Autor Wątek: Breville VCF126X Barista Max  (Przeczytany 38589 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Breville VCF126X Barista Max
« Odpowiedź #75 dnia: 07 Grudzień 2023, 21:20:27 »
Możesz wyrównać obracając dłonią: kciukiem i palcem wskazującym. Ja tym się nie przejmuję i lekko stukam npfem w gumę.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2023, 21:40:00 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Darecky

• Ekspres: Breville Barista Max VCF126
« Odpowiedź #76 dnia: 07 Grudzień 2023, 22:08:07 »
Czas ekstrakcji  29 sekund wiec mogę troszczkę pogrubić przemiał

Offline Darecky

« Odpowiedź #77 dnia: 08 Grudzień 2023, 19:43:09 »
2 kliki w górę a czas ekstrakcji spadł do 23 sekund . Krema jasna i jak widać  male krótkie szpryce są nadal. Wdt po przesypaniu a te dziury przy brzegach palcami zagarnąłem i lekkie opukanie PF.

https://youtu.be/Jy68-cL-8B8?si=6WmNnvS18w78pFe6

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Grudzień 2023, 20:00:22 »
Zdecydowanie daj większą dozę o 1g, a resztę bez zmian.
》tertium non datur《

Offline Darecky

« Odpowiedź #79 dnia: 12 Grudzień 2023, 17:48:41 »
Zaczynam się zniechęcać .
Przesypanie z kubeczka , intensywne wdt z kołnierzem , rozłożenie palcami aby zasypać brzegi po kołnierzu. To zbytnio się nie udaje wiec delikatnie po powierzchni wdt. Tamping bez żadnego już opukiwania. Efekt na filmie

https://youtu.be/9WT7rAGjZQs?si=X4-r9j0X-GIMPNoJ

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #80 dnia: 12 Grudzień 2023, 18:05:34 »
Miałeś czas 29sek, to nie był zły czas, wróciłbym do tamtych ustawień bo teraz idzie to zbyt szybko i pryska na boki.
A jak mocno ty to traktujesz tamperem? Może po prostu za mocno, jeśli przy przepełnionym sitku wbijasz to tamperem tak głęboko, że masz jeszcze luz od prysznica. Jak młyn dobrze zmieli to wystarczy to w zasadzie delikatnie wyrównać przykładając może ze 2 kg masy maksymalnie na to.

Nakręć film ze wszystkimi czynnościami, od momentu wsypania kawy do młynka.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2023, 18:14:41 wysłana przez kafcio »

« Odpowiedź #81 dnia: 12 Grudzień 2023, 18:11:45 »
Przesypanie z kubeczka , intensywne wdt z kołnierzem , rozłożenie palcami aby zasypać brzegi po kołnierzu. To zbytnio się nie udaje wiec delikatnie po powierzchni wdt. Tamping bez żadnego już opukiwania. Efekt na filmie

Nic nie napisałeś o parametrach?
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #82 dnia: 12 Grudzień 2023, 18:15:42 »

Po tym co tutaj pokazujesz coraz bardziej się upewniam w przekonaniu o tym że dobrze zrobiłem jakiś czas temu sprzedając swój ekspres SAGE

Nie wiem czemu się uparłeś na tą kolę i to sitko ze swojego doświadczenia wiem że nie zawsze mi to działało, dokupowałem kolby sitka i jak miałem kanaliki tak miałem.

Ty chyba masz kolbę i sitka 58mm
Jak tak to mam propozycję - wyślę Ci za darmo pokryję koszty przesyłki takie cos:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14116.0
I takie
https://www.olx.pl/d/oferta/sitka-grupa-58mm-CID99-IDXNK1V.html?bs=olx_pro_listing

Pobaw się poużywaj zobacz jest tylko jeden warunek ja nic z tego Ci nie sprzedam.
Za to Ty pobaw się poużywaj ja nie muszę tego sprzedać a i Ty nie będziesz się musiał spieszyć z odsyłaniem tego.

Jak coś pisz a postaram się Ci to jutro wysłać do podanego paczkomatu.
Odeślesz mi to też na mój koszt.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Darecky

« Odpowiedź #83 dnia: 12 Grudzień 2023, 18:23:01 »

Nic nie napisałeś o parametrach?
Jak w opisie filmu
18/37 25 sek pre nr 3

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Darecky

« Odpowiedź #84 dnia: 12 Grudzień 2023, 18:28:52 »
Miałeś czas 29sek, to nie był zły czas, wróciłbym do tamtych ustawień bo teraz idzie to zbyt szybko i pryska na boki.
A jak mocno ty to traktujesz tamperem? Może po prostu za mocno, jeśli przy przepełnionym sitku wbijasz to tamperem tak głęboko, że masz jeszcze luz od prysznica. Jak młyn dobrze zmieli to wystarczy to w zasadzie delikatnie wyrównać przykładając może ze 2 kg masy maksymalnie na to.

Nakręć film ze wszystkimi czynnościami, od momentu wsypania kawy do młynka.
Z filmikiem będzie problem prędzej zdjęcia . 
Tamping raczej nie jest mocny - robię slabiej niż na początku a wtedy miałem około 8 kg ale fakt ze muszę to sprawdzić. 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Darecky

« Odpowiedź #85 dnia: 12 Grudzień 2023, 18:32:41 »

Po tym co tutaj pokazujesz coraz bardziej się upewniam w przekonaniu o tym że dobrze zrobiłem jakiś czas temu sprzedając swój ekspres SAGE

Nie wiem czemu się uparłeś na tą kolę i to sitko ze swojego doświadczenia wiem że nie zawsze mi to działało, dokupowałem kolby sitka i jak miałem kanaliki tak miałem.

Ty chyba masz kolbę i sitka 58mm
Jak tak to mam propozycję - wyślę Ci za darmo pokryję koszty przesyłki takie cos:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14116.0
I takie
https://www.olx.pl/d/oferta/sitka-grupa-58mm-CID99-IDXNK1V.html?bs=olx_pro_listing

Pobaw się poużywaj zobacz jest tylko jeden warunek ja nic z tego Ci nie sprzedam.
Za to Ty pobaw się poużywaj ja nie muszę tego sprzedać a i Ty nie będziesz się musiał spieszyć z odsyłaniem tego.

Jak coś pisz a postaram się Ci to jutro wysłać do podanego paczkomatu.
Odeślesz mi to też na mój koszt.

Jka
Jest to faktycznie 58 mm ale portafilter musi miec 3 zęby/zatrzaski czy jak to się fachowo nazywa. Dziękuje więc za propozycje ale nie będę mógł tego używać.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #86 dnia: 12 Grudzień 2023, 18:35:56 »
Ok co do kolby.

Ale sitka możesz sobie posprawdzać bo według mnie w nich jest problem.
Teraz sprawdziłem i mam jeszcze VST też mogę pożyczyć.
Nie może być tak by to aż tak mocno "sikało" szkoda otoczenia :-[

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #87 dnia: 12 Grudzień 2023, 18:39:03 »
》tertium non datur《

Offline Darecky

« Odpowiedź #88 dnia: 12 Grudzień 2023, 18:42:35 »
Tu bez zmian 1/5/9

« Odpowiedź #89 dnia: 12 Grudzień 2023, 18:47:32 »
Sugeruję 18,5g i dwa, trzy kliki grubiej.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi