Autor Wątek: Ascaso Arc czy coś z Lelitów do max. 2000 zł?  (Przeczytany 3330 razy)

Offline blackberry

• Ekspres: moka
Ascaso Arc czy coś z Lelitów do max. 2000 zł?
« dnia: 25 Grudzień 2019, 17:26:24 »
Witam wszystkich :) Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze najlepszego podstawowego ekspresu do kwoty max. 2000 zł, chociaż tak naprawdę wolałabym się zamknąć w kwocie 2500 zł za komplet z młynkiem. Mój marketowy Delonghi się zepsuł, a kawa z kawiarki przestaje już smakować, marzy mi się poprawne espresso i cappuccino w domowym zaciszu. Czytam i czytam i już prawie zdecydowałam się na zestaw Ascaso Arc + młynek i-2 mini, ale dobre opinie zbierają też Lelity i waham się, który byłby lepszy (PL41E / PL41EM albo szaleństwo i połączenie 2w1 czyli Anita)? Czy do Lelitów nada się młynek Ascaso? Na promocji u Janusza znalazłam jeszcze zestawy Arc + młynek i-1 oraz Arc + młynek i-1 mini. Oczywiście zaznajomiłam się z ich opisami, ale czy dla laika odczuwalna będzie różnica między i-2 mini, i-1 mini i i-1? Z góry serdecznie dziękuję za każdą wskazówkę i życzę wesołych świąt! :)

Offline blackberry

Odp: Ascaso Arc czy coś z Lelitów do max. 2000 zł?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Grudzień 2019, 17:31:41 »
Czy mogę prosić o akceptację wątku?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Grudzień 2019, 18:53:10 »
Różnicę między i-2 mini a i-1 mini wyczujesz. Szczególnie przy mieleniu jasno i świeżo palonych kaw. Żarna 54 mm w połączeniu z silnikiem o dużej mocy i niskich obrotach plus regulacja mikrometryczna robią dobrą robotę.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Styczeń 2020, 19:28:35 »
chociaż tak naprawdę wolałabym się zamknąć w kwocie 2500 zł za komplet z młynkiem
W Twoim budżecie zmieści się również np. Lelit Anna i Eureka Mignon Classico.

(PL41E / PL41EM albo szaleństwo i połączenie 2w1 czyli Anita
Młynek 2w1 to niekoniecznie dobry pomysł. Wkrótce wrzucę krótki "artykuł" o wbudowanych młynkach, zapraszam do lektury :)

Czy do Lelitów nada się młynek Ascaso?
Nadać, się nadadzą, nie pogryzą się :) Czy pasują wyglądem to już musisz samemu ocenić...

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Styczeń 2020, 20:16:36 »
Przesiadka z delongha na Arc czy Annę to będzie skok jakościowy więc cokolwiek wybierzesz będzie ok. Tak naprawdę wybór między Arc a Anną jest wyborem między różnymi technologiami czyli termoblock vs bojler. Poczytaj trochę o tym. Sam przed kilkoma miesiącami stałem przed podobnym wyborem (który nieco ewoluował :)). Wybór należy do Ciebie, u mnie padł na termoblock. Nie żałuje. Mam też porównanie między swoim zestawem czyli Ascaso Uno Pid + i-1 steel oraz zestawem który dobrze znam czyli właśnie Arc + mini i-2. Dzieli je 100% wartości, a czy kawa na droższym wychodzi o 100% lepsza. NIE. Na Arc oraz i-2 można uzyskiwać bardzo dobre, powtarzalne shoty zatem zestaw Arc oraz i-1 z większymi płaskimi żarnami będzie dobrym wyborem. Oczywiście jak na tą cenę przystało zawsze znajdą się jakieś małe wady. Mówię tu o młynkach. W i-2 trzeba pilnować ustawień bo młynek sam się rozjeżdża i przestawia- przynajmniej ten który znam. I-1 grudkuje/ zbryla, co w połączeniu z faktem, że chłodzenie silnika ma wylot na dole młynka powoduje, że jak tylko trochę kawy spadnie przed młynek natychmiast jest rozdmuchana po blacie. To grudkowanie pewnie jest skutkiem wilgotności w kuchni. Natomiast sam przemiał jest bardzo dobry. I-1 stoi u mnie zaraz obok młynka graef i ten nie grudkuje (ale tego młynka graef pod espresso zdecydowanie nie polecam). W moim odczuciu i-2 pracuje nieco ciszej od i-1. Do wyboru masz jeszcze młynki macap oraz eureka. Spokojnie- one też mają swoje wady. Test wszystkich młynków znajdziesz na popularcoffee.pl Jeśli ekspres Lelit to Anna, Anitę 2w1 sobie odpuść ( w środku podstawowy młynek Lelit Fred ). Ja przy tym budżecie bylem niemal zdecydowany na Annę + Ascaso i-1 , a z racji że pomysł ewoluował i padło na Ascaso uno black pid + i-1 steel (plus fakt, że znam Arc) to na tą chwilę przy tym budżecie poszedłbym na pewno w Arc + i-1, ewentualnie Arc+macap/ eureka/ simonelli grinta. Grinta chyba nieco droższa.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Styczeń 2020, 21:25:08 »
W i-2 trzeba pilnować ustawień bo młynek sam się rozjeżdża i przestawia
Spróbuj inaczej dokręcić tą część z regulacją ślimakową - skręć tak, żeby było "na ciasno" -  wtedy się nie przestawia. Też tak miałem kiedyś po czyszczeniu.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Styczeń 2020, 12:45:49 »
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8576.0
Nie wiem czy ten Quick Mill 03002 Dosamatic to dobra rekomendacja. Jedyna obszerna recenzja do jakiej dotarłem nie jest zbyt pochlebna:
https://bellabarista.co.uk/pdf/QuickmillModel3002Acloserlookencryptedv1.pdf
W skrócie - Bella Barista zakupiła taki ekspres z zamiarem wprowadzenia go do oferty ale po testach zrezygnowała z tego pomysłu. Główny zarzut-ekspres nie nadaje się do espresso, termoblok nie zapewnia odpowiednio wysokiej temperatury. Sam zdziwiony jestem, że takiego babola Quick Mill wypuścił, ale jak widać nie można kierować się tylko marką...
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2020, 14:16:39 wysłana przez skansen »

Offline blackberry

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Styczeń 2020, 22:32:56 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, zdecydowałam się na zestaw Ascaso  :kwiat:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi