Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552011 razy)

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #720 dnia: 19 Wrzesień 2015, 23:37:13 »

Jak widzicie, pogderałem trochę na początku... Kawa z czerwca, tak, tak, przechowana w takiej torebce tylko zipem zamknięta. Magelenko, nie wiem skąd wziął się wasz pomysł, by kawę dozować w ziarenkach, a nie w postaci zmielonej? Młynek musi mieć ziarna w hopperze, by uniknąć popcorningu. Jeśli wrzucimy na żarna 18g ziarenek, to mamy zupełnie inną sytuację niż tę sfilmowaną przeze mnie. Jak widać na filmie, woda ledwo przecieka przez coffee cake w trakcie zaparzania. Zauważcie, że właściwej regulacji stopnia zmielenia dokonałem, gdy młynek mielił kawę a nie powietrze. Szkoda, że zasłoniłem młynek ramieniem, ale mimo to widać, że początkowo młynek pracuje, a kawa z wylotu nie leci. Przy za bardzo zaciśniętych żarnach, ziarna miały problem z dostaniem się między ostrza. Trzeba było najpierw sporo rozszerzyć żarna, by potem to ustawienie skorygować w stronę drobnego mielenia.

60 sekundowa ekstrakcja  ::)
50 próbowałem, ale 60 ;)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #721 dnia: 20 Wrzesień 2015, 06:44:41 »
To nie wzorzec espresso, tylko przykład oporu hydraulicznego...

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #722 dnia: 20 Wrzesień 2015, 10:17:02 »
A i tak wygląda lepiej niż nie jedno moje espresso ..

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #723 dnia: 20 Wrzesień 2015, 16:59:16 »
Czy poprzez "przeciągnięcie" ekstrakcji może ujawnić się kwaśny posmak?
! No longer available

W ogóle ciekawa rzecz. Do tej pory ładowałem po 18g do sitka, ubijałem i odpowiedni czas ekstrakcji uzyskiwałem poprzez drobniejsze zmielenie. Wyżej pisaliście, żeby nie sugerować się wagą, a objętością kawy, wiec wpakowałem kawy z górką, wyrównałem do rantu i weszło mi 21g (gdzie tam te "włoskie" standardy 14g?). Przy tej samej gramaturze przemiału mam o 15 sekund dłuższą ekstrakcję.
Gdzie szukać złotego środka? czy 21g na doppio to nie lekka przesada? Już jestem cały z tego głupi :chory2:

Film jest prywatny. fux.
Naprawiłem, sorki
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2015, 19:02:08 wysłana przez slusar_o2 »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #724 dnia: 20 Wrzesień 2015, 17:08:02 »
żeby nie sugerować się wagą
Wagą się można sugerować wtórnie. Tak aby wiedzieć co się zrobiło. Wszystko płynie. Kawa jest różna, różne są wypały tej samej kawy, różne sitka, różne młynki, różne ekspresy, różne ciśnienia. Nie ma jednego przepisu, a waga jest tylko kolejnym parametrem.

objętością kawy
Z objętością też można +/- dozować. 1g ma znaczenie.

Przy tej samej gramaturze przemiału mam o 15 sekund dłuższą ekstrakcję.
Więcej kawy -> większy opór. Trzeba grubiej.

Gdzie szukać złotego środka?
W smaku, wszystkie chwyty dozwolone. :szampan: a jeśli smakuje, to się nie przejmować.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #725 dnia: 20 Wrzesień 2015, 21:56:39 »
Gdzie szukać złotego środka? czy 21g na doppio to nie lekka przesada? Już jestem cały z tego głupi
Może spróbuj płytkiego sitka opisanego jako 12 g. Wejdzie do niego 14-15 g, ale wymaga drobniejszego mielenia niż do standardowego.

Offline Alfik

• Ekspres: Bezzera bz10
  • Młynek: Wega 5.8
« Odpowiedź #726 dnia: 20 Wrzesień 2015, 22:37:49 »
Sam przymierzam sie do wymiany oryginalnego sitka Bezzery BZ10 na takie, w który wejdzie max 14 g kawy. Czy ma ktoś moze doświadczenie, jakiej pojemności sitko dobrać pod niski prysznic, jaki ma mój ekspres? 12 g nie bedziebzbyt małe?
Kontaktowałem sie z Rogerem, ale na razie brak odzewu, wiec moze Wy coś poradzicie?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #727 dnia: 20 Wrzesień 2015, 22:42:27 »
Popatrz na IMS, oni podają wysokość i teoretyczną gramaturę . Na gramy nie patrz ale kieruj się wysokością. Tak co by proporcjonalnie do wysokości twojego sitka dało tyle gram ile potrzebujesz.

LMWDP #469

Offline Alfik

• Ekspres: Bezzera bz10
  • Młynek: Wega 5.8
« Odpowiedź #728 dnia: 21 Wrzesień 2015, 07:09:01 »
Dobrze, przyglądnę się im. A na jaki zakres średnic sitka patrzeć, aby pasowałao pod tamper 58,35 mm? 58,40mm będzie optymalnie?

« Odpowiedź #729 dnia: 21 Wrzesień 2015, 09:18:44 »
Gdzie szukać złotego środka? czy 21g na doppio to nie lekka przesada? Już jestem cały z tego głupi
Może spróbuj płytkiego sitka opisanego jako 12 g. Wejdzie do niego 14-15 g, ale wymaga drobniejszego mielenia niż do standardowego.
Do ekspresu dostałem tylko dwa - singla i doubla, bez rozróżnienia na gramy (ale głowy nie dam, sprawdzę jak wrócę do domu). Dzisiaj będę próbował dalej, ale szczerze, to trochę szkoda mi ładować po 21g kawy na shot'a, który zaczyna poważnie bladnąć po 40g heh. Rozejrzę się za mniejszymi zamiennikami sitek.
Z drugiej strony, jak już wcześniej pisałem, jak daje po 18g i miele tak aby uzyskać odpowiedni czas, to mam dużo fusów w kawie, co sugeruje, aby jednak próbować z grubszym mieleniem.
Panie premierze jak żyć heh :)
« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2015, 09:21:19 wysłana przez slusar_o2 »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #730 dnia: 21 Wrzesień 2015, 09:31:43 »
Dobrze, przyglądnę się im. A na jaki zakres średnic sitka patrzeć, aby pasowałao pod tamper 58,35 mm? 58,40mm będzie optymalnie?
Nie o średnicę chodzi, bo ona jest stała, zależna od kolby, czyli 58mm a o wysokość sitka.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #731 dnia: 21 Wrzesień 2015, 10:50:33 »
po 21g kawy na shot'a

Moim zdaniem jest to głupota... Nie cierpię overdosingu.

« Odpowiedź #732 dnia: 21 Wrzesień 2015, 11:11:57 »
No tak, ale tyle mi wchodzi o sitka wg objętości, tj miele z górką, zgarniam nadmiar (bez jakiegokolwiek tampowania), ważę ile zostało w sitku.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #733 dnia: 21 Wrzesień 2015, 12:10:55 »
To są specjalne sitka do overdosingu. Jeśli ktoś lubi potrójne espresso, to czemu nie. Mnie to nie odpowiada, dlatego stosuję raczej tradycyjne sitka. Bardzo dobrze sprawdzają mi się proste sitka WEGA, w których ląduje 16-18g.
« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2015, 14:02:11 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #734 dnia: 22 Wrzesień 2015, 20:19:31 »
Cały szkopuł polega na tym, że moje to nie "triple", tylko standardowe sitko NS:
http://www.elektros.it/pl/en/oscar_nuova_simonelli_spare_parts/filtro-pe-2-tazze-nuova-simonelli.html

Na jednym ze sklepów pisze, że to sitko do 14-18g kawy. Czy w takim wypadku, jak załaduje odpowiednio drobno zmielone 14g, ubije i będę mieć ciastko sporo poniżej prysznica to popełniam błąd? Oczywiście mówimy o zachowaniu odpowiedniego czasu ekstrakcji. Na logikę powinno zadziałać, z drugiej strony otwory w sitku magicznie się nie zmniejszą i efektem może być dużo większa ilość pyłu w filiżance.

Dzisiaj zrobiłem wg waszych porad, tzn dozując wg objętości zwiększając przemiał. Weszło mi ok 20,5 g, w czasie wyrównywania kopczyka, trochę jeszcze "zgarnąłem" kawy i w sumie w sitku było 19,5 g. Kawa wyszła bardzo smaczna, ilość fusów się zmniejszyła. Niby żyć nie umierać, ale jednak kawy trochę dużo idzie...

Zastanawiam się czy nie kupić sitka faemy 12g i pobawić się nim. Z drugiej strony, będzie jakaś różnica, aniżeli jakbym robił wyliczone 14g na swoim standardowym? Czy może lepsze dla mnie będzie z mikro-otworkami, które teoretycznie powinno zmniejszyć przepływ. Sam już nie wiem...

http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/CZ-PODWOJNE-NISKIE-SITKO-DO-FAEMA-12G/183
http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/CZ-PODWOJNE-SITKO-Z-MIKROOTWOREM-12G/649

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi