Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1548336 razy)

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6915 dnia: 19 Wrzesień 2025, 15:38:53 »
Pomocy, nie mogę się uporać z kanałowaniem... Sprzęt mam jak w profilu, nawet młynek zmieniłem ze Sculptor-a na DF64 gen 2, bo było ryzyko, że ta pierwsza seria z Kickstartera daje takie skutki i dalej jak krew w piach. Czy robię wet, czy używam umikot-a, czy blind shakera czy mielę prosto do kolby to kawa sobie sika jak chce. Zmieniałem już sitka (2 rozmiary Lelitowych i Ascaso, które mi zostało po Arc, rzekomo precyzyjne) i nic, żadna zmiana nic nie daje. Tampowanie też powtarzalne, bo mam tamper, który opieram o rant i wchodzi na zadaną głębokość. Kawy średnio palone z Blend-a, kilka rodzajów∑ przerobiłem, arabiki, robusty, czasem nie siknie, zwykle tak...
Wchodzi na zadaną głębokość? To jakiś chiński, badziewny tamper w takim razie.
Poprawnie powinien wchodzić na zadane ciśnienie czyli z reguły 30 lbs. Niezależnie od głębokości "ciastka" w koszyku.
Jaki to tamper?

Offline ikpara

« Odpowiedź #6916 dnia: 19 Wrzesień 2025, 15:40:00 »
I jeszcze jedno, do sitka ASCASO 57mm moim zdaniem wchodzi max 16g kawy (nie wiem praktycznie ile do sitek LELIT) i może tu jest problem? Dobrze by było zrobić "test monety" czy poziom kawy nie jest zbyt wysoki w sitku. Natomiast jeśli tamper opiera się "na sztywno" o rant sitka to tak na prawdę trudno powiedzieć, że nacisk jest ten sam - chyba, że czegoś nie rozumiem.
Ja zmniejszyłbym na początku ilość kawy do nominalnej wartości 14g i bardziej brał pod uwagę nacisk tampera. Poza tym drobniejsze mielenie wg. rady powyżej.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2025, 15:45:18 wysłana przez ikpara »

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #6917 dnia: 19 Wrzesień 2025, 19:33:35 »
Pomocy, nie mogę się uporać z kanałowaniem... Sprzęt mam jak w profilu, nawet młynek zmieniłem ze Sculptor-a na DF64 gen 2, bo było ryzyko, że ta pierwsza seria z Kickstartera daje takie skutki i dalej jak krew w piach. Czy robię wet, czy używam umikot-a, czy blind shakera czy mielę prosto do kolby to kawa sobie sika jak chce. Zmieniałem już sitka (2 rozmiary Lelitowych i Ascaso, które mi zostało po Arc, rzekomo precyzyjne) i nic, żadna zmiana nic nie daje. Tampowanie też powtarzalne, bo mam tamper, który opieram o rant i wchodzi na zadaną głębokość. Kawy średnio palone z Blend-a, kilka rodzajów przerobiłem, arabiki, robusty, czasem nie siknie, zwykle tak...
U mnie problemem była doza i czasami zbyt drobne mielenie. Zbyt drobne i słaba dystrybucja daje czasami podobne efekty jak zbyt grube. Ten tamper też podejrzanie brzmi :) Spróbuj normalnym. Tylko od siły tampowania zależy jak drobno musisz zmielić (jak druga osoba zaczęła robić tampowanie to musiałem kupić ze stałym naciskiem bo nie mogłem dojść do ładu z mieleniem). Od kiedy lepiej dobieram doze to czasami używając DF64 ani wody ani wdt nie używam i kanał nawet jak jest to niewielki. Nie psika nigdy przy NPF tylko czasem przepływ nagle wzrośnie.

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #6918 dnia: 20 Wrzesień 2025, 19:06:36 »
@yarbin
Moim zdaniem może to być za słabe ubicie w sitku( pod warunkiem, że jakość przemiału jest ok). Użyj normalnego tampera, dostosuj grubość przemiału.
Trochę wieje od morza :/

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #6919 dnia: 22 Wrzesień 2025, 08:26:09 »
To po weekendzie sytuacja wygląda tak:
- tampera innego nie użyję, bo nie posiadam
- doza jest ok, robiłem test co prawda z monetą 2gr ale nie odbiła się w ogóle
- zejście z przemiałem w dół pomogło, 18.4-> w nieco ponad 30 s leci bez kanałów

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #6920 dnia: 22 Wrzesień 2025, 13:58:56 »
Za mało kawy w sitku, tak operuj tamperem żeby warstwa ciacha była na poziomie prysznica.

Offline vitaro

• Ekspres: Sage Barista Touch Impress
« Odpowiedź #6921 dnia: 30 Wrzesień 2025, 11:06:09 »
Czy czas ekstrakcji kawy powinien być podobny przy:
  • 16g kawy - 32g espresso (double)
  • 10g kawy - 20g espresso (single)
? Przy podobnym czasie 20-30s znacznie bardziej smakuje mi wersja z 16g i zastanawiam się czy dla pojedynczej dawki nie powinie być skrócony (podręcznikowo)?

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #6922 dnia: 30 Wrzesień 2025, 18:33:56 »
Ma ci smakować.
Ja po postach goRan zacząłem się bawić w wychodzenie poza podręcznik i naprawdę potrafi to poprawić/zmienić smak na taki który mi bardziej odpowiada.

Offline vitaro

• Ekspres: Sage Barista Touch Impress
« Odpowiedź #6923 dnia: 30 Wrzesień 2025, 22:36:46 »
Ma ci smakować.
Ja po postach goRan zacząłem się bawić w wychodzenie poza podręcznik i naprawdę potrafi to poprawić/zmienić smak na taki który mi bardziej odpowiada.

Bardziej chodzi mi o punkt wyjścia z jakiego mam zacząć testować.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6924 dnia: 30 Wrzesień 2025, 23:48:50 »
Cytuj (zaznaczone)
INEI-certified espresso uses 7-8 grams of finely ground coffee brewed with 9 bars of pressure at an 88-92°C water temperature for 25-30 seconds, yielding 25 ml of liquid espresso with a hazelnut-colored, compact crema

To jest definicja włoskiego espresso. Jeśli masz bardzo ciemno paloną mieszankę z Włoch to możesz spróbować. Generalnie sitka pojedyncze są kłopotliwe i większość osób na tym forum ich nie używa :)
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2025, 00:06:13 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6925 dnia: 01 Październik 2025, 09:13:42 »
Jeśli masz bardzo ciemno paloną mieszankę z Włoch to możesz spróbować.
Niekoniecznie bardzo ciemną. Rzekłbym inaczej: jeśli masz nie bardzo jasno paloną kawę...

Offline dawidczak Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO UNO Prof
  • Młynek: DF54
« Odpowiedź #6926 dnia: 06 Listopad 2025, 16:10:01 »
Czołem forumowicze!

Miałem tylko kupić nowe uszczelki do kawiarki… a skończyło się na używanym Ascaso Uno 😅
Przez tydzień zmieliłem 2 kg kawy i nadal nic z tego nie wypiłem. Wszystko wychodzi strasznie kwaśne, a na ciastku wyraźnie widać kanałowanie.

Robiłem test monety – przy 19 g wydaje się być optymalnie.
Kawa to Brazylia Santos od Beskidzka_Kawa.

Staram się zachować powtarzalność w tampowaniu, zmieniam zawsze tylko jeden parametr – grubość mielenia.
I tu zaczyna się dramat:

gdy mielę grubiej, przepływ jest zbyt szybki, kawa leci jak woda,

gdy mielę drobniej, na początku mam tylko pojedyncze kropelki, a potem strumień zaczyna szarpać, leci coraz szybciej i kończy się kanałowaniem.

Wydawało mi się, że to będzie fajna przygoda z espresso, ale zaczynam tracić radość z zabawy... 😔

oglądałem na yt ten film:
How to Identify Coffee Extraction Defects (Learn to Examine Your Coffee Puck)
i staram się korzystać z wiedzy ale nadal nie bardzo wiem jaką chronologię w działaniu przyjąć..

kilka prób jak niżej:
Ustawienie młynka   Czas ekstrakcji   Waga naparu
18----------------------16 s--------------40 g   
16----------------------24 s--------------38 g   
15----------------------30 s--------------33 g

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #6927 dnia: 06 Listopad 2025, 18:28:16 »
Stara kawa, za mało kawy w kolbie, nierównomierne ubicie. Zacznij od podwójnego sitka.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6928 dnia: 06 Listopad 2025, 18:36:28 »
Kieruj się smakiem

kilka prób jak niżej:
Ustawienie młynka   Czas ekstrakcji   Waga naparu
18----------------------16 s--------------40 g   
16----------------------24 s--------------38 g   
15----------------------30 s--------------33 g

- Spróbuj mieć zawsze stały uzysk.
- Jakie był wpływ na smak przy tych zmianach? 
- Czy masz dobrze wygrzaną kolbę? Bo musi być gorąca kolba z sitkiem.

Ja bym celował w 40g w okolicach 30 s, ale to tobie ma smakować.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2025, 18:38:50 wysłana przez krystians »

Offline dawidczak Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO UNO Prof
  • Młynek: DF54
« Odpowiedź #6929 dnia: 06 Listopad 2025, 19:47:13 »
dzięki za odpowiedzi

Kawa 4 tygodnie po paleniu.
Ilość kawy w kolbie - próbowałem 17g, 18g i 19g(tu 5gr robi lekki stempel na płaszczyźnie kawy)

Generalnie zawsze wychodzi kwas.. raz po mocniejszym tamowaniu wydawało mi się, że zaczynam iść w dobrym kierunku ale trend się nie utrzymał.
Grzeje wcześniej ekspres, kolbę, przed zamontowaniem PF robię 3s przelew wody. Używam dokładnej wagi.
Nie korzystam z igieł (choć w akcie desperacji zrobiłem już take z korka po winie i igieł krawieckich), nie używam dystrybutora. Tamper taki z zestawu ASCASO jak klepsydra.
Może i powyższe sprawy wpływają na smak ale wydawało mi się, że na jego niuanse a ja co zrobię to do zlewu.

Mam jescze wątpliwość co do samego ekspresu - kupiony jako używany. Nie wiem tylko czy morze to mieć aż taki wpływ na efekty. Nie jestem w stanie monitorować ciśnienia i temperatury. Czy to może mieć wpływ?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi