Autor Wątek: Ascaso Steel UNO Prof i nadgorliwa wysoka temperatura.  (Przeczytany 39882 razy)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Ascaso Steel UNO Prof i nadgorliwa wysoka temperatura.
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Sierpień 2014, 12:01:46 »
Nie znam Twojej maszyny.

U nie jest tak.
Mielenie, tamper, zapięcie, czas ok. 20-30 s. na doppio liczone od włączenia wody, która lici po około 3-5 s.
Jeżeli później, to za drobny przemiał, jeżeli wcześniej za gruby śrut.
Kawy różne, świeże od Gorana lub Antonia.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #76 dnia: 11 Sierpień 2014, 12:06:57 »
manfred, twoja maszyna ma bojler czy termoblok?
W ekspresie z termoblokiem chyba może się tak dziać, szczególnie po spienianiu.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #77 dnia: 11 Sierpień 2014, 12:15:28 »
Nie znam Twojej maszyny.

U nie jest tak.
Mielenie, tamper, zapięcie, czas ok. 20-30 s. na doppio liczone od włączenia wody, która lici po około 3-5 s.
Jeżeli później, to za drobny przemiał, jeżeli wcześniej za gruby śrut.
Kawy różne, świeże od Gorana lub Antonia.

Ale u mnie woda leci po 10-13 sekundach bez podpiętej kolby. Bo z podpiętą to pewnie jeszcze dłużej trwa. A dziś dla eksperymentu tak zrobię. Mielenie, tamper, ubicie, podpięcie, włączenie i poczekam do 30 sekund i zobaczę co z tego będzie. A z tym termoblokiem i bojlerem to już sie pogubiłem. Ale z tego co mi świta to jest chyba termoblok.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2014, 12:18:07 wysłana przez manfred »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #78 dnia: 11 Sierpień 2014, 12:53:26 »
Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to że termoblok się opróżnia z wody w jakiś sposób. Po spienianiu ok, może nie być wody bo wyparowała ale bez spieniania nie powinno się tak dziać.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #79 dnia: 11 Sierpień 2014, 12:55:22 »
@Manfred, przecież Twój ekspres niedawno odwiedził serwis.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator

« Odpowiedź #81 dnia: 11 Sierpień 2014, 13:06:42 »
@Manfred, przecież Twój ekspres niedawno odwiedził serwis.

Jakie to ma znaczenie pewnie nie pierwszy i nie ostatni raz. Ekspres póki co sprawuje się dobrze. Mnie tylko zastanawia czy mam spuścić wodę i dopiero podpiąć kolbę. Wtedy woda mam takie wrażenie bedzie od razu przepływać przez kolbę czy nie przejmować sie tym tylko najpierw podpiąc kolbę i dopiero właczyć ekstrakcję ale tak jak juz enty raz piszę woda leci dopiero po po ok 10 sekundach. Czyli na ekstrakcję zostaje 15 licząc 25-50 lub 20 licząc 30-50.

Czyli Uno Prof ma bojler
PID ma termoblok?

Jeszcze raz napiszę mi chodzi tylko o normalny tok postępowania czyli jaki sposób mam wybrać do zrobienia espresso z spienianiem mleka.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2014, 13:13:07 wysłana przez manfred »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #82 dnia: 11 Sierpień 2014, 13:56:29 »
Jakie to ma znaczenie pewnie nie pierwszy i nie ostatni raz.

Jakieś ma, dla innych użytkowników. Napisz, czy usterka została usunięta i jaka była jej przyczyna.

Steel z Pidem ma bojler.
Wodę przepuszcza się przy zapiętej kolbie, żeby ją ogrzać.
Najpierw robi się espresso, później spienia mleko.

Offline Snufficator

• Ekspres: Moccmaster przelew, kawiarka bialetti, french press Bodum - znudziła się ciśnieniówka
  • Młynek: Wilfa
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Sierpień 2014, 14:40:38 »
UNO PROF bez PID też ma bojler. U mnie prawie od razu leci woda z grupy. Czasem z 1-3 s. opóźnieniem. Mój też był serwisowany z powodu kapania wody z zaworu trójdrożnego i drobinek metalu w wodzie (pisałem o problemie w innym wątku). Po pewnych przejściach o których nie ma sensu pisać - wszystko zostało zrobione ok i ekspres działa jak ta lala.

Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę ale problem Manfreda może polegać na tym, że nie ma zbyt dużo wody w bojlerze po spienianiu mleka. Woda w bojlerze jest uzupełniania po włączeniu pompy. Może się to odbyć albo poprzez wciśnięcie kontrolki kawy (woda wylatuje przez grupe) lub kontrolki wody (woda wylatuje ze spieniaczki mleka). Obie metody służą do chłodzenia bojlera po produkcji pary i uzupełnienia w nim wody. Ponieważ może manfred nie zawsze to robi, to zdarza się, że woda
z grupy wylatuje później niż powinna. Sprzęt, który nie potrzebuje takich zabiegów to znacznie wyższa półka niż steel uno prof. i trzeba na niego wyłożyć 3500 pln i więcej.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2014, 15:01:09 wysłana przez Snufficator »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #84 dnia: 11 Sierpień 2014, 14:55:26 »
A przypadłość nie występuje, jak się woda w rezerwuarze skończy i pompa pracuje dłużej, aby przepchnąć powietrze?

« Odpowiedź #85 dnia: 11 Sierpień 2014, 15:02:03 »
UNO PROF bez PID też ma bojler. U mnie prawie od razu leci woda z grupy. Czasem z 1-3 s. opóźnieniem.

Nie możliwe. Nawet jak rano czy tam o obojętnie o jakiej porze wstajesz :-) włączasz ekspres. Gaśnie kontrolka druga od lewej stronie co jest potwierdzeniem że można robić espresso. I woda leci Ci z 3 sekundowym opóźnieniem????

Offline Snufficator

• Ekspres: Moccmaster przelew, kawiarka bialetti, french press Bodum - znudziła się ciśnieniówka
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Sierpień 2014, 15:06:04 »
UNO PROF bez PID też ma bojler. U mnie prawie od razu leci woda z grupy. Czasem z 1-3 s. opóźnieniem.

Nie możliwe. Nawet jak rano czy tam o obojętnie o jakiej porze wstajesz :-) włączasz ekspres. Gaśnie kontrolka druga od lewej stronie co jest potwierdzeniem że można robić espresso. I woda leci Ci z 3 sekundowym opóźnieniem????

Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek była tak długa przerwa jak u ciebie od chwili włączenia parzenia a pojawienia się wody z grupy przy odpiętej kolebie. Przy nabitej kolbie z dobrze ubitą kawą  to owszem napar wylatuje po ok. 6-7 sekundach ale to inna para kaloszy, bo jak się parzy kawę to nawet nie powinna ona od razu lecieć.

« Odpowiedź #87 dnia: 11 Sierpień 2014, 15:13:26 »
No nie chce mi się dziś filmu nagrywać ale chyba będę musiał. A jeszcze jedno mam pytanie jak spienisz mleko i potrzebujesz znowu zrobić espresso to parę spuszczasz przez grupę?

Offline Snufficator

« Odpowiedź #88 dnia: 11 Sierpień 2014, 15:40:50 »
Wydaje mi się, że można z grupy albo używając kontrolki wody do wrzątku. To drugie rozwiązanie ma tą zaletę, że możesz wstawić  spieniaczkę do jakiegoś pojemnika, dzbanka, żeby do niego lała wodę/puszczała parę zamiast zapychać tackę ociekową przy okazji czyścisz spieniaczkę z resztek mleka. Obie metody mają chyba taki sam efekt. Woda jest pompowana do bojlera i go schładza.

« Odpowiedź #89 dnia: 11 Sierpień 2014, 15:43:55 »
No tak obie metody dobre. Ja dodatkowo pod grupę podkładam kubek tak więc nie mam problemu z tacką. Dziś nagram filmik od włączenia ekspresu po pierwsze uruchomienie. Być może wszystko jest ok.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi