyba takie joł joł joł z radości ;)
jeśli masz JX (a pewnie i inne mają podobnie) to zauważ, że "właściwy klik" dzieli się na 3 "małe kliki" ;)

Przepraszamza literówkę, chodziło o model JE. No właśnie zastanawiałem się czy faktycznie nie chodzi o te "pełne" kliki...
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2020, 15:14:37 wysłana przez andrzej.podgorny »

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #107 dnia: 01 Styczeń 2021, 10:39:53 »
Jak mielicie do kawiarki? Na załączonej tabelce sugerują między 40 a 50, ale wtedy przemiał jest grubości cukru, a na forum przeczytałem , aby przemiał był grubości soli, tylko nie wiem, czy to osobiste preferencje, czy złoty środek.

Dla przemiału do kawiarki sprawdzają się te same reguły, jak przy parzeniu espresso? W sensie jasno palone ziarna drobniej?

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #108 dnia: 01 Styczeń 2021, 11:40:16 »
Okolice, które podałeś to u mnie przelew. Więc zdecydowanie za grubo na kawiarkę. Kawiarka to trochę grubiej niż espresso. Jak ustalasz „0”? Bo ta tabela jest dla „0” wg 1zpresso, czyli skręconych żaren, że nie da się przekręcić korbą. W szczególności jest tu inaczej niż w Comandante.

Offline pietro

« Odpowiedź #109 dnia: 01 Styczeń 2021, 11:57:47 »
Na 0 mam zablokowane żarna, przy 1,5 już się kręcą bez obcierania, czyli do kawiarki okolice 30 dla średnio palonych? Raz jak parzyłem jasno paloną Kostarykę, to właśnie w okolicach 40 były wyraźnie smaki jak w opisie, ale kawa ze szwedzkiej palarni pod przelew.

Offline Anszy

• Ekspres: DeLonghi, V60, FP, makinetka
  • Młynek: 1Zpresso K-plus
« Odpowiedź #110 dnia: 01 Styczeń 2021, 17:00:56 »
Na 0 mam zablokowane żarna, przy 1,5 już się kręcą bez obcierania
Czy możesz wyjaśnić co znaczy 1,5?  zakładając, że 1 to 3 kliki a te 0,5?

Offline pietro

« Odpowiedź #111 dnia: 01 Styczeń 2021, 17:31:24 »
Te 0,5 to połowa, środek pomiędzy pełnymi cyframi, na skali oznaczony większą kropką.
Przy okazji sprostowanie, całkowite zablokowanie mam na 9, a na 0 da się ruszyć, ale z obcieraniem.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #112 dnia: 01 Styczeń 2021, 17:42:08 »
Ja bym do kawiarki spróbował tak: ustawiasz pod espresso i odkręcasz o polowe pełnego obrotu. Powinna być konsystencja drobnego cukru.

Offline pietro

« Odpowiedź #113 dnia: 01 Styczeń 2021, 18:15:09 »
Tak zrobię następnym razem :) Do espresso mielę między 22 a 26 więc będzie podobnie jak myślałem, około 30.

Offline Hakuri Mężczyzna

• Ekspres: MaraX / Moccamaster
  • Młynek: Niche Zero / Fiorenzato F64 Evo V2
« Odpowiedź #114 dnia: 12 Marzec 2021, 09:54:20 »
Czy JE lub JE plus to nadal dobra opcja pod ekspres ciśnieniowy czy lepiej szukać czegoś innego w tej kwocie ~700zł?
Planuję zmianę swojego xeoleo bo strasznie mnie irytuje odkręcająca się nakrętka i nierówny przemiał.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #115 dnia: 12 Marzec 2021, 12:34:23 »
Jeszcze jest trochę podobnych młynków. Ja używam Kazak Tura, wczoraj go pierwszy raz rozkręcałem i czyściłem - bardzo solidna konstrukcja. JE to wydaje się niegłupi wybór do espresso.

Offline pietro

« Odpowiedź #116 dnia: 12 Marzec 2021, 14:18:33 »
Do espresso jak najbardziej, takie też jest jego przeznaczenie według producenta.

Offline Hakuri Mężczyzna

• Ekspres: MaraX / Moccamaster
  • Młynek: Niche Zero / Fiorenzato F64 Evo V2
« Odpowiedź #117 dnia: 26 Marzec 2021, 21:31:53 »
Jak z mieleniem w tym młynku pod przelew i Aeropres? Głównie obecnie używam gaggi ale nie chciał bym się ograniczać do jednej metody.
Bo niby według strony producenta raczej JE+ jest pod espresso a uniwersalny K+

Offline Miro Miro Mężczyzna

• Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
« Odpowiedź #118 dnia: 11 Maj 2021, 23:44:34 »
Może ktoś z posiadaczy JE PLUS podać średnicę tej brązowej części młynka, za którą się trzyma? Bo sklepy podają 62 mm, ale to chyba dotyczy części górnej/dolnej, które są grubsze.
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline pietro

« Odpowiedź #119 dnia: 12 Maj 2021, 11:42:54 »
Nie mam przy sobie, ale zmierzyłem k plus, ma około 55mm, więc jak najbardziej możliwe te 62mm, Je plus jest grubszy. K lepiej leży w dłoni, ale i do Je plusa można się przyzwyczaić dopóki nie weźmie się k w łapki  :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi