Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552209 razy)

Offline Dobosh

• Ekspres: Ascoso Steel Uno Prof PID, Chemex, Hario V60, Aeropress
  • Młynek: Ascaso i1 mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #240 dnia: 10 Styczeń 2015, 15:14:16 »
Nie jestem specem od RS ale ja bym ciut drobniej zmielił aby uzyskać max 50 ml po 25 s (między 40-50ml) będzie jeszcze bardziej esencjonalnie, aczkolwiek to kwestia gustu. Dla mnie shoty ok 60ml są wodniste.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #241 dnia: 10 Styczeń 2015, 15:37:43 »
LoboM, no i w czym problem.
Wszystko wygląda dobrze.
Tak świerzo palona kawa, ma bardziej wyburzoną piankę, która szybko znika.
Po miesiącu będzie gęstsza i trwalsza.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #242 dnia: 10 Styczeń 2015, 15:47:15 »
Nie ma problemu, ale z powodu małego doświadczenia, nie mam wiedzy aby samemu ocenić, czy to co mam jest dobre/złe. Nie wiem czy ta śruba może się odciskać? Czy właśnie drobniej zmielić, a mniej docisnąć, czy na odwrót. Z tego powodu napisałem post.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #243 dnia: 10 Styczeń 2015, 15:59:18 »
Tak się ma lekko odciskać.

Offline Dobosh

« Odpowiedź #244 dnia: 10 Styczeń 2015, 16:24:42 »
Czy też macie takie wrażenie ze po otwarciu nowego opakowania kawy musi ona kilka godzin odetchnąć, złapać powietrza żeby w pełni rozwinąć swój smak

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #245 dnia: 10 Styczeń 2015, 16:26:07 »
kilka godzin odetchnąć

Przecież ona cały czas oddycha w jedną stronę. A co ze smakiem Twojego espresso smakuje Ci?

Offline Dobosh

« Odpowiedź #246 dnia: 10 Styczeń 2015, 16:41:06 »
Właśnie kilka godzin później strzały są jak dla mnie lepsze niż bezposrenio po otwarciu mimo tych samych ustawień
EDIT: Może to kwestia złapania odrobiny wilgoci prze ziarenka

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #247 dnia: 10 Styczeń 2015, 16:51:53 »

Przecież ona cały czas oddycha w jedną stronę. A co ze smakiem Twojego espresso smakuje Ci?
W opakowaniu ona tylko wydycha;-)

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #248 dnia: 10 Styczeń 2015, 19:18:42 »
Od razu ostrzegaml, nie będzie krótko. Już wcześniej pisałem jak to robię, ale przypomnę po krótce.
Bez zbędnych wprowadzeń, chciałem Wam pokazać kilka zdjęć z mojego przygotowywania espresso. Po to żebyście mogli wychwycić i wskazać mi moje błędy.
Sprzęt R Silvia V2, sitko IMS podwójne 18, młynek Macap M2D.
Doza 18gr, fot.1&2, ekstrakcja 25s daje 50-60ml espresso.
Po ekstrakcji kawa wygląda jak na fot 3&4 tzn, czasami widać wilgoć zaraz po odpięciu PF. Widoczny jest odcisk od śrubki prysznica, która wystaje poza prysznic.
ciastko raczej zwarte, ale po odbiciu zaraz po parzeniu w rogach zostaje trochę kawy fot. 5.
Co do tych resztek, to denerwuje mnie czyszczenie sitka pędzlem, więc robie to jak na filmiku, wycieram do sucha sitko i robie kolejną dozę.

Dodam że kawa zaczyna lecieć ok 5-7s po włączeniu parzenia, pierwsze 2-3s leci cieniej, a potem ładna creama po obu stronach. Po zaparzeniu prawie cała filiżanka do ładna krema która stopniowo zmienia się w kawę.
Dodam, że shoty są dużo lepsze niż w większości lokali, są gęste, intensywne, ale nie jest to mistrzostwo dlatego więc proszę o opinie.

Gdybym u siebie widział takie ciastko, popracowałbym nad ubiciem i dystrybucją w sitku ...

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #249 dnia: 10 Styczeń 2015, 20:09:14 »
A możesz rozwinąć myśl. Za lekko ubijam? Grubiej mielić i mocniej ubijać? A dystrybucja w sitku to już totalnie nie wiem o co chodzi:-)

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
« Odpowiedź #250 dnia: 10 Styczeń 2015, 20:23:49 »
Prostopadłym, naciskiem na temper, ręka w łokciu 90 stopni. Staram się precyzyjnie docisnąć, tak by temper dociskał swoją powierzchnią równolegle do powierzchni kawy.
Przy czym jeśli mam kopczyk w sitku po namieleniu, albo stukam kolbą o matę i rozchodzi się kawa. Albo wyrównuję palcem, kręcąc w koło (niektórzy nie polecają ;)
Czasem w 3/4 sitka podczas mielenia stukam w widełkach lekko góra dół, tak by kawa miała płaską powierzchnię.
Każdy ma trochę swój styl i po czasie sam dobrałem, co mi najlepiej wychodzi.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #251 dnia: 10 Styczeń 2015, 20:38:44 »
Prostopadłym, naciskiem na temper, ręka w łokciu 90 stopni. Staram się precyzyjnie docisnąć, tak by temper dociskał swoją powierzchnią równolegle do powierzchni kawy.
Przy czym jeśli mam kopczyk w sitku po namieleniu, albo stukam kolbą o matę i rozchodzi się kawa. Albo wyrównuję palcem, kręcąc w koło (niektórzy nie polecają ;)
Czasem w 3/4 sitka podczas mielenia stukam w widełkach lekko góra dół, tak by kawa miała płaską powierzchnię.
Każdy ma trochę swój styl i po czasie sam dobrałem, co mi najlepiej wychodzi.

Nie polecam jak jest górka stukania o blat bo wtedy owszem rozprowadza się równo w pfie, ale na samym środku jest gęściej ułożona kawa i zostaje zbita. Przez takie ubicie na środku jest więcej i nierówno przechodzi na NPF'ie. Lepiej tą górkę przytamperować bez bicia w blat! Równiej wtedy się rozłoży :)

Offline mr_j

« Odpowiedź #252 dnia: 10 Styczeń 2015, 20:42:42 »
Nie chodzi mi o stukanie z za ucha ;) Spróbuję górkę sprasować, może będzie lepszy smak :pycha:

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #253 dnia: 10 Styczeń 2015, 20:45:38 »
Dobre rady!

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #254 dnia: 10 Styczeń 2015, 21:29:15 »
Ja po wyjęciu z widełek mam idealny kopczyk i najpierw stukam nasadą kciuka z boku żeby go trochę rozpłaszczyć, potem o matę gumową, żeby osiadło ładnie i wtedy docisk tamperem.
Paluchami kawy nie dotykam.
Właśnie dobrze, jak jest minimalnie więcej na środku niż na bokach, bo najwięcej wody idzie środkiem.
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2015, 21:32:50 wysłana przez raf77 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi